Viaplay-commentator Nelson Valkenburg heeft het gevoel dat de kijker nu meer waardering heeft voor hem en zijn collega Melroy Heemskerk, ondanks dat er overal werd gezegd dat ze er geen verstand van zouden hebben. Volgens Valkenburg is het een probleem dat veel mensen de wereld in zwart-wittermen zien, en dat is ook een reden waarom er zoveel haatberichten worden verspreid via sociale media.
In het openhartig interview met het AD sprak Valkenburg over de moeilijke openingsfase als commentator bij Viaplay. De Nederlandse kijker moest wennen aan de nieuwe manier van Formule 1 kijken en dat Olav Mol, de vertrouwde stem van Formule 1 in Nederland, werd vervangen door een nieuw duo. Valkenburg ontving veel haatberichten via sociale media, kreeg zelfs post en werd thuis opgezocht. In Oostenrijk kreeg hij haat vanwege zijn geaardheid en werd hij in zijn gezicht gespuugd. Veel mensen dachten dat hij er geen verstand van zou hebben, ondanks zijn ruime ervaring in als autosportcommentator. 'Ik heb het idee dat mensen de wereld momenteel in zwart-wittermen zien', begint Valkenburg.
'Ik zeg A, jij zegt B, en als ik wil winnen, moet jij verliezen. Een compromis kan er niet meer gesloten worden, en de kunst van elkaar respecteren, de kunst van het gesprek, is verloren gegaan', zegt de 39-jarige. 'Ik denk niet dat dit snel op te lossen is, want polarisatie levert meer content en meer inkomsten op voor de socialemedia-economie. Ook reguliere media doet hier aan mee', legt de commentator uit. 'Toen bekend werd gemaakt dat ik deze rol (als Formule 1-commentator, red.) zou krijgen, zat ik die avond naar RTL Boulevard te kijken. Daar zeiden ze min of meer dat ik het niet zou kunnen: wie is hij? Hij weet vast niks. Dat was het verdict. Zeker, de afgelopen jaren moest ik op professioneel vlak op het hoogste niveau groeien, maar niemand kan beweren dat ik niet weet waar ik het over heb. Dat maakte me echt boos.'
Tekst gaat verder onder de foto.
'De storm is nu gaan liggen'
Valkenburg heeft echter ruime ervaring in de autosportwereld. Zijn ouders waren eigenaar van Geva Racing, waar Christijan Albers, McLaren-CEO Zak Brown en Tom Coronel hebben gereden. Daar heeft Valkenburg veel geleerd over auto's en is de wereld der autosport hem er met de paplepel ingegoten. 'Ik kom vanaf mijn geboorte al bijna elke week op internationale banen en heb het altijd leuk gevonden om aan de pitmuur te staan. Ik weet niet anders, dit is mijn wereld', zegt Valkenburg. Het was dan ook een behoorlijke domper op de pret dat hij zoveel nare berichten, waar ook doodsbedreigingen tussen zaten, ontving. Valkenburg kon niet zonder begeleiding van de politie naar het vliegveld reizen.
Na zijn tweede seizoen als Formule 1-commentator heeft Valkenburg wel het idee dat de situatie is verbeterd. 'Ik begon te twijfelen aan mezelf, want ik denk dat dat een logisch gevolg is als je doodsbedreigingen binnenkrijgt. De storm is nu gaan liggen en we krijgen nu liefde', zegt Valkenburg. 'Dat is niet universeel, maar dat hoeft ook niet. Het is voor mij belangrijker dat je jezelf kunt zijn. Ik heb in de afgelopen tijd heel veel geleerd en ben ook gaan genieten, van Max Verstappen bijvoorbeeld', legt de 39-jarige uit. 'Ik heb zoveel respect voor hem gekregen. Mensen onderschatten wel eens hoe groot de druk is die op zijn schouders rust. Dat hij al anderhalf jaar foutloos is, vind ik echt ongelooflijk', sluit Valkenburg af.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties