De coureurs begonnen de vrijdag met een flinke dosis slecht weer, waardoor ze tijdens de eerste vrije training maar weinig tijd op de baan konden doorbrengen. De tweede vrije training bracht beter weer en dus hebben veel teams dit aangegrepen om toch de belangrijke long runs te rijden, om zo data te vergaren voor de race. Weersomstandigheden zoals die tijdens de tweede vrije training zouden om die reden heel goed van pas komen voor de teams.
McLaren-teambaas Andrea Stella was wel te spreken over het veranderlijke weer, want zo heeft McLaren een heel scala aan banden kunnen gebruiken op de vrijdag en ze hebben belangrijke data kunnen verzamelen voor de rest van het weekend. Ook analisten benadrukken het belang van de long runs en geven aan dat weer zoals tijdens middagsessie perfect zou zijn voor de Grand Prix van Nederland die zondag verreden zal worden. ‘Als het zondag droog is, dan is dit goud’, zegt Ernest Knoors tijdens de nabeschouwing van Viaplay over de weersomstandigheden tijdens de tweede vrije training.
Bandendegradatie speelt belangrijke rol
Knoors, die in het verleden werkzaam was voor Ferrari, legt uit waarom de middagsessie zo nuttig was. ‘Dit zijn redelijk goede omstandigheden qua wind en er was een droge baan’, benoemt hij. ‘Hier moet je je long run doen en je bandendegradatie in kaart brengen’, benadrukt hij. Dat is op een baan als Zandvoort van groot belang, omdat het niet vriendelijk is voor de banden van de coureurs. ‘Dit is een baan waar je echt veel bandenslijtage hebt’, aldus Knoors.
De long runs van Max Verstappen zagen er volgens de analist goed uit. ‘De duivel zit hem in de details’, geeft hij aan. ‘Ik denk dat hij er redelijk goed bij zit’, stelt hij vast. Wat daarbij opviel is dat Verstappen zijn long runs rijdt zonder DRS, maar dat is volgens Knoors heel logisch. ‘Ze zijn bij Red Bull gewend om vooraan weg te rijden, dus ze zijn begonnen hun long runs te rijden zonder DRS omdat dit het dichtst bij hun racepositie lag’, legt hij de beweegredenen van de Oostenrijkse renstal uit. Nu is het lastig en nadelig om daarvan af te stappen. ‘Als je daar eenmaal mee begint, dan houd je ook die procedure’, geeft de Nederlander aan.
Norris en Verstappen zitten dicht op elkaar
Lando Norris begint in te lopen op Verstappen in het kampioenschap en begint vaak vooraan het veld. Omdat McLaren echter niet in die positie begon aan het seizoen, gebruikt de Brit toch DRS. ‘Je ziet dat Norris wel met DRS zijn long run doet. Dat is voor hen de meest waarschijnlijke race-situatie’, aldus de voormalig Ferrari-man. ‘Als je met zo’n procedure begint, dan houd je dat vast, want dan kun je je data goed vergelijken’, benadrukt hij nog maar eens. Ondanks dat één van de coureurs wel DRS gebruikte en de ander juist niet, was het verschil niet al te groot. Knoors beaamt dat en lijkt optimistisch over de kansen voor Verstappen dit weekend. ‘Het ligt heel dicht bij elkaar’, sluit hij af.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties