Windsor analyseert gevolgen van nieuw kwalificatieformat: 'Zij willen niet op harde banden rijden' Formule 1
Formule 1

Windsor analyseert gevolgen van nieuw kwalificatieformat: 'Zij willen niet op harde banden rijden'

Windsor analyseert gevolgen van nieuw kwalificatieformat: 'Zij willen niet op harde banden rijden'

Het Grand Prix-weekend in Hongarije staat niet alleen in het teken van de terugkeer van Daniel Ricciardo, maar er wordt ook weer eens een nieuw kwalificatieformat uitgeprobeerd. Oorspronkelijk stond dit uitprobeersel op de planning in Imola, maar de Grand Prix van Emilia Romagna kwam te vervallen vanwege de zware regenval in de regio, waarna de Formule 1 besloot om het experiment tot Boedapest uit te stellen. F1Maximaal sprak exclusief met analist Peter Windsor over de veranderde kwalificatieprocedure.

In een normaal weekend worden de teams voorzien van dertien sets van het Pirelli-rubber. Dit weekend krijgen de teams slechts elf sets banden. 'Ik denk dat ze een goede beslissing hebben genomen', vindt voormalig teammanager Windsor dan ook. 'Dit is goed voor de Formule 1, en heel erg goed voor Pirelli. Dit betekent dat ze logischer en efficiënter te werk kunnen gaan met hun bandenproductie. Het bespaart geld en energie', zo somt de 71-jarige Windsor de voordelen op.

Ingrediënten voor Pirelli-slijtageslag volop aanwezig

Voor de teams is het een ingrijpende verandering dat ze twee sets banden minder tot hun beschikking hebben tijdens het weekend, maar vooral in de kwalificatie zullen de gevolgen groot zijn. Onder het nieuwe kwalificatieformat, dat in Monza opnieuw gebruikt wordt, zijn de coureurs verplicht om met harde banden te rijden in Q1, terwijl de mediumbanden onder droge omstandigheden gebruikt moeten worden in Q2. In het laatste deel van de kwalificatie mogen de coureurs dan snelle tijden najagen met de zachte C5-band.

De teams krijgen niet alleen minder sets banden dit weekend, Pirelli heeft er ook nog eens voor gekozen om zachtere banden naar Hongarije mee te nemen dan vorig jaar. Daarnaast worden er worden er vooral op zondag hoge temperaturen verwacht, waardoor de teams voor een lastige situatie kunnen komen te staan als de bandenslijtage oploopt. Dat zal dus zorgen voor een tactisch steekspel, en voor de neutrale fan valt het te hopen dat het niet ten koste gaat van de baantijd tijdens de vrije trainingen.

Nadeel voor zwakkere teams

Windsor denkt dat de sportieve gevolgen beperkt zijn, en dat het niet zozeer voor verrassingen zal zorgen, maar deze eerder zal voorkomen. 'Je zou kunnen zeggen dat het hetzelfde is voor iedereen, en het dus geen verschil veroorzaakt. Ik denk echter dat het in Q1 wel voor een verschil zal zorgen, omdat Q1 draait om de achterhoedeteams. Er zullen vijf coureurs niet doorgaan naar Q2, en ik denk dat het effect van het rijden op een harde band groter is bij een slechte auto aan de achterkant van de grid dan wanneer je dat bij Red Bull Racing doet. In het gevecht tegen elkaar zal het vrij vergelijkbaar zijn, maar als je in een slechte auto rijdt, wil niet je niet op die harde banden rijden, maar juist op de zachte banden.'

Gridstraffen op komst?

Een mogelijke wijze waarop er wel verrassingen veroorzaakt kunnen worden, is doordat het vermoedelijk drukker zal worden op het circuit tijdens Q1. De hardere banden gaan langer mee, en dus zullen de coureurs er waarschijnlijk voor kiezen om meerdere ronden te rijden op de harde banden. Het gevolg zal vermoedelijk zijn dat in de laatste acht tot tien minuten van Q1 twintig coureurs voor een plekje op het asfalt strijden, en dat op een kort circuit als de Hungaroring. Met een verwachte rondetijd van zo'n 77 seconden, zal er gemiddeld slechts zo'n vier seconden tussen de coureurs zitten. Tel daarbij op dat er weinig rechte stukken zijn op het Hongaarse circuit, en dan is de kans groot dat het klachten gaat regenen over collega's. Afgelopen races hebben we regelmatig gridstraffen van drie plekken gezien voor het in de weg rijden bij een collega, en herhalingen mogen wel verwacht worden.

Vanaf Q2 zal de impact van het nieuwe kwalificatieformat beperkter worden, omdat er minder auto's op het circuit zijn, en de coureurs overstappen naar de gele band. 'Er zullen een aantal teams zijn, zoals bijvoorbeeld Alfa Romeo, die net doorgaan naar Q2. Dat soort auto's hebben een betere balans over één ronde op de zachte banden dan op de mediumbanden, dus ze gaan het daar lastiger hebben dan de topteams. Vanaf Q3 is er uiteraard geen verschil meer, omdat ze dan op de zachte banden rijden. Ik denk dat het in Q2 wel invloed zal hebben op een aantal teams, en dat het verschil in Q1 best wel groot is.'

'Het wordt bijvoorbeeld interessant om te zien hoe Williams het op de harde banden gaat doen vergeleken met de zachte banden', zo wijst Windsor naar een mogelijk slachtoffer van het nieuwe kwalificatieformat. 'Ik denk dat Alexander Albon vrij goed is in het neerzetten van een goede rondetijd op de zachte band, maar het is de vraag of Williams het ook goed doet op de harde band. Voor iemand als Logan Sargeant zal het veel lastiger zijn om in Q1 met harde banden te rijden dan met zachte banden', zo noemt Windsor een extra nadeel voor de rookies. 'Het zal dus zeker invloed hebben op de uitslag, maar over het geheel bekeken is het heel erg goed.'

Geen stream? Bekijk de Grand Prix van Hongarije live via F1TV of Viaplay!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws