Hinchcliffe laat zich uit over 'British bias': 'Natuurlijk is daar sprake van' Opinie
Opinie

Hinchcliffe laat zich uit over 'British bias': 'Natuurlijk is daar sprake van'

Hinchcliffe laat zich uit over 'British bias': 'Natuurlijk is daar sprake van'

Max Verstappen heeft het tijdens het afgelopen seizoen meermaals aan de stok gehad met Britse coureurs, zoals op als naast de baan. De Red Bull Racing-coureur was echter van mening dat zijn strijd soms niet alleen met de Britse coureurs, maar ook met de Britse pers was. Maar is er eigenlijk wel sprake van 'British bias'? James Hinchcliffe legt het desgevraagd uit.

Verstappen staat bekend als een coureur die zijn positie te allen tijde met hand en tand zal verdedigen. Daarbij zoekt de 27-jarige Nederlander ook wel eens de grens op en soms gaat hij daar ook wel eens overheen. In Mexico kreeg Verstappen het in één ronde tijd tot tweemaal toe aan de stok met de Britse coureur Lando Norris, met wie hij in een felle strijd om de wereldtitel verwikkeld was. Volgens de wedstrijdleiding ging de Red Bull-coureur in beide gevallen te ver en dat kwam hem op twee tijdstraffen van tien seconden te staan.

British bias

Maar daarmee was de kous nog niet af, want vooral in de Britse media werd de rijstijl van Verstappen ter discussie gesteld. De regerend wereldkampioen stelde zelf dat hij 'het verkeerde paspoort had', aangezien de kritiek veelal uit dezelfde hoek kwam. Maar is er eigenlijk wel sprake van Britse vooringenomenheid? Hinchcliffe laat zich in de Red Flags-podcast desgevraagd over deze kwestie uit. 'Ik ben eerlijk gezegd blij dat je ernaar vraagt, want deze vraag is heel makkelijk te beantwoorden', begint de voormalig IndyCar-coureur.

'Als je in Canada of in de Verenigde Staten woont, dan kijk je waarschijnlijk naar de uitzending van het Britse Sky Sports. De mensen bij Sky zijn aangenomen door een Brits bedrijf om uitzendingen te maken voor een Brits publiek', legt Hinchcliffe uit hoe de vork in de steel zit. 'De Nederlandse uitzenders zijn ook meer op de hand van Max (Verstappen, red.) en de Fransen verkiezen Franse coureurs weer boven de rest. Natuurlijk is er sprake van 'British bias', concludeert Hinchcliffe. 'Het (programma) is immers gemaakt voor Britse kijkers.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen george russell qatar 12124 lando norris
Volgens Hinchcliffe heeft Verstappen gelijk en is er zeker sprake van 'British bias'.

Dat de Britse kant van het verhaal vaker te horen is, vindt de analist van F1TV dan ook helemaal niet vreemd. 'Mensen vergeten dat het niet gemaakt is voor Amerikanen. We stelen in principe de uitzending van iemand anders (Sky Sports)', stelt Hinchcliffe, die een oplossing aandraagt voor mensen die geen bevooroordeelde uitzendingen willen zien. 'Kijk dan naar F1TV', zegt de Canadees, die er vervolgens meteen door de presentatoren van de podcast op wordt gewezen dat hem dat als medewerker van F1TV ook wel goed uitkomt. 'Maar dit was juist de bedoeling', vervolgt hij. 'Daarom hebben ze iemand (Hinchcliffe) uit Noord-Amerika binnengehaald en daarom hebben ze Davide Valsecchi ook aangetrokken', stelt Hinchcliffe dat F1TV ieder spoor van vooringenomenheid op deze manier wil voorkomen.

Britse journalisten bij F1TV

Hoewel F1TV dus werkgevers uit verschillende gebieden in dienst heeft, beschikt de F1-uitzender met onder meer Will Buxton, Alex Jacques en Jolyon Palmer ook over een aantal Britse analisten. 'Maar zij zijn niet vooringenomen. Ik heb bij hen nooit gedacht: is dat echt hoe je naar de situatie kijkt? Ze zeggen gewoon wat ze zien en ze behandelen iedereen op dezelfde wijze', sluit Hinchcliffe af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws