Palmer geeft een aantal verklaringen voor het enorme verschil tussen Verstappen en Norris Opinie
Opinie

Palmer geeft een aantal verklaringen voor het enorme verschil tussen Verstappen en Norris

Palmer geeft een aantal verklaringen voor het enorme verschil tussen Verstappen en Norris

Lando Norris won afgelopen weekend in Zandvoort met groot vertoon van overmacht zijn tweede Grand Prix van het seizoen. Max Verstappen reed, dankzij een betere start, in de openingsfase nog wel even aan de leiding, maar toen de McLaren-coureur de Nederlander eenmaal was gepasseerd, nam hij met grote passen afstand van zijn titelrivaal. Hoe kan het verschil tussen beide kemphanen ineens zo groot zijn? Jolyon Palmer geeft een aantal mogelijke verklaringen.

Net als in Spanje wist Norris zijn poleposition aanvankelijk niet te verzilveren. Verstappen kwam beter uit de startblokken en was de Brit al na enkele meters gepasseerd. Maar ditmaal beschikte de McLaren-coureur over voldoende snelheid om de koppositie op eigen kracht over te nemen van de regerend wereldkampioen. En toen hij eenmaal een weg langs de Red Bull Racing-coureur had gevonden, breidde Norris zijn voorsprong snel uit.

'Het was een gigantisch gat, bijna 23 seconden. Het was zelfs het grootste verschil van het seizoen. Red Bull schoot dit seizoen uit de startblokken met een verschil van 22 seconden in Bahrein, maar dat 'record' werd in de laatste ronde gebroken door de snelste ronde van Norris', plaatst Palmer de enorme voorsprong van Norris in Zandvoort in zijn analyse voor F1TV in perspectief.

Tekst gaat na de afbeelding verder.

max verstappen red bull bahrein gp 2024
Verstappen won in Bahrein met groot vertoon van macht, maar in Zandvoort won Norris zelfs met een nog grotere marge.

Verklaring voor ruime verschil

In eerdere races kon Verstappen met zijn rijderskwaliteiten de mindere prestaties van de RB20 nog wel eens wegpoetsen, maar daar was in Zandvoort geen sprake van. De drievoudig wereldkampioen had geen antwoord op het razendsnelle tempo van Norris. Maar hoe kan het verschil ineens zo groot zijn tussen beide titelpretendenten? Palmer laat zijn licht over de situatie schijnen en komt met een aantal mogelijke verklaringen op de proppen.

'In de eerste plaats blinkt McLaren uit', zegt Palmer. 'Ze zitten in een goede fase en het punt bij McLaren is dat ze steeds upgrades brengen die direct werken. Dat zagen we in Miami, waar Norris ironisch genoeg voor het laatst won. En het volgende grotere pakket komt in Zandvoort en opnieuw pakt Lando een dikke overwinning. De upgrades werken dus voor Norris en daarnaast past het circuit van Zandvoort ook goed bij de McLaren. Het is een circuit met een aantal lange medium-speed corners, enigszins vergelijkbaar met Boedapest, waar ze ook aan de horizon verdwenen', noemt Palmer vervolgens een tweede oorzaak.

Volgens de voormalig F1-coureur moet een deel van de verklaring ook bij Red Bull worden gezocht. 'Zij lijken de weg ook steeds meer kwijt te raken. We wisten al dat ze het moeilijk hadden met het over de kerbstones rijden, dat zagen we in Monaco bijvoorbeeld. Maar in Zandvoort was het juist een balansprobleem', ziet Palmer dat het Oostenrijkse team van het ene naar het andere probleem gaat. 'Max had veel onderstuur, maar op het moment dat ze dat probeerden te verhelpen, ontstond er overstuur. Het zit hem in de details, maar bij Red Bull zal men zich zeker achter de oren krabben', stelt Palmer.

Verhoudingen Monza

Hoewel er zeker werk aan de winkel is voor de kampioensformatie, verwacht Palmer komend weekend in Monza geen herhaling van Zandvoort. 'Het gat zal veel kleiner zijn, want Monza is een heel ander type circuit en zal Red Bull veel beter liggen dan Zandvoort. Ik verwacht dus meer van Red Bull, terwijl de prestaties van McLaren ten opzichte van Zandvoort vrijwel gelijk zullen zijn', aldus Palmer.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws