Wedstrijdleiding bekritiseerd: 'Dan hadden ze Schumacher en Verstappen elke race naar huis kunnen sturen' Opinie
Opinie

Wedstrijdleiding bekritiseerd: 'Dan hadden ze Schumacher en Verstappen elke race naar huis kunnen sturen'

Wedstrijdleiding bekritiseerd: 'Dan hadden ze Schumacher en Verstappen elke race naar huis kunnen sturen'

Fernando Alonso liet in Melbourne maar weer eens zien dat een oude vos zijn streken niet verliest. De Spanjaard trakteerde George Russell op een brake test. Daar was de wedstrijdleiding niet van gecharmeerd, en dus werd Alonso op zijn beurt weer getrakteerd op een stevige straf. Christijan Albers vindt het jammer dat de wedstrijdleiding de coureurs tegenwoordig niet genoeg vrijheid geeft.

Alonso heeft in zijn carrière wel eens eerder een brake test gegeven aan een collega. In 2003 eindigde David Coulthard in de grindbak na een extreme brake test van de toen nog jonge Spanjaard, en in Abu Dhabi, afgelopen jaar, ging hij op de rem staan voor Lewis Hamilton, al had dat meer te maken met de DRS-lijn. Het duo speelde ruim tien jaar daarvoor ook al soortgelijke spelletjes in Canada. In de eerdere gevallen werd Alonso niet bestraft, nu dus wel. Een drive through penalty, die werd omgezet in twintig seconden tijdstraf, en drie strafpunten op zijn Formule 1-rijbewijs waren het resultaat voor Alonso.

Wedstrijdleiding trigger-happy

'Allereerst supergoed gereden door Lance Stroll', zegt Albers, als hem naar de straf van Fernando Alonso gevraagd wordt. Stroll werd door die straf gepromoveerd naar de zesde plek. 'Alonso reed ook heel sterk. In mijn tijd konden ze dat moeilijk meten', zegt Albers in de podcast van De Telegraaf over de brake test van de meest ervaren Formule 1-coureur ooit. 'Hij remt wat eerder waardoor hij zijn batterij kan opladen. Daardoor kan hij Russell dichterbij laten komen, zodat Russell in de vuile lucht komt. Dat is gewoon verdedigen. Nu wordt iedereen een beetje overgevoelig, net als in de maatschappij.'

'Russell werd verrast, en Alonso probeerde heel sneaky dat gat te creëren', zegt Albers, die het geen straf waard vond. 'Dan hadden ze Michael Schumacher en Max Verstappen elke Grand Prix naar huis kunnen sturen', lacht de Eindhovenaar. Albers legt de fout meer bij de 26-jarige Mercedes-coureur. 'Als Russell daar de controle over de auto niet kwijtraakte, was er niks gebeurd. Het probleem is dat die auto zo ongelofelijk nerveus is. Op een gegeven moment worden mensen te gevoelig. Mensen proberen nu te bepalen hoe Alonso die bocht moet nemen', is de kritiek van Albers op de wedstrijdleiding.

'Ik denk dat hij daar zijn eigen nek heeft omgedraaid', beaamt Albers, als verslaggever Erik van Haren suggereert dat Alonso zijn eigen ruiten ingooide door een hele act op te bouwen, waarbij hij zei dat hij last had van een vasthangend gaspedaal. In de data was vervolgens te zien dat Alonso zijn concurrent wel degelijk een brake test gaf. Alonso kelderde vanwege de straf van de zesde naar de achtste plek.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registeren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws