Mol haalt hard uit naar de Formule 1: 'Ik vind dit een schande' Opinie
Opinie

Mol haalt hard uit naar de Formule 1: 'Ik vind dit een schande'

Mol haalt hard uit naar de Formule 1: 'Ik vind dit een schande'

Ferrari is na het weekend in China met een nulscore naar huis afgereisd, maar als het aan Olav Mol ligt, heeft ook het FOM (Formula One Management, red.) een spreekwoordelijke nulscore te pakken. Zowel Ferrari als de organisatie van de Formule 1 sloegen de plank mis in het Aziatische land, en Mol geeft bij De Stamtafel aan weinig geloof te hebben in de verklaringen van beide partijen.

Na een mislukt weekend in Australië verraste Ferrari vriend en vijand in China, door eerst de sprintpole te pakken, en daarna de sprintrace ook te domineren met Lewis Hamilton. Daarmee leek Ferrari in staat om de strijd ook aan te gaan met McLaren in de Grand Prix, maar daar kwam weinig van terecht. Beide Ferrari-mannen moesten vanaf de derde startrij aan de race beginnen, en kwamen ook pas als vijfde en zesde over de streep.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Mol haalt hard uit naar de Formule 1: 'Ik vind dit een schande'
Hamilton mocht zijn eerste Ferrari-feestje vieren.

Met die achttien punten leek Ferrari Red Bull Racing tot op één punt te naderen, maar zelfs dit matige resultaat ging de prullenbak in, nadat Ferrari het technische reglement overschreed. 'Bij Charles Leclerc legden ze uit dat ze een éénstopper niet verwacht hadden. Ze hadden zoveel bandenslijtage dat daar het gewicht te laag is uitgekomen', zo deelt Van Gameren de uitleg van Ferrari voor de diskwalificatie van de Monegask na zijn vijfde plek.

Olav Mol maakt in enkele woorden zijn mening duidelijk: 'Lulverhaal! Dit geloof je toch niet?' roept de commentator uit. Van Gameren denkt dat de fout ook bij Leclerc ligt: 'Ik bekeek de onboardbeelden na de race, en bij Leclerc zat heel weinig pick-up op de banden, dus rubber dat ze na de race oppikken. Ze hebben dus weinig rubber kunnen oppikken.' Ook de auto van Pierre Gasly was te licht. Hoewel de Fransman elfde eindigde, had hij via de Ferrari-diskwalificaties de eerste punten voor Alpine kunnen pakken, maar dat feestje ging dus eveneens niet door.

Totale onzinverklaring

'Ik denk dat ze iets geprobeerd hebben, wat uiteindelijk niet gewerkt heeft. Ze hebben marginaal gereden', vermoedt Mol, die in zijn vermoeden gesterkt wordt doordat beide coureurs vanwege verschillende vergrijpen gediskwalificeerd werden. 'Als je halverwege de race dan ziet dat je marginaal zit, wissel dan naar een tweestopper. Dan verlies je een paar punten, maar dan pak je in ieder geval iets.' Leclerc had na de inhaalactie van Verstappen van banden kunnen wisselen, en daarmee alleen een plek aan teamgenoot Lewis Hamilton ingeleverd, die achteraf ook gediskwalificeerd werd vanwege te veel slijtage aan de plank onder de auto.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

pirelli ferrari charles leclerc lewis hamilton zondag gp china 2025
Twee illegale Ferrari's in China.

Mol vindt daarnaast dat het excuus van Ferrari totale onzin is. 'Ze doen nu alsof ze de enigen waren, die een éénstopper deden.' Vooraf rekende iedereen op een tweestopper, maar de harde banden hielden het veel beter vol dan verwacht, waardoor nagenoeg iedereen alsnog voor een éénstopper koos. 'Dit is een totale onzinverklaring. Bij Lewis was het gewoon een kwestie van pech', vindt Mol wel van de andere Ferrari-coureur.

Ook dat valt te betwijfelen. Bij De Stamtafel benadrukken de analisten dat het slechts om een overschrijding 0,4 millimeter ging. De plank mag echter maar 1,0 millimeter slijtage vertonen tijdens de race. Bij Hamilton was dit op drie verschillende meetpunten 1,4 tot 1,5 millimeter, waarmee hij dus veertig tot vijftig procent boven de toegestane slijtage zat. Door de dubbele diskwalificatie verloor Ferrari achttien punten. Het team staat nu achter Williams in het constructeurskampioenschap, terwijl beide coureurs op de negende en tiende plekken in het rijderskampioenschap staan. 'Er is wel een serieuze blunder gemaakt', concludeert Mol.

Flater van FOM

Later in het programma van Ziggo Sport komt ook ter sprake dat de Formule 1 nogal creatief omging met het uitzenden van boordradiofragmenten bij Lewis Hamilton. 'Ik vind dit feitelijk een schande. Het FOM (Formula One Management, red.) heeft hierin zitten knippen', zegt Mol op felle wijze. 'FOM heeft dit aan de hele wereld laten horen, waardoor wij denken dat Lewis narrig zit te doen, en de teamorder niet opvolgt, met: 'Dat bepaal ik zelf wel', zo reageert Mol op de uitzending.

Achteraf bleek de vork anders in de steel te zitten, want het FOM zond het eerste bericht van Hamilton niet uit. 'Ik denk dat ik Charles langs ga laten, want ik heb het lastig', vertelde de 40-jarige aan zijn team. Frédéric Vasseur maakte zich achteraf zeer boos hierover, en noemde het een 'grote grap' van het FOM. 'Ik vind dit ook niet kunnen, dat FOM dit mag doen', vertelt de 63-jarige analist, die erop gewezen wordt dat het FOM dit inmiddels te horen heeft gekregen. 'En terecht!'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Mol haalt hard uit naar de Formule 1: 'Ik vind dit een schande'
Hamilton werd onterecht als boeman neergezet.

Mol hoopt dat de Formule 1 dit soort Netflix-taferelen voortaan achterwege laat. 'Ik vind dit veel te Drive to Survive-achtig. Dit is niet sjiek, dit is echt niet sjiek', geeft de analist van Ziggo aan. Collega Rob van Gameren gelooft ook niks van het excuus van het FOM, dat dit om een onbedoelde fout zou gaan. 'Er zit iemand mee te luisteren, dus diegene heeft ook dat bericht ervoor gehoord, neem ik aan. Het is echt bewust geweest, dat deze vrij essentiële zin is weggelaten.'

Ideale teamspeler

'Er zit geen scheldwoord in, dus het FOM heeft de morele verplichting om dan het hele verhaal uit te zenden. Je kijkt er compleet anders naar nu', weet Mol, die juist aangeeft dat Hamilton zich heel netjes opstelde richting het team. 'Lewis gaf zelf aan dat ze gingen wisselen, en hij gaf zelf aan dat hij wat dichterbij moest komen. Hij zei uiteindelijk dat hij zou bepalen wanneer dat oké was, zodat ze allebei zo min mogelijk last ervan hebben.'

Rick Winkelman reageert ook vol onbegrip. 'Als in een speelfilm maken ze van Hamilton nu de bad guy, in plaats van dat ze verslaggeven.' Nick Catsburg merkt op dat de situatie totaal omgekeerd wordt door het ontbreken van dat ene bericht. 'Hij is de ideale teamspeler hier, maar zo komt het er niet uit.' De analisten halen ook het voorbeeld van Max Verstappen uit Singapore 2015 aan, waar hij een teamorder afwees, en waar eveneens de context ontbrak. 'Verstappen was daar vrij stellig in met zijn 'No!', en dat verwacht ik ook van een coureur. Lewis geeft het ook zelf aan, dus kudo's daarvoor.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws