De Formule 1 gaat voorlopig niet terugkeren naar de geliefde V10-motoren, meldt Autosport. Er werd in de afgelopen maanden rekening gehouden met een mogelijke terugkeer van de V10-motoren, maar dat leidde ook tot een hoop weerstand binnen de koningsklasse van de autosport. Dat betekent dat de Formule 1 gewoon doorgaat met de plannen die in 2022 werden opgesteld, al staat de FIA nog wel open voor eventuele veranderingen.
In de afgelopen maanden werd er nagedacht over een mogelijke oplossing voor de terugkeer van de V10-krachtbron. Zo zouden de reglementen die vanaf 2026 van kracht zijn worden uitgesteld of de reglementscyclus zou korter duren. Desondanks heeft de Formule 1-commissie deze ideeën nu definitief van tafel geveegd, waardoor de V10-motoren in de korte termijn niet terug zullen keren naar de koningsklasse van de autosport.
Toch heeft de FIA zichzelf ruimte gegeven voor 'kleine verfijningen in het reglement', meldt Autosport. Die kunnen worden ingezet om te voorkomen dat auto's aan het einde van lange rechte stukken zonder accuvermogen komen te zitten – een probleem dat zorgen baart bij coureurs, teams en fans. In de testbanken is duidelijk geworden dat coureurs halverwege het rechte stuk van Monza al zonder batterijvermogen kwamen te zitten. Bovendien zouden de coureurs voor de bochten al veel eerder van het gas moeten gaan om weer energie te winnen.
De tekst gaat veder onder de afbeelding.

'De sportbond voert een zogenaamd turn down ramp rate-systeem in, dat voorkomt dat auto’s direct bij het uitkomen van een bocht het volledige elektrische vermogen kunnen gebruiken. In plaats daarvan wordt het verbruik geleidelijker opgebouwd. Dit moet zorgen voor een progressieve snelheidsopbouw op rechte stukken en voorkomen dat coureurs te vroeg al hun energie inzetten', heeft de F1-commissie besloten volgens Autosport.
Het originele idee van de FIA, dat in 2030 een klimaatneutrale sport wil hebben, was dat de elektrische energie vijftig procent van het totale motorvermogen zou uitmaken. Dat komt neer om 350 kW, maar er is ook een voorstel om dit terug te brengen naar 200 kW. Daarmee zouden auto's een consistenter elektrisch vermogen per ronde behouden. 'De Formule 1-commissie bespreekt dit voorstel op donderdag, maar sommige motorfabrikanten betwijfelen of het schrappen van 150 kW aan elektrisch vermogen nog wel als een kleine verfijning kan worden beschouwd.'
Mogelijke aanpassingen zorgen voor tweedeling in F1
De mogelijke veranderingen in het motorreglement zorgt voor een behoorlijke tweedeling bij de Formule 1-teams. Er werd gesuggereerd dat Mercedes de problemen al had opgelost, waardoor een mogelijk groot voordeel nu lijkt te vervagen voor de Duitse renstal. Toto Wolff zal het dan ook niet zo snel eens zijn met ingrijpende veranderingen. De teambaas van Mercedes noemde de voorgestelde veranderingen zelfs 'een grap'.
Christian Horner, die met Red Bull Powertrains en Ford een compleet nieuwe uitdaging is aangegaan, sprak zijn steun uit voor het voorstel in de paddock van Jeddah. 'Als het in het belang van de sport is, dan moet je het steunen', stelde de teambaas van Red Bull Racing. De Brit uitte zijn zorgen over het feit dat coureurs snel zonder accuvermogen kwamen te zitten. In zijn ogen zou dat het racen absoluut niet bevorderen.
De rest van het veld kijkt ook een beetje argwanend naar de ontwikkelingen rondom het motorreglement. 'Audi en Honda lijken geen zin te hebben in aanpassingen, terwijl de meningen binnen Ferrari verdeeld zijn. Teambaas Frédéric Vasseur erkende dat sommige aspecten van het nieuwe reglement wellicht zijn onderschat, en riep zijn collega-teambazen op om verandering niet enkel af te wijzen vanwege mogelijk competitief voordeel', aldus Autosport.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties