Max Verstappen sprak het niet uit, maar het was na de race in Jeddah overduidelijk dat hij behoorlijk boos was. Die woede kwam voort uit een tijdstraf na het startincident met Oscar Piastri. Verstappen zei niet wat hij van die straf vond, maar maakte dat tussen de regels erg duidelijk. Achteraf deden journalisten vergeefse pogingen om Verstappens mening te horen te krijgen, maar de wereldkampioen legt uit waarom hij daar niet aan meewerkte.
In het gesprek met David Coulthard na de race was Verstappen al behoorlijk kortaf. 'Ik ga het kort houden. Ik wil de fans hier in Jeddah graag enorm bedanken. Het is een geweldig weekend geweest. Ik houd van dit circuit, en verder is het wat het is. Ik kijk uit naar Miami, dus ik zie jullie daar weer', vertelde Verstappen, voordat hij weer wegliep. De wereldkampioen hield die aanpak vast in de persmomenten na de race. Zo weigerde hij bij Viaplay-verslaggever Chiel van Koldenhoven op het startincident te reageren.
Zwijgen is goud
Na de race moest Verstappen ook plaatsnemen bij de FIA-persconferentie, waar hem ook gevraagd werd naar het startincident. 'Ja, de start vond plaats, daarna bocht 1, en opeens zaten we in ronde vijftig', zo slaat Verstappen de belangrijkste momenten duidelijk over. 'Het ging gewoon allemaal heel snel. Het probleem is dat ik mijn mening hierover niet kan delen, want daar kan ik dan ook een straf voor krijgen. Het is dus beter om er niks over te zeggen.'
Tom Clarkson doet als gastheer van de FIA-persconferenties toch nog een poging om Verstappen naar het moment met Piastri te vragen, maar de Brit is niet succesvol in zijn poging. 'Het ging allemaal heel snel', reageert Verstappen, die gevraagd wordt of hij met Red Bull Racing nog sprak over het 'teruggeven' van de plek. Daarmee bekent Clarkson kleur, aangezien hij daarmee aangeeft dat hij vindt dat Verstappen de plek al verloren had. 'Ik denk dat het beter is om hier niks over te zeggen. Alles wat ik zeg, of probeer te zeggen, kan me in de problemen brengen', maakt Verstappen duidelijk.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Woorden verdraaid
Later in de persconferentie krijgen ook de aanwezige journalisten de kans om de drie snelste coureurs vragen te stellen. Uiteraard doet de aanwezige pers nog een poging om Verstappen meer te laten zeggen over het bepalende moment van de race. Een journalist van The Race vraagt Verstappen of de Formule 1 zo nog wel leuk voor hem is, en merkt op dat zijn antwoorden steeds korter worden, en dat hij niet blij oogt.
'Nee', zo spreekt Verstappen dat tegen. 'Dit heeft te maken met de sociale media in het algemeen, en met hoe de wereld in elkaar steekt. Ik geef er de voorkeur aan om er niet veel over te zeggen, want soms worden je woorden verdraaid of anders geïnterpreteerd door mensen. Het is eerlijk gezegd gewoon beter om er niet te veel over te zeggen, en dat is dan ook wat ik probeer', zo bevestigt Verstappen wel dat hij in de officiële persmomenten bewust korter van stof is.
Lees ook
Verstappen fel naar Red Bull-collega's: 'Weet je wat het probleem in de wereld is op het moment?'
Uithaal naar de FIA
Verstappen kreeg afgelopen jaar in Singapore nog een taakstraf, omdat hij het F-woord gebruikte om het gevoel in zijn RB20 in de race in Bakoe te beschrijven. In dat weekend ondernam Verstappen actie met een boycot van de FIA-persmomenten. Hij organiseerde buiten de officiële persmomenten zijn eigen persconferentie buiten het motorhome van Red Bull. Verstappen wordt gevraagd of het hem frustreert dat hij niet openlijk kan spreken. 'Zoals ik al gezegd heb, is dit de wereld waar we in leven.'
'Je kunt je mening niet meer delen, want blijkbaar wordt dit niet gewaardeerd, of mensen kunnen de waarheid niet aan', zo lijkt hij vooral een sneer uit te delen aan FIA-president Mohammed Ben Sulayem. 'Het is eerlijk gezegd beter als ik niet al te veel zeg', herhaalt de Limburger. 'Het bespaart mij ook tijd, want we hebben al heel veel te doen. Dit is eerlijk gezegd hoe de hele situatie nu wordt. Iedereen is supergevoelig bij alles. Met de huidige regels kunnen we toch niet kritisch zijn. Dan praten we maar wat minder, dat is voor mij alleen maar fijn.'
Verstappen krijgt als afsluiter de vraag richting wie zijn frustraties gericht zijn. 'Ik weet dat ik hier niet mag vloeken, maar je mag met de huidige regels ook niet kritisch zijn op enige manier die kwaad kan aanrichten. Laat me het papiertje er even bij pakken', zo verwijst Verstappen naar de regels van de FIA, die hoge boetes en schorsingen kunnen opleveren. 'Dit zijn aardig wat regels, nietwaar? Daarom is het beter om er niks over te zeggen. Daarmee breng je jezelf alleen maar in de problemen, en ik denk niet dat iemand dat wil.'
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties