De Formule 1 heeft even rust tussen de raceweekenden van Jeddah en Miami. Voor F1-journalist Andrew Benson is dat de perfecte tijd om wat vragen van lezers en kijkers te beantwoorden. Hij gaat in op een vraag over Lando Norris, die misschien eens met Nico Rosberg moet gaan zitten om het over een kampioenschapsmentaliteit te hebben. Benson velt zijn oordeel.
Norris won afgelopen weekend in Saoedi-Arabië alweer niet van teamgenoot Oscar Piastri. De Brit heeft vier wedstrijden aan kop van het klassement gereden, maar moet de leiding doorgeven aan Piastri. Norris crashte in de kwalificatie van Jeddah nadat het in Bahrein ook al niet zo soepel ging. Meerdere analisten wezen al aan: die fouten moet hij echt niet meer maken als hij het kampioenschap wil pakken.
Zijn situatie wordt door een lezer van de BBC vergeleken met die van Nico Rosberg in 2016, toen de Duitser het tegen Lewis Hamilton opnam en voor de titel kon gaan. Moet Norris eens met Rosberg praten om te begrijpen hoe hij zijn mentaliteit moet veranderen in een kampioenschapsjaar? 'In 2016 won Rosberg het kampioenschap door zichzelf tot het uiterste te pushen om te kunnen concurreren met een snellere teamgenoot', begint Benson.
'Hij zorgde ervoor dat hij constant de beste was, in de hoop dat dit genoeg zou zijn. Rosberg kreeg daarbij een belangrijk voordeel door de relatief betere betrouwbaarheid van zijn Mercedes aan het begin van het seizoen', gaat de journalist verder. 'Zelfs dan zou Hamilton het voordeel waarschijnlijk niet hebben ingehaald als hij niet in Maleisië, laat in het seizoen, een motorplof meemaakte terwijl hij aan de leiding lag.'
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Situatie anders bij McLaren
Benson lijkt te zeggen dat de bolide een grote rol speelde bij Rosbergs kampioenschap, ondanks dat de heren ook een aantal momenten hebben meegemaakt waarop het er hard aan toeging. 'De situatie bij McLaren voelt dit jaar anders', is Benson van mening. 'In 2024 was Norris duidelijk de snellere en overtuigendere coureur over het seizoen (binnen McLaren, red.). In 2025 is dat tot nu toe Piastri geweest.'
Piastri heeft inmiddels al drie races gewonnen, Norris nog maar één. 'Norris worstelt om zich aan te passen aan bepaalde eigenschappen van de McLaren, vooral het gebrek aan grip aan de voorkant in bepaalde fases van de bocht, wat niet goed samengaat met zijn rijstijl. Maar hij weet wat hij moet doen', wijst Benson naar Norris' kritiek op zijn kwalificaties.
'Natuurlijk, wanneer de marges zo klein zijn, en de poleposition bij elke race beslist wordt op honderdsten van een seconde, is het één ding om dat te zeggen, en een ander om het ook echt te doen zonder het onderspit te delven', luidt een kritische noot van Norris' landgenoot. De Brit gaf in China aan dat de MCL39 niet zo goed bij zijn rijstijl past. Binnen het team is er begrip voor, en proberen ze dingen aan te passen om het te verbeteren voor Norris.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Piastri vs. Verstappen
Tot nu toe lijkt Piastri echter beter door een deur te kunnen met de bolide van de Britse renstal. In Jeddah kon hij de auto ook flink de sporen geven in de strijd met Max Verstappen. Het verhaal over het incident in bocht 1 en de straf die Verstappen kreeg, is inmiddels wel bekend. Benson krijgt ditmaal de vraag waarom de FIA geen straf uitdeelt die posities op de baan direct verandert.
'Na de controverse rondom de titelbeslissende race in Abu Dhabi 2021 is besloten dat de teams niet langer contact mogen hebben met de wedstrijdleider tijdens een race', legt Benson uit. 'Ze kunnen nog wel communiceren met zijn assistenten in race control om incidenten te bespreken. Wanneer een coureur een manoeuvre uitvoert die op het randje lijkt, hebben de teams een aantal opties.'
De eerste optie is om ervoor te kiezen om de positie terug te geven. De tweede optie is vragen om de mening van race control en daarna beslissen wat te doen. De derde optie is doorgaan en hopen op het beste. 'Red Bull koos voor de laatste optie in Jeddah. De FIA-stewards nemen daarna een beslissing. Ze geven geen bevelen meer om een positie terug te geven, ze kiezen er nu liever voor om specifieke straffen uit te delen bij specifieke overtredingen.'
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Red Bull was slim, maar het werkte averechts
Verstappen kreeg een tijdstraf van vijf seconden, waarna Red Bull hoopte dat Piastri veel last zou hebben van vuile lucht. Uit de boordradiocommunicatie tussen Verstappen en race-ingenieur Gianpiero Lambiase werd duidelijk dat Red Bull wilde dat Verstappen zo hard mogelijk ging trappen om die vijf seconden voorsprong op te bouwen. Dat lukte helaas niet. Benson zag dat Red Bull dat slimme plan had opgesteld, maar dat het niet werkte.
'Het risico van deze aanpak is natuurlijk dat een coureur in een snellere auto een overtreding kan begaan om een voordeel te behalen, dan vervolgens de straf kan 'opheffen' door voor het inlossen van de straf een grotere voorsprong op te bouwen dan de tijd die de straf kost', zegt Benson. Voorheen lukte dit vaak wel bij Red Bull. 'Dit is precies waarom Red Bull en Verstappen die positie niet teruggaven.'
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties