Albers tikt kampioenskandidaten op de vingers: 'Wat een onzin, waar gaat dat over?' Opinie
Opinie

Albers tikt kampioenskandidaten op de vingers: 'Wat een onzin, waar gaat dat over?'

Albers tikt kampioenskandidaten op de vingers: 'Wat een onzin, waar gaat dat over?'

Christijan Albers heeft zijn onvrede geuit over de gang van zaken bij Red Bull Racing en McLaren. De oud-coureur is van mening dat het te lang heeft geduurd voordat Red Bull reageerde op de klachten van Max Verstappen, terwijl McLaren niet voldoende heeft geprofiteerd van de malaise bij de Oostenrijkse renstal. Desondanks ziet Albers dat één persoon op dit moment wel het verschil kan maken bij McLaren.

Het is momenteel twee voor twaalf bij het team van Red Bull. De Oostenrijkse renstal leek zijn dominantie van vorig jaar door te kunnen zetten in 2024, maar niets is minder waar gebleken. Red Bull heeft allang niet meer de snelste auto en de kans is groot dat het team ook in het constructeurskampioenschap voorbijgestreefd zal worden. De achterstand van McLaren op Red Bull is momenteel nog maar acht punten en gezien de consistentie van de Britse renstal kan het haast niet uitblijven dat McLaren straks de nieuwe leider is.

Albers vindt het echter vreemd dat het zo ver heeft kunnen komen. Verstappen klaagt in zijn ogen al heel erg lang over de RB20. 'Wat ik kwalijk vind aan het verval van Red Bull, is dat de malaise veel te lang is doorgegaan', schrijft Albers voor De Telegraaf. 'Ze zijn nu zoveel races achter elkaar blijven doorrommelen, dat het logisch is dat ze de voorsprong verliezen. Ik hoor nu dat ze weten waar de problemen vandaan komen en dat ze ook dit weekend in Bakoe weer wat meer teruggaan naar de basis. Dat mag ook wel een keer.'

Het verval van Red Bull is volgens de oud-coureur goed terug te zien in de verschillen tussen Verstappen en Sergio Pérez. De Mexicaan zit op dit moment een stuk dichter bij zijn teamgenoot, terwijl de verschillen normaliter een stuk groter zijn. Albers linkt de malaise bij Red Bull aan het vertrek van Rob Marshall naar McLaren. 'Wat zo goed aan hem is, is dat hij heel goed naar de juiste afdelingen kan vertalen wat er nodig is. Dat deed hij bij Red Bull ook al goed. Als Adrian Newey iets bedacht, sprak hij bij wijze van spreken in het Chinees of Japans, maar Marshall kon die filosofie heel goed overbrengen. De ideale vertaler, dus.'

Albers tikt ook McLaren en Norris op de vingers 

McLaren heeft op dit moment dan ook de snelste auto. Het lijkt dan ook niet lang meer te duren voordat de Britse renstal de eerste plek in het constructeurskampioenschap overneemt en ook Norris lijkt nog een kanshebber voor de titel bij de coureurs. Het verschil met Verstappen bedraagt op dit moment 62 punten, wat betekent dat Norris de resterende weekenden gemiddeld acht punten per weekend meer moet scoren dan Verstappen om de titel te grijpen.

Daarbij zal Norris nu ook de hulp krijgen van teamgenoot Oscar Piastri. Dat leek tijdens de Grand Prix van Italië nog niet het geval te zijn en het leverde ook weer wat controverse op rond het team. 'Van alle teksten vanuit het McLaren-kamp word ik ondertussen een beetje moe. De grote baas Zak Brown heeft het alleen maar over de papaya rules. Wat een onzin allemaal, waar gaat dat over? Dan ben je toch alleen maar bezig met marketing. Dan moet het allemaal weer sexy klinken.'

Desalniettemin denkt Albers dat Norris zichzelf ook in de spiegel moet aankijken. De oud-Formule 1-coureur vindt dat de jonge Brit nog een hoop te leren heeft. 'Norris moet het zelf ook afdwingen. Hij presteert lang niet zo constant als een Verstappen. Bij McLaren optimaliseren ze niet, dat is het grote probleem. Norris heeft pas twee races gewonnen, in Miami en in Zandvoort. Had Verstappen in die auto gezeten, dan had die er zeker zes gewonnen', aldus Albers.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws