Ho-Pin Tung heeft uitgebreid teruggeblikt op de Grand Prix van Saoedi-Arabië van Max Verstappen. De wereldkampioen pakte met een tweede plek een goed resultaat, maar verliet het Arabische land toch met veel frustraties na een discutabele tijdstraf. Tung besteedde echter vooral aandacht aan de rest van de race van Verstappen, en legde het probleem van de RB21 tot in detail uit.
Verstappen sneed na een matige start dus de eerste bocht af, en behield zo de leiding van de Grand Prix. De Limburger had na de openingsronde al een voorsprong van een seconde, maar zag het goede werk in rook opgaan, vanwege een Safety Car-periode, die veroorzaakt werd door een crash tussen Pierre Gasly en Yuki Tsunoda. Beide coureurs vielen daarbij uit, waardoor Verstappen de eer van Red Bull Racing moest verdedigen.
Briljante herstart
Tung merkt bij de nabeschouwing van Viaplay op dat Verstappen na de herstart meteen weer het gat van een seconde pakte ten opzichte van Oscar Piastri. 'Hij timede dat waanzinnig goed. Je ziet dat hij slingert bij het ingaan van de laatste bocht, terwijl je in je spiegels kijkt. Piastri geeft dan weer gas en remt dan weer', zo weet de Tung dat de McLaren-coureur zijn banden en remmen zo op temperatuur wilde houden. Verstappen maakte meteen gebruik van die tactiek van zijn rivaal. 'Verstappen ziet dat Piastri net een momentje van onachtzaamheid heeft, en dan drukt hij dus het gas in.'
In de eerste sector ging Verstappen er vervolgens als een bezetene vandoor. Dat is ook nodig, omdat achtervolgers tegenwoordig al in de tweede ronde na de herstart DRS krijgen, waardoor de leider slechts één ronde de kans krijgt om een gat van meer dan een seconde te bouwen. 'Hij pakt ook meteen door. Dat is ook de kracht van Verstappen. Hij heeft een exceptioneel goed gevoel met de auto, en dat zie je in zo'n ronde als het gripniveau nog lager is. Voordat de banden op temperatuur zijn, weet hij het gat te slaan. Daardoor kan hij die marge ook zo houden in de eerste stint', zo wijst Tung aan dat Piastri nooit een aanval kon plaatsen.
Hamilton als rijdende chicane
Tung haalde daarna nog een ander moment uit de race aan. Hij laat zien dat Verstappen na zijn pitstop achter Lewis Hamilton vast kwam te zitten. De Ferrari-coureur was sowieso al niet erg snel, maar had ook nog eens oude banden. 'Verstappen heeft hier ruim een seconde verloren', weet Tung. 'Als dat niet was gebeurd, zou hij dichter bij Piastri zijn gekomen, en had hij meer druk op de ketel kunnen zetten. Wie weet wat er dan was gebeurd. Piastri ging voor bocht 20 wel buitenom bij Hamilton, terwijl Verstappen net even inhield. Dat kost wel tijd', baalt de analist.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Hoewel Verstappen en Piastri de hele race aan elkaar gewaagd waren, was er volgens Tung wel sprake van een ongelijke strijd. 'Verstappen moet dieper gaan om die snelheid te vinden', zegt hij over het tekort aan snelheid van de Red Bull. 'Hij excelleert wel weer. Suzuka is echt een rijderscircuit en dat is het hier ook in zekere zin. Die snelle bochten moet je heel goed timen, en dat heeft Verstappen als geen ander in de vingers.'
Vaste klacht bij Red Bull
Tung sluit zijn nabeschouwing af met een technische analyse van de problemen met de RB21. 'Wat me wel zorgen baart, is dat Max zei dat hij weer onderstuur had in het midden van de bocht. Dat is iets wat we al meer dan een jaar van hem horen', aldus de Velpenaar. 'We horen heel vaak verhalen dat de auto heel erg om Verstappen gebouwd is. Dat is dus pertinent niet waar, want als er één ding is wat hij haat, is het wel onderstuur', zo haalt Tung op eenvoudige wijze een populaire theorie over de Red Bull-auto's onderuit.
'Om dat onderstuur eruit te krijgen, gaan ze agressiever te werken', zo legt Tung uit dat alle problemen met elkaar samenhangen. 'Je gaat dan compenseren om die auto sterker te krijgen in het midden van de bocht, maar daarmee creëer je weer veel andere problemen, met name die instabiliteit bij het ingaan van de bocht. Je probeert dus een probleem op te lossen door een ander probleem te creëren. Max zegt dan ook terecht dat ze op nieuwe onderdelen wachten om dat onderstuur eruit te halen, en dan kan hij echt gaan meedoen.' Die upgrades komen naar verwachting over twee raceweekenden in Imola. Twee weken later worden in Spanje de flexibele vleugels aangepakt.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties