Journalist Mark Hughes denkt dat Ferrari er slecht aan zou doen om de teambaas te ontslaan. Dinsdag kwam naar buiten dat Mattia Binotto waarschijnlijk vervangen zou worden als teambaas door Frédéric Vasseur. Later die dag liet de Italiaanse renstal in een statement echter weten dat dat niet het geval is.
Hughes is erg kritisch op de manier waarop Ferrari omgaat met de teambazen. 'Het is in ieder geval een frustrerende schertsvertoning om getuige van te zijn. De cyclus van de baas ontslaan, de nieuwe baas binnenhalen en de toenemende druk om vervolgens de nieuwe baas te ontslaan als er geen wereldtitels zijn', begint de journalist bij The Race.
Ferrari heeft jarenlang moeite met consistent winnen. Volgens de Brit zou het team wel weer succesvol kunnen worden, want in het verleden was er een duidelijke lijn zichtbaar wat betreft de reden van de successen. 'Niemand in het senior management lijkt te hebben gemerkt dat Ferrari's periode van verbluffend succes kwam toen het personeel er mocht blijven werken, ondanks moeilijke jaren', haalt hij aan. 'Sinds dat systeem is geschrapt, zijn er ook geen titels. Toeval?'
Hughes: 'Operationeel is Ferrari niet sterk'
Hughes haalt aan dat Ferrari moet kijken naar de keren dat het ook slecht ging en leren van de manier waarop het weer beter ging. 'Na Enzo Ferrari (overleden in 1988, red.) en voor het tijdperk van Jean Todt en Ross Brawn (die in 1997 werden samengebracht, red.) werd het team op dezelfde manier geleid als nu, met net geen succes, daaropvolgende massaontslagen en verdere crises. Todt en Brawn stabiliseerden dat, raakten van die cultuur af en het team werd jarenlang bijna onverslaanbaar', merkt de journalist op.
Hughes is daarom tegen ontslag van de teambaas. 'Binotto heeft het voortouw genomen om van Ferrari één van de technisch meest creatieve teams te maken, maar operationeel is het niet sterk.' Volgens de Brit is de logische reactie daarop om de stabiliteit te behouden. 'Ze moeten versterkingen aantrekken om zwakke punten aan te pakken, niet het hoofd eraf hakken.'
'Binotto moet een enorme blijk van vertrouwen krijgen'
Volgens de Britse journalist is het verspilde energie om je te richten op speculaties, zoals Ferrari deed met het statement van dinsdag. 'Het wordt bijna onmogelijk om je te concentreren op de dingen die moeten worden aangepakt. Ferrari moet langs de baan worden ondersteund en Binotto moet van bovenaf een enorme blijk van vertrouwen krijgen, terwijl hij erkent dat er nog veel te doen is.'
Hughes verklaart dat er ten eerste een cultuur moet zijn dat de eigenaar van het team zijn problemen behandelt als een procesprobleem en niet als een personeelsprobleem. 'Binotto hielp bij het wegwerken van de giftige angstcultuur die heerste in de tijd van Arrivabene, maar deze is nog niet vervangen door een cultuur waarin specifieke problemen door iedereen worden geaccepteerd zonder dat iemand het gevoel heeft dat zijn positie in gevaar komt. Zo haal je het beste uit een stel creatieve, getalenteerde mensen', eindigt Hughes.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties