WK-Stand: Verstappen breidt leiding in beide klassementen eigenhandig uit, Norris naar P2 Formule 1
Formule 1

Max Verstappen breidt zijn leiding in het kampioenschap verder uit nadat hij de Grand Prix van Spanje 2024 heeft gewonnen. De Nederlander wist de leiding in de wedstrijd al vroeg in de race over te nemen, terwijl Lando Norris bij de start terugzakte naar P3 en werd ingehaald door George Russell. Red Bull Racing had het strategisch gezien weer uitstekend voor elkaar. Alleen betreffende het constructeurskampioenschap had Red Bull meer punten kunnen halen.

Verstappen had voorafgaand aan de Grand Prix van Spanje een voorsprong van 49 punten en weet die voorsprong uit te breiden door een score van 25 punten eraan toe te voegen. Met zijn score van negentien punten en de snelste raceronde passeert Norris tevens Charles Leclerc, die voorafgaand aan Spanje slechts zeven punten voorsprong had. Leclerc scoorde met zijn vijfde plek er tien punten bij, maar het was niet genoeg om Norris achter zich te houden. Carlos Sainz blijft na zijn thuisrace ook op de vierde plek staan, aangezien hij hoger finishte dan Sergio Pérez.

De P5 van Pérez in het klassement begint langzamerhand aan een zijden draadje te hangen, Piastri en George Russell harkten aardig wat punten binnen, terwijl Pérez er slechts vier wist te halen. Hij had het moeilijk na een start buiten de top tien en kon het uiteindelijk niet in de top vijf terechtkomen. Hij blijft op de vijfde plek staan in het klassement. De Mercedes-coureur pakte met de vierde plek twaalf punten en staat nu met een totaal van 81 punten op de zesde plek in het klassement, net achter Piastri, die met zijn P7 op 87 punten staat.

Verstappen covert puntenverlies Pérez

Ondanks dat Ferrari twee coureurs in de punten had, wist Verstappen het puntenverlies van Pérez te coveren. Met 32 punten in totaal voor Red Bull en achttien voor Ferrari, was het voldoende om de leiding zelfs in zijn eentje uit te breiden. Mercedes stond op de derde plek in het kampioenschap en staat daar nog steeds, al wisten ze wel meer punten uit de Grand Prix van Spanje te slepen dan hun Italiaanse rivalen.

Met twee coureurs in de punten boekte ook McLaren een succesje in Spanje. Met Norris op het podium en met de snelste raceronde en Piastri in de top acht wisten ze 25 punten te verzamelen. Ferrari scoorde zeven punten minder dan McLaren, en dus loopt de Britse renstal langzaam in. Mercedes loopt ook in, al maakt het op dit moment nog niet bijzonder veel indruk vanwege de achterstand die de Duitse renstal al had op klantenteam McLaren. De achterstand is nu nog 86 punten.

Alpine in de punten, Visa Cash App RB zal balen

Voor Alpine was het ook een goede dag in Barcelona, Pierre Gasly en Esteban Ocon belandden in de punten en wisten er in totaal drie te halen onder toeziend oog van Flavio Briatore. Achteraan wisten de heren van Visa Cash App RB geen punten te scoren, met Daniel Ricciardo op P15 en Yuki Tsunoda op P19. De Japanner kon deze wedstrijd geen indruk maken en kreeg tot overmaat van ramp ook nog een tijdstraf van vijf seconden na een overtreding in de pitstraat. Voor het zusterteam van Red Bull dus een weekend om te vergeten.