F1-commentator werd verward door Horners opmerking over Lawson: 'En hij zei dat publiekelijk' Opinie
Opinie

F1-commentator werd verward door Horners opmerking over Lawson: 'En hij zei dat publiekelijk'

F1-commentator werd verward door Horners opmerking over Lawson: 'En hij zei dat publiekelijk'

F1TV-commentator Alex Jacques en voormalig Formule 1-coureur David Coulthard bespreken de uitspraak van Red Bull Racing-teambaas Christian Horner over de situatie met Liam Lawson. De teambaas had aangegeven dat de komst van Lawson allemaal onderdeel is van een groter plaatje, en Jacques en Coulthard proberen te ontcijferen hoe groot dat plaatje is en wat er allemaal bij komt kijken. Jacques weet in ieder geval zeker dat Lawson een goede keus is.

Na de Grand Prix van Singapore werd aangekondigd dat Daniel Ricciardo voor een tweede keer afscheid neemt van de Formule 1. Na het 2022-seizoen dacht hij ook dat hij niet meer terug zou keren op de grid, maar besloot Red Bull hem opnieuw op te nemen in de Red Bull-familie. Hij heeft een nieuwe kans gekregen bij het zusterteam van de kampioensformatie, maar uiteindelijk liep dat niet zo als beide partijen hadden gehoopt. Horner gaf in de F1 Nation-podcast aan dat vooral het gebrek aan consistentie een probleem was, en dat ze daarom niet helemaal op Ricciardo konden vertrouwen als stabiele kracht.

Vervolgens gaf de Brit aan dat Lawson zich nu kan bewijzen. De Nieuw-Zeelander heeft nog geen contract voor volgend jaar, en het is mogelijk dat hij zelfs in the picture komt voor een zitje naast Max Verstappen. 'Het is echt fascinerend', zegt Jacques in de Formula For Success-podcast. De Brit gaf hetzelfde al aan bij de Drive to Wynn-podcast, maar gaat er met Coulthard dieper op in. 'Ik was ook erg geïnteresseerd in de opmerkingen van Horner, die zei dat het deel uitmaakt van een breder plaatje, en het niet slechts een 'auditie' is', gaat Jacques verder.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

F1-commentator werd verward door Horners opmerking over Lawson: 'En hij zei dat publiekelijk'
Lawson krijgt van Austin de kans om zich te bewijzen voor 2025.

'Er is een kans voor hem om zich niet alleen in de discussies te mengen voor een stoeltje bij RB, maar ook bij het grote team. En dit is Christian Horner die dit on the record zei, dus het zijn geen geruchten', benadrukt Jacques. 'Hij zei dat het deel uitmaakt van een groter plaatje. Dus Lawson zit nu in deze vreemde situatie, waarin hij zes Grands Prix de tijd krijgt. Hij heeft hier zijn hele leven voor gewerkt. Hij komt niet uit een racefamilie, zijn vader is geen coureur of zoiets. Hij komt niet uit een raceachtergrond. Dus ze zijn vanaf nul begonnen, en hij heeft het tot in Europa geschopt.'

'Ik denk dat het allemaal draait om Checo'

Lawson heeft al eens verteld dat het ontzettend moeilijk is voor coureurs uit Australië en Nieuw-Zeeland om de financiële steun en middelen te krijgen om naar Europa te verhuizen om daar te gaan racen en succesvol te worden. Een contract krijgen bij Red Bull voelde dan ook als een enorme opluchting. 'Hij heeft veel successen geboekt in de Formule 3, de Formule 2. En nu bevindt hij zich in een situatie waarin hij misschien een contract bij het grote team kan krijgen', gaat Jacques verder.

'Bij Red Bull, en dus op een bepaald punt ook gewoon een teamgenoot van Max Verstappen kan worden. Het is een bizarre situatie', zegt de Brit. 'Over zeven races, in Melbourne in 2025 dus, heeft hij drie opties: geen zitje, een zitje bij RB, of een zitje bij Red Bull. Dat is behoorlijk verwarrend', is de commentator van mening. 'Dat is het ook', knikt Coulthard. 'Ik denk dat het allemaal draait om Checo Pérez. Weer draait de geruchtenmolen op volle toeren dat hij zijn pensioen mogelijk aankondigt in Mexico en dat het dan klaar is, of misschien maakt hij het seizoen af, of misschien heeft hij een contract. Het is lastig, nietwaar?'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

lawson verstappen redbull
Lawson en Verstappen kunnen het wel met elkaar vinden.

'Hij was een van de weinigen die Max daadwerkelijk heeft ingehaald'

Horner heeft immers aangegeven dat Ricciardo de taak kreeg om druk uit te oefenen op Pérez, in geval dat de Mexicaan weer in een vormdip terecht zou komen zoals in 2023 het geval was. De coureur uit Guadalajara presteerde na een aantal races in 2024 ook niet zo goed, maar Ricciardo was niet consistent genoeg om eventueel ter sprake te komen als vervanger. Horner loofde de Australiër voor een aantal knappe races, maar het bleven er bij een aantal, en dat was te weinig voor Red Bull. Helmut Marko wilde Ricciardo na de Grand Prix van Spanje al uit de auto hebben.

Coulthard denkt zeker dat Lawson een geschikte vervanger is voor Ricciardo. 'We hebben al een beetje van hem gezien toen hij inviel voor Daniel. Dat was heel solide', zegt de Schot. 'Hij was een van de, en misschien heb ik het fout, hoor, maar hij was een van de weinigen die Max daadwerkelijk heeft ingehaald tijdens die dominante zege op Zandvoort vanwege die natte overgangsperiode. Hij heeft zeker laten zien wat hij waard is.' Daar is Jacques het mee eens. 'Hij was overal snel, DC. Hij heeft grote namen verslagen die het tot de Formule 1 hebben geschopt.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws