Doornbos blijft denken dat er een machtsstrijd is: 'Marko wilde dat al veel eerder, maar Horner niet' Opinie
Opinie

Doornbos blijft denken dat er een machtsstrijd is: 'Marko wilde dat al veel eerder, maar Horner niet'

Doornbos blijft denken dat er een machtsstrijd is: 'Marko wilde dat al veel eerder, maar Horner niet'

Voormalig Red Bull Racing-coureur Robert Doornbos denkt dat meningsverschillen van Helmut Marko en Christian Horner de oorzaak zijn van de complexe situatie met de rijders van de Oostenrijkse renstal. Naar het idee van Doornbos verklaart het waarom Liam Lawson nu pas in de auto zit en niet eerder is aangekondigd als vervanger van Daniel Ricciardo, en ook waarom Sergio Pérez er nog rijdt.

Voorafgaand aan de Grand Prix van de Verenigde Staten maakte Red Bull bekend dat Ricciardo voor de tweede keer afscheid zal nemen van de sport. Bij de kampioensformatie kreeg de Australiër begin 2023 een nieuwe kans, waarna Ricciardo halverwege het vorige seizoen Nyck de Vries mocht vervangen. Kort nadat hij instapte, crashte hij op Zandvoort, waarbij hij geblesseerd raakte. Ricciardo werd vervangen door Lawson, die direct indruk maakte. Horner hoopte dat hij weer de oude zou worden bij Red Bull, maar dat gebeurde niet.

Ricciardo werd ingezet om druk te zetten op Pérez, die in 2023 al in een vormdip was beland, maar beide coureurs kenden op verschillende momenten een opleving. Als het aan Marko had gelegen, had Lawson veel eerder in de auto van het zusterteam van Red Bull gezeten. 'Hij wilde Ricciardo er na Spanje al uit hebben', kaart Doornbos aan in het Ziggo Sport Race Café. 'Dan had Lawson een half jaar ervaring op kunnen doen in de plaats van zes races, maar dat wilde Horner weer niet, dus die machtsstrijd is nog steeds gaande', denkt de oud-coureur.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

christian horner red bull singapore 1 helmut marko
Volgens Doornbos is er nog steeds wat gaande achter de schermen bij Red Bull.

Doornbos wijst aan: 'Dan zit je weer klem'

Het is nu de bedoeling dat Lawson en Yuki Tsunoda allebei hun beste beentje voor zetten, zodat Red Bull een keuze kan maken over haar rijdersduo in 2025. Dat geldt niet alleen voor RB, maar ook voor het zitje naast Max Verstappen. 'Maar doordat die machtsstrijd nog steeds gaande is, zit Red Bull in de shit met haar rijders', zegt Doornbos. 'Je kan wel zeggen over Lawson, als hij het goed doet (gaat hij naar Red Bull, red.), je zet de druk er vol op, maar dan moet hij gepromoveerd worden, en dan moet je weer een junior uit de Formule 2 halen', kaart Doornbos aan.

'En als hij het niet goed genoeg doet, want je kan ook niet alles van hem vragen in zes raceweekenden, wat ga je dan doen?' vraagt hij zich af. 'Dan zit je weer klem.' Andere gasten aan tafel, waaronder presentator Robert Kamphues en Rob van Gameren, wijzen op de roddels over Pérez die in Mexico zijn pensioen aan zou kondigen. 'Hij heeft een tweejarige deal, maar daar staan natuurlijk gewoon clausules in', zegt Doornbos. Pérez heeft onlangs zelf nog verkondigd dat hij gewoon blijft in 2025, en geen reden ziet om de handdoek in de ring te gooien, of waarom Red Bull dat zou doen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Doornbos blijft denken dat er een machtsstrijd is: 'Marko wilde dat al veel eerder, maar Horner niet'
Pérez is er zelf van overtuigd dat hij in 2025 nog naast Verstappen zit.

Winkelman analyseert carrière van Lawson

Rick Winkelman is ondertussen in Lawsons statistiek gedoken, en komt met een interessante conclusie. De Nieuw-Zeelander was in elk kampioenschap waarin hij debuteerde direct snel, maar de resultaten reflecteren dat niet echt. 'Hij gaat direct keihard, wat hij dit weekend ook zal doen, maar als je kijkt naar zijn loopbaan, is hij nooit kampioen geworden', wijst Winkelman aan. In de Super Formula, Formule 3 en Formule 2 werd Lawson inderdaad geen kampioen. 'Van iemand die het zo goed doet, verwacht je eigenlijk wel dat hij ook in het verleden beter zou hebben gescoord', concludeert Winkelman.

Wedden op de Eredivisie dit weekend? Pak nu een booster! Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws