Voormalig Formule 1-baas Bernie Ecclestone vindt dat er tijdens het samenstellen van de seizoenskalenders te weinig rekening wordt gehouden met de teams. In 2024 zal het Formule 1-circus maar liefst 24 circuits bezoeken, maar volgens Ecclestone had de kalender er niet onder geleden als het zes Grands Prix minder waren geweest. De 92-jarige Brit kan wel begrijpen waarom deze keuze vanuit commercieel oogpunt is gemaakt, maar vindt vooralsnog dat het voor teams ongunstige consequenties met zich mee zal brengen.
De Formule 1-kalender begint de afgelopen jaren steeds voller te raken. Er komen veel nieuwe circuits bij die graag een Grand Prix willen organiseren, zoals verschillende circuits in de Verenigde Staten, maar tegelijkertijd willen andere circuits graag hun plekje op de kalender behouden. Voor 2023 zorgde dat al voor een seizoen met 22 races, en in 2024 wordt daar nog een schepje bovenop gedaan. Het Formule 1-circus zal volgend seizoen afreizen naar maar liefst 24 verschillende circuits, en dat allemaal vanaf begin maart tot begin december. Dat dat een pittig aantal is is nog zacht uitgedrukt, vindt Ecclestone.
Logische keuze vanuit commercieel oogpunt, maar er wordt te weinig rekening gehouden met de teams
In gesprek met The Daily Mail benadrukt Ecclestone dan ook dat hij achttien races echt meer dan genoeg vindt. 'Achttien races op de kalender is echt meer dan genoeg. Wij hadden er toendertijd twintig en dat vond ik stiekem al te veel.' Volgens de voormalig Formule 1-baas wordt er namelijk te weinig rekening gehouden met de teams en de inspanning die zij buiten de raceweekenden, voornamelijk op persoonlijk vlak, nog moeten leveren. 'Je moet namelijk aan de teams blijven denken. Het zal op dit tempo niet lang duren voordat ze een tweede team in moeten huren om de hoge werkdruk vol te houden.' Dat het privéleven van een monteur of ingenieur makkelijk kan lijden onder een te volle kalender is volgens Ecclestone een belangrijk feit. 'Met 22 of 23 races ontstaan er al voldoende scheidingen, het gaat er alleen nog maar om wanneer de breuk komt.'
Voor de teams is de overvolle kalender dus geen pretje, maar Ecclestone snapt wel waarom de keuze vanuit commercieel oogpunt gemaakt is door Liberty Media. 'Die commerciële mensen begrijp ik ook wel, want op deze manier kunnen ze steeds makkelijker langdurige contracten afsluiten. Blijkbaar levert dat veel geld op voor de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor dat soort keuzes.' De duur van die contracten gaat niet over enkele jaren, maar vaak over een jaar of tien. 'Wat zij doen is vanuit commercieel perspectief gewoon volledig juist,' benadrukt Ecclestone.
Nieuwe circuits niet altijd meest gunstige optie voor F1-kalender
De Formule 1 lijkt de afgelopen seizoenen werk te maken van het aantrekken van nieuwe circuits om toe te voegen aan de kalender, maar Ecclestone heeft zo zijn twijfels over deze aanpak. 'Ik zou me juist vastbijten in een kalender van achttien prestigieuze races, want je kan van tevoren nooit voorspellen hoelang die andere contracten het vol zullen houden.' Recent verschenen circuits als Qatar, Miami en Las Vegas op de kalender, en ondanks dat die Grands Prix in het huidige seizoen nog prima passen, is de kans volgens Ecclestone te groot dat die situatie snel om kan slaan. 'Je kan van tevoren niet inschatten of de gezaghebbenden ineens zullen besluiten dat het niet werkt en er dan vervolgens mee stoppen.' De voormalig Formule 1-baas haalt Singapore aan als voorbeeld. 'Singapore wilde het plekje op de kalender opgeven en vroegen mij om advies. Ik benadrukte dat ze beter even konden afwachten.' En met succes, want sindsdien is het Marina Bay Street Circuit een vaste waarde op de kalender.
Ecclestone is tot dusver nog vrij begripvol over de keuzes voor de kalender van 2024, maar heeft aanzienlijk weinig begrip voor de drie Amerikaanse races die een plekje kregen op de kalender. Volgens Ecclestone passen de drie races amper in de sferen van de sport, en is vooral Miami een hele ongunstige keuze. 'In Miami proberen ze de race op de Amerikaanse manier te organiseren, en dat spreekt mijn werkwijze van vroeger echt volledig tegen.' Toen de Grand Prix van Miami begin mei werd verreden kon Ecclestone niet anders dan vol verbazing naar zijn TV staren. 'Ik vroeg me echt af of ze de doelstellingen veranderden, en dacht: 'Mijn hemel, proberen ze nou Formule 1 te laten zien of is alles daar omheen belangrijker?''
Topreactie
Vince78 +2201
Race in Miami voegt inderdaad weinig toe. Dat geldt helaas wel voor meer races.
Straks nog Las Vegas, gezien de potentieel mooie plaatjes ben ik erg benieuwd Maar of het sportief iets toevoegt, net als vele races in het Midden Oosten....
Daarom blij te zien dat we weer wat old school tracks bezocht hebben..
Van mij mag ook prima een aantal circuits gaan rouleren. Als men dat wat vaker doet, kan het aantal races omlaag en het aantal circuits/locaties toch iets omhoog.
18 races voelt inderdaad wel als een mooi maximum per jaar.
Plaats reactie
2 reacties
Neverquit +462
Vraag me af dat als ze dit zo vol blijven houden de coureurs niet gewoon afhaken, zou wat zijn als Max, Alonso, Leclerc, Hamilton er mee stoppen naar welke botsautorace we dan moeten gaan kijken.
Vince78 +2201
Race in Miami voegt inderdaad weinig toe. Dat geldt helaas wel voor meer races.
Straks nog Las Vegas, gezien de potentieel mooie plaatjes ben ik erg benieuwd Maar of het sportief iets toevoegt, net als vele races in het Midden Oosten....
Daarom blij te zien dat we weer wat old school tracks bezocht hebben..
Van mij mag ook prima een aantal circuits gaan rouleren. Als men dat wat vaker doet, kan het aantal races omlaag en het aantal circuits/locaties toch iets omhoog.
18 races voelt inderdaad wel als een mooi maximum per jaar.
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties