Viaplay-commentator Nelson Valkenburg blikt openhartig terug op een moeilijke periode waarin hij werd bespuugd, dreigberichten kreeg en zelfs thuis werd opgezocht door Nederlandse Formule 1-kijkers. Valkenburg en zijn collega, Melroy Heemskerk, werden niet door iedereen geaccepteerd als de nieuwe stemmen van de Formule 1 in Nederland, en dat had met name voor Valkenburg grote gevolgen. De 39-jarige was vastberaden om zich niet weg te laten pesten.
Na het 2021-seizoen nam Viaplay de uitzendrechten van de Formule 1 over, wat betekende dat de Nederlandse kijkers afscheid moesten nemen van de vertrouwde Ziggo-studio en de stem van Olav Mol. Dat viel niet bij iedereen even goed. Het nieuwe duo, Valkenburg en Heemskerk, kreeg veel kritiek, en het ging met name voor Valkenburg van kwaad tot erger. Hij kreeg op zijn officiële kanalen veel nare berichten, hij werd bespuugd en hij is zelfs een keer thuis opgezocht. 'Ik was er niet tegen opgewassen', vertelt Valkenburg in gesprek met het AD. 'Op de eerste dag nadat het nieuws bekend was gemaakt dat ik, na ruim dertien jaar ervaring in autosportcommentaar op tv, de Formule 1 ging doen, kreeg ik meer dan 50.000 berichten op Instagram', gaat de commentator verder.
Daarin stonden verschillende dingen, maar vooral bedreigingen. 'Zoals de belofte dat mijn stembanden zouden worden doorgesneden', legt Valkenburg uit. 'Dan is het lastig om naar je eerste seizoen uit te kijken en vooral om het seizoen ontspannen te beginnen. Ik had het gevoel dat ik een doelwit was geworden, en ik heb zelfs nagedacht of ik dit wel echt wilde', gaat de 39-jarige verder. 'Uiteindelijk werd ik er koppig van, ik wilde me niet weg laten pesten.' Terwijl de berichten via sociale media hem al onprettig lieten voelen, escaleerde het zelfs zo ver dat hij zich thuis ook niet meer veilig voelde. 'Ik kreeg ook post, want ze waren achter mijn adres gekomen en ik zag dat mijn adres rondging op fora. Één keer klopte iemand aan, hij riep dat ik, als ik een echte Nederlander was, zou stoppen met mijn werk. Daarna ging hij weg.'
Tekst gaat verder onder het Instagram-bericht.
Valkenburg: 'Dan vraag je je af what the hell is er net gebeurd'
Hij was alleen thuis toen het plaatsvond en begreep nauwelijks wat hem was overkomen. 'Je vraagt je af wat er in godsnaam zojuist is gebeurd. Ik dacht dat mensen in deze wereld gek waren geworden. Het gaat hier maar om sportcommentaar, waar hebben we het over? Ik ben geen politicus, ik beïnvloed het leven van mensen niet, ik stel geen nieuwe wetten voor waar mensen voor of tegen kunnen zijn. Natuurlijk heb ik aangifte gedaan. En de mensen in mijn directe omgeving waren natuurlijk geschokt. Mijn familie vond al het haatdragende gedrag sowieso heel erg', legt Valkenburg uit. Zijn familie heeft hem er echter doorheen kunnen slepen. Zijn verloofde is kort na het incident van de bezoeker bij het huis van Valkenburg bij hem in komen wonen, waardoor de commentator zich thuis weer veilig voelt.
Echter waren er meer dingen waardoor Valkenburg veel haat kreeg. In Oostenrijk kreeg de 39-jarige een opmerking naar zijn hoofd geslingerd betreffende zijn geaardheid, toen was de vriend van Valkenburg er ook bij. 'Ik liep met achter de hoofdtribune langs, en het was één van de eerste keren dat hij ook mee was. Achter me zei iemand: godverdomme, het is ook nog een flikker. Toen ik me omdraaide werd ik in mijn gezicht gespuugd', vertelt Valkenburg. 'De technische man die bij ons werd heel boos. Mijn verloofde was in shock. Zelf werd ik er niet heet of koud van, ik was toen al zo gewend aan de haat. We hebben het wellicht niet door, maar in Nederland is er ook veel online homohaat. Als ik een foto plaats van mijn werk of mijn relatie, dan ben ik de klos. Het is een heel rare wereld.'
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties