Palmer vindt dat FIA Verstappen had moeten straffen: 'Snap niet dat wedstrijdleiding niks deed' Opinie
Opinie

Palmer vindt dat FIA Verstappen had moeten straffen: 'Snap niet dat wedstrijdleiding niks deed'

Palmer vindt dat FIA Verstappen had moeten straffen: 'Snap niet dat wedstrijdleiding niks deed'

Lando Norris en Max Verstappen kwamen elkaar meerdere malen tegen tijdens de race in Austin afgelopen weekend, en dit ging niet zonder slag of stoot. In de openingsronde kwamen de twee titelkandidaten elkaar al tegen, Verstappen passeerde Norris namelijk in de eerste bocht. Later in de race opende Norris de aanval op de drievoudig wereldkampioen in bocht twaalf. Uiteindelijk kreeg de McLaren-coureur een straf voor het feit dat hij Verstappen passeerde buiten de baan. F1TV-analist en voormalig Formule 1-coureur Jolyon Palmer legt beide incidenten onder de loep. Volgens de Brit had de wedstrijdleiding meer op moeten treden tegen Verstappen.

In de eerste bocht van de race opende Verstappen direct de jacht op zijn directe concurrent. Norris vertrok vanaf pole, maar liet een gaatje aan de binnenkant. Dit bood kansen voor de Nederlander. Palmer zag dit ook, en werpt zijn oog op het incident. 'Je kan zien hoe agressief Verstappen hier is. Norris heeft een hele goede start en beweegt gelijk naar links, maar niet genoeg. Hij moet de binnenkant afdekken en dat doet hij niet. Hij onderschat hier Verstappen, alweer, in hoe agressief hij kan zijn. Vanaf hier wordt het lastig voor Norris', legt Palmer uit in zijn analyse bij F1TV.

verstappen norris austin gp2419 190323sne57686

Volgens de analist is het daarna wel maar de vraag of de inhaalactie daadwerkelijk een legitieme is. De Brit betwijfelt namelijk of de manoeuvre van Verstappen niet onder de loep van de FIA had gemoeten. 'Het lijkt er eerst op dat Verstappen een goede inhaalactie maakt, maar dat is iets waar je je vraagtekens bij kunt hebben', omschrijft Palmer. 'Max gaat hier duidelijk buiten de baan. Naar mijn mening, komt hij hier heel goed mee weg. Hij is agressief, hij maakt Lando het leven zuur, dus voor mij komt hij hier heel goed weg.'

'Je kan duidelijk zien dat hij buiten de witte lijnen zit. Als je hier kijkt, denk ik, dat hij hier buiten de baan gaat, na een gevecht, en hier uiteindelijk Norris voorbij gaat. Ik ben echt heel verrast dat de stewards hier niet naar gekeken hebben. Je moet op de baan inhalen, dat is duidelijk. Als je kijkt naar incidenten in het verleden, dan is dat een actie die bestraft kan worden. Dit jaar kwam hij er mee weg, dus ik snap wel dat Norris hierover klaagde', concludeert Palmer over de eerste ronde in Austin.

Incident in bocht twaalf

Later kwamen de twee elkaar dus weer tegen, dit keer in de eindfase van de race. Norris had verser rubber onder de auto en opende de jacht op zijn grote concurrent. Ook dit ging niet zonder controverse; Norris passeerde Verstappen namelijk, maar deed dit buiten de baan. Uiteindelijk kreeg de McLaren-coureur hier een tijdstraf voor van vijf seconden, waardoor hij uiteindelijk niet op het podium eindigde. Palmer geeft zijn oordeel over dit incident. 'Je ziet dat Norris naar de buitenkant gedwongen wordt. Tijdens het aanremmen ligt Verstappen duidelijk voor ter hoogte van de apex. Daarna rijdt Norris buiten de baan om Verstappen heen, en kan je het dus absoluut geen legitieme inhaalactie noemen', aldus Palmer.

'Het was een fout van McLaren om tegen Norris te zeggen dat hij voorlag bij de apex. Hij had die plek gewoon terug moeten geven. Dit was gewoon duidelijk een penalty voor de Brit,' vervolgt de voormalig Formule 1-coureur. Wel twijfelt Palmer of Verstappen ook niet een straf had moeten krijgen. 'Dat is ook een factor die we niet moeten vergeten. Zou hij niet een straf moeten krijgen voor het van de baan afduwen van Norris. Hij is hier duidelijk van de baan', stelt Palmer. 'Hij probeert het wel, maar als je zo hard verdedigt, en dus niet op de baan blijft, dan kan je echt stellen dat hij Norris van de baan afduwt.'

Volgens Palmer maakte Verstappen perfect gebruik van het grijze gebied. 'Je kan zien dat Verstappen zijn rem loslaat om voor te liggen bij de apex, maar daarbij neemt hij wel op de koop toe dat hij de bocht niet haalt. Het is moeilijk voor de wedstrijdleiding, want Verstappen bevindt zich in het grijze gebied, zoals zo vaak. Hij zal vast en zeker blij zijn met dit resultaat,' concludeert Palmer over het titanengevecht.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws