Waar onze vorige column werd geschreven door een voormalig hoofdredacteur (waarvoor dank Christian) en er vooral werd teruggeblikt op het afgelopen jaar is kerst natuurlijk ook een tijd van vooruitblikken. Waar mijn eerste half jaar als hoofdredacteur er zo goed als op zit, staat de volgende alweer voor de deur. Voor dat jaar moet ik me ook aansluiten bij de stelling van de vorige column. Ik voeg er echter ook nog eentje aan toe: de sport moet meer vooruit gaan kijken.
Om stiekem toch even terug te blikken en op een persoonlijke noot te beginnen: het was een zeer bewogen jaar. Mijn carrière als Formule 1-journalist lijkt een beetje op de carrière die Max Verstappen heeft bewandeld als coureur. Van stagiair naar redacteur om vervolgens gepromoveerd te worden tot hoofdredacteur, maar dan in een zeer korte tijd. Ik moet de Helmut Marko van F1Maximaal in ieder geval dankbaar zijn voor het vertrouwen, en ik kijk ernaar uit om mezelf te blijven ontwikkelen in deze rol.
Naast de promotie ben ik gaan samenwonen en staat er ook binnenkort weer een verhuizing op de planning. Ik kijk dan ook heel erg uit naar een beetje vakantie, maar voorlopig houd ik me ook tijdens de gezelligste tijd van het jaar bezig met de website. Ook na de feestdagen gaan we gewoon weer stug door, in januari ga ik immers naar Autosport International om even wat prominente figuren binnen de autosport aan de tand te voelen. In februari ben ik dan wel weg, maar niet getreurd, voor de start van het nieuwe seizoen ben ik gewoon weer terug.
F1 zorgt voor flinke portie flashbacks
Nu we het persoonlijke uit de weg hebben, moet ik toch maar even ter zake komen. Een week geleden maakte de FIA bekend dat het onaangekondigde politieke statements niet meer zal accepteren. Ik wil niet overdrijven door te zeggen dat het stap terug is naar de prehistorie, maar het is desondanks wel een stap terug. Daar leek de FIA op zich ook geen problemen mee te hebben dit jaar. Tijdens de Grand Prix van Japan werden de coureurs en alle andere prominente figuren getrakteerd op een flinke portie aan flashbacks.
Hierbij gaat het natuurlijk over het incident met Pierre Gasly en de tractor die op de baan reed. Beide partijen hadden natuurlijk enigszins schuld in de situatie, want Gasly reed simpelweg te hard, maar dat voertuig had ook nooit op de baan mogen staan. Het deed iedereen denken aan de verschrikkelijke crash van Jules Bianchi. Martin Brundle, de verslaggever van Sky Sports, zag zijn eigen incident uit 1994 juist weer voorbij flitsen. Op het circuit van Suzuka ging hij eraf op dezelfde plek als Gianni Morbidelli en schepte hij een marshall.
De FIA heeft beloofd om zich te verbeteren en daar moeten we dan ook vertrouwen in houden. Zolang het bestuursorgaan maar een voorbeeld zou blijven voor andere sportfederaties. De Formule 1 wil immers de kansen van vrouwen om de sport binnen te komen verhogen, meer kansen bieden voor mensen uit ondervertegenwoordige groepen en het doel is om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Jammer wel dat de FIA met het recente nieuws een beetje is gaan lijken op de organisator van het grootste voetbaltoernooi ter wereld.
Het is FIA niet FIFA
Ik moet toegeven, ik heb met veel plezier gekeken naar het wereldkampioenschap voetbal, met uitzondering van Nederland - Argentinië. Ik heb tijdens die desbetreffende wedstrijd de scheidsrechter voor van alles en nog wat uitgemaakt en toen Leandro Paredes de bal als een vuurpijl de bank van Oranje in schoot, stond ik op uit mijn stoel om te matten. Mijn vriendin kon er smakelijk om lachen, ik had het gevoel dat ik door mijn woede bijna zou flauwvallen. Alsnog was het voetbal gedurende de afgelopen maanden wel van hoog niveau. Als Ajax-supporter was dat een verademing.
Het evenement had natuurlijk nooit in Qatar gehouden mogen worden. Het begint natuurlijk al bij het begin, want de topmannen van de FIFA zijn gewoon omgekocht. Daarna werd het duidelijk dat ook de teams en hun spelers monddood werden gemaakt voor het toernooi. In de Formule 1 is dat niet anders momenteel. Het Midden-Oosten zwaait met een hoop geld om Grands Prix te organiseren en de coureurs die een statement willen maken over een bepaald onderwerp moeten eerst langs Mohammed Ben Sulayem.
Het is dus nog niet volledig verboden om met een One Love-helm te rijden in landen als Qatar, Saoedi-Arabië of de Verenigde Arabische Emiraten. Dat is het kleine streepje dat de FIA nog voor heeft op de FIFA. Hierbij gaat het niet eens over mijn eigen politieke overtuigingen. Lewis Hamilton en Sebastian Vettel willen hun platform gebruiken om zich uit te spreken over sociale kwesties. En geef nou toe: wat is er mis met iemand die een bijenhotel laat bouwen of iemand die roept om naastenliefde?
Om het even op kerst te betrekken: de FIA is een beetje als de ouder die met klem vraagt om bepaalde onderwerpen niet aan te snijden tijdens het kerstdiner. Mogelijk maak je dan ome Joop of tante Gerrie boos en dat moeten we natuurlijk niet hebben. Dan hangt er de gehele avond een gespannen sfeer en als de bom dan barst dan barst deze ook echt. In plaats van een civiele discussie aan te gaan, zorgen we ervoor dat mensen zichzelf niet meer kunnen zijn. Niet iedereen richt zich alleen op de sport als een Verstappen of Fernando Alonso, en daar moeten we ook respect voor hebben.
En dan nu genieten!
Ik houd het kort, voordat we allemaal uit onze kerstgedachten worden gehaald. Toch wil ik nog even een anekdote aansnijden. Vorig jaar was ik bij mijn schoonouders tijdens kerst en toen was corona (wat is dat?) een verboden onderwerp. Daar omheen verzonnen we een spel. Iedereen mocht een woord opschrijven dat verboden was om te zeggen en diegene die het vaakst de verboden woorden zei, moest een straf uitvoeren. Woorden als ‘natuurlijk’ en ‘maar’ waren verboden, en uiteindelijk was mijn schoonvader de pineut.
Dit jaar zal dit spelletje niet terugkeren, of wel, maar dan ben ik er niet bij aanwezig. Zij zitten immers nu bovenop een berg in Zwitserland, terwijl ik hier in het regenachtige Nederland zit. Verschil moet er zijn. De pret moet er niet door worden gedrukt, want de Formule 1-fans willen natuurlijk ook voorzien worden van content. Dat ga ik de komende dagen en aankomend jaar dan ook weer veelvuldig doen. Voor nu kan ik alleen maar zeggen: geniet van de feestdagen!
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties