Jolyon Palmer begrijpt niet dat de wedstrijdleiding Lando Norris niet bestrafte voor het maken van een valse start tijdens de Grand Prix van Saoedi-Arabië. Volgens de voormalig F1-coureur was het namelijk overduidelijk dat de McLaren-coureur de regels overtrad. Ook Sergio Pérez heeft volgens de analist van F1TV geluk gehad.
Nog voordat de lampen uitgingen schoot Norris al een flink stuk vooruit en voor Mercedes-coureur George Russell, die schuin achter zijn landgenoot op de startgrid stond, was het zo klaar als een klontje: Norris had een valse start gemaakt. Die mening is ook Palmer toegedaan, al besloot de wedstrijdleiding anders. Daar snapt de oud-coureur van Renault helemaal niks van.
''Is dit een valse start? Volgens de FIA was dit niet het geval en dat is een zeer verrassende conclusie. Helemaal omdat we het bewijs ervan zagen', begint Palmer zijn analyse voor F1TV. 'De regel is dat de coureurs uiteraard niet mogen bewegen voordat de lichten uitgaan en daarnaast is het niet toegestaan om buiten het startvak te komen met het deel van de band dat het asfalt raakt', somt Palmer de criteria op, waar Norris naar zijn mening duidelijk niet aan voldoet.
Beelden overduidelijk
Wanneer hij de beelden nog eens afspeelt, is de conclusie volgens Palmer overduidelijk. 'Hij (Norris, red.) maakt een fout en laat de koppeling te vroeg los. Hij bewoog duidelijk al voordat de lichten uit waren. En als je goed kijkt, dan zie je dat hij nog altijd beweegt op het moment dat de lichten uitgingen', wijst Palmer op een belangrijk punt in de discussie. 'Hij was dus niet in staat om de auto op tijd tot stilstand te brengen, dus op het moment dat de lichten doofden, bewoog Lando. Ironisch genoeg stopte hij pas op het moment dat de anderen aan de Grand Prix begonnen.'
Tekst gaat na de afbeelding verder.
Daarnaast lijkt hij de witte lijn ook te zijn gepasseerd', gaat Palmer vervolgens verder met het tweede deel van het reglement. 'Dus niet alleen beweegt hij op het moment dat de lichten uitgingen, maar hij staat ook nog eens voor zijn startvak. De wedstrijdleiding had dus twee overwegingen, maar hij (Norris) werd opvallend genoeg vrijgesproken van een valse start.'
Waarom kreeg Norris geen straf?
Als de beelden zo duidelijk aantonen dat Norris een valse start heeft gemaakt, hoe kan het dan zijn dat de Brit daar geen straf voor ontving? 'Dat komt omdat de beweging van Norris niet door de transponder was geactiveerd. Dat leidt tot de vraag of de transponder wel geschikt is voor dit soort zaken als we allemaal kunnen zien dat hij bewoog en de witte lijn was gepasseerd', trekt Palmer het nut van de transponder openlijk in twijfel.
'In mijn ogen had Norris waarschijnlijk een penalty moeten krijgen en misschien moet de FIA de regels op de één of andere manier aanscherpen. Het is namelijk gek dat je iemand ziet bewegen, maar dat hij daarvoor geen straf krijgt', sluit Palmer het onderwerp af.
Ook Pérez kwam goed weg
Norris was overigens niet de enige coureur die afgelopen zaterdag een valse start maakte, zo constateerde Palmer. Ook Pérez bewoog heel voorzichtig en de bolide van de Mexicaan stond niet stil op het moment dat de lichten doofden. 'Terwijl hij naar de eerste versnelling schakelt, rolt hij heel voorzichtig naar voren, zelfs nog tot het moment dat de lichten uitgaan en dat is niet toegestaan. Je moet volledig stilstaan', zegt Palmer.
'In principe maakt ook Pérez dus een valse start', vervolgt de analist. 'Voor dit soort dingen staan er in de lagere klassen marshalls langs de baan en als zij een auto zien bewegen, dan zou je daar in de lagere klassen voor bestraft kunnen worden. Nogmaals, het is vreemd dat een auto in F1 gewoon mag bewegen zonder daarvoor bestraft te worden. Norris had zonder meer geluk in deze situatie, maar ook Pérez kwam er mee weg', besluit Palmer.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties