Wolff steunt Verstappen in vete met FIA: 'Luistert volgens mij sowieso niemand naar' Formule 1
Formule 1

Wolff steunt Verstappen in vete met FIA: 'Luistert volgens mij sowieso niemand naar'

Wolff steunt Verstappen in vete met FIA: 'Luistert volgens mij sowieso niemand naar'

Toto Wolff is de volgende in de Formule 1-paddock, die zijn steun heeft uitgesproken aan Max Verstappen na zijn taakstraf. De Nederlander weigert sinds die sanctie om bij officiële FIA-persmomenten uitgebreide antwoorden te geven, en kon al op steun van onder anderen Lewis Hamilton en Lando Norris, en ook Toto Wolff steekt de Limburger een hart onder de riem.

Verstappen heeft er geen geheim van gemaakt dat het optreden van de FIA hem hoog zit. Zo gaf hij onder meer aan dat dit zijn Formule 1-toekomst kan beïnvloeden. Verstappen is niet de eerste die het aan de stok heeft gekregen met FIA-president Mohammed Ben Sulayem. De Emirati opende afgelopen winter de aanval op Toto en Susie Wolff, en had eerder al gedoe met Hamilton. Wolff heeft inmiddels ook gereageerd op het gedoe omtrent Verstappen, en herinnert zich meteen dat hij ook ooit op het matje is geroepen voor het gebruik van het F-woord.

Vasseur en Wolff gebruikten F-woord ook

In het geval van Wolff liepen de emoties hoog op in de persconferentie voor de Grand Prix van Las Vegas, waarbij zakenman Wolff zich ergerde aan de kritische geluiden aan het adres van de organisatie van het evenement. Frédéric Vasseur, teambaas van Ferrari, zat naast Wolff en werd juist boos vanwege het feit dat van hem verwacht werd dat hij een leuk verkooppraatje zou houden, nadat een losse putdeksel de auto van Carlos Sainz flink beschadigd had.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

toto wolff persconferentie lasvegas mercedes
Wolff werd boos op een journalist in Las Vegas.

Wolff en Vasseur moesten zich ook melden bij de wedstrijdleiding en kregen een formele waarschuwing. 'Hij maakte zich meer zorgen dan ik', lacht Wolff over zijn Franse collega. 'Ik zei tegen hen dat het de eerste keer sinds mijn schooltijd was dat ik naar het schoolhoofd werd geroepen. Ik beloofde ook dat het meteen de laatste keer zou zijn', deelt de Oostenrijker, die zijn frustraties liever botviert op tafel en koptelefoons dan via het gebruik van krachttermen, al heeft ook Wolff het F-woord wel vaker in de mond genomen.

Onderscheid moet gemaakt worden

Wolff haakt vervolgens op serieuzere toon in op de kwestie. 'Ik denk wel dat er wat voor te zeggen valt dat scheldwoorden en onbeleefd taalgebruik op de radio in principe niet zou moeten gebeuren. Als het echt zo erg wordt, dat mensen respectloos zijn richting de persoon aan de andere kant van de lijn, dan zijn er mensen die er thuis naar kijken, en dat is vervelend.' De Formule 1 heeft echter zelf de regie in handen, en kiest dus zelf welke berichten wel en niet uitgezonden worden. Zo werd in de kwalificatie nog een gecensureerd bericht van nota bene George Russell uitgezonden, waarin het F-woord was weggepiept.

De Mercedes-teambaas vindt het dan ook belangrijk om te begrijpen dat de emoties soms hoog oplopen. 'Het ligt altijd aan de context, en de manier waarop je dingen zegt, maar we willen die emoties juist meemaken. We willen die pure emoties blijven zien, en we begrijpen dat de coureurs soms flinke emoties ervaren. Als we het een beetje kunnen beperken, is dat voor iedereen wel goed, maar ik zou het F-woord zelf niet verbieden.' Wolff denkt dus ook dat het meer zin heeft om de coureurs te vragen er een beetje op te letten, in plaats van straffen uit te delen.

Heksenjacht op Verstappen overdreven

Wolff krijgt vervolgens de hamvraag voorgeschoteld: 'Is de taakstraf voor Verstappen dan te zwaar bestraft?' vragen de aanwezige media aan de teambaas van Mercedes. 'Volgens mij luistert er sowieso niemand naar de FIA-persconferentie. Er wordt volgens mij zelden over geschreven', oordeelt Wolff. In het geval van Singapore lag dat dus anders, juist doordat de FIA de aandacht vestigde op één woordje van Verstappen.

'Er is nauwelijks iemand bij aanwezig, behalve wij dan', zegt hij tegen de aanwezige journalisten. 'Wij vormen allemaal onderdeel van dit Formule 1-circus. We kennen elkaar allemaal, en ik geloof niet dat het gebruik van het F-woord in een persconferentie nu zo erg is', zo laat Wolff weten wat hij nu van het wangedrag van de wereldkampioen vindt. 'Als dat wel zo gezien wordt, moeten we echt allemaal ons taalgebruik aanpassen, inclusief de teambazen, zodat het allemaal wat beter overkomt.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws