Windsor zag iets opvallends bij McLaren: 'Vraag me af of dat een verklaring is voor Norris' P4' Opinie
Opinie

Windsor zag iets opvallends bij McLaren: 'Vraag me af of dat een verklaring is voor Norris' P4'

Windsor zag iets opvallends bij McLaren: 'Vraag me af of dat een verklaring is voor Norris' P4'

Voormalig Formule 1-teammanager en tegenwoordig journalist Peter Windsor merkte iets aparts op tijdens de rondjes van Lando Norris en Oscar Piastri op het Circuit of The Americas op vrijdag. Het lijkt echter geen probleem te zijn, maar beide coureurs nemen de haarspeldbocht na de esses in de tweede versnelling, terwijl de overige teams die bocht in de derde versnelling nemen. Windsor gaat ervan uit dat er niets aan de hand is, maar weet ook dat McLaren dit niet kan wijzigen.

Max Verstappen pakte op vrijdag in Austin voor het eerst sinds de Grands Prix van Oostenrijk en België weer een poleposition, terwijl Norris genoegen moest nemen met de vierde plek. De Brit was zelf ook niet tevreden en gaf aan dat zijn rondje niet goed genoeg was. Naast de teleurstelling van Norris was teamgenoot Oscar Piastri ook niet blij, zijn tijd werd verwijderd vanwege track limits, waardoor hij buiten de top tien zal starten. Dit weekend biedt McLaren een kans om de maximale score te pakken in gevecht met Red Bull, maar het lijkt anders te verlopen.

Windsor is er niet helemaal over uit waarom het minder goed ging met McLaren. 'Je kunt concluderen uit de ronde van Max dat Red Bull meer downforce had dan George en Charles', begint Windsor in zijn analyse op zijn YouTube-kanaal. 'Lando had ongeveer dezelfde hoeveelheid downforce, maar haalde net niet die perfecte ronde', gaat de Brit verder. 'En als je kijkt naar de telemetrie van de auto's, vraag ik me af of de verklaring voor Lando's P4 een vreemde keuze is van de McLaren-coureurs om de tweede versnelling te gebruiken bij die haarspeldbocht', wijst Windsor aan.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Windsor zag iets opvallends bij McLaren: 'Vraag me af of dat een verklaring is voor Norris' P4'
Norris en Piastri konden het perfecte rondje niet rijden op vrijdag.

'Hier kan McLaren weinig aan veranderen'

De voormalig teammanager lijkt te suggereren dat McLaren dan ook met minder snelheid door die bocht gaat. 'Na de S-bochten dalen ze af naar die haarspeldbocht, en die nemen de McLarens in de tweede versnelling, terwijl Mercedes en Williams dat in de derde versnelling doen, net als Ferrari en Red Bull. Als gevolg zie je op de telemetrie dat Lando en Oscar iets later naar de achtste versnelling gaan op het rechte stuk', analyseert Windsor. 'McLaren kan hier weinig aan veranderen, omdat de versnellingsverhoudingen grotendeels vastliggen voor het seizoen, maar het is opvallend dat ze afwijken van de rest.'

Windsor vraagt zich af of dat een van de redenen is waarom McLaren het perfecte rondje niet aan elkaar leek te kunnen knopen en wat instabiel oogde tijdens de twee sessies op vrijdag. 'Op de rest van het circuit zien ze er namelijk gewoon prima uit', denkt de Brit. 'Maar Oscar kwam niet eens door SQ1. Hij verloor dan zijn tijd, hij was eigenlijk vierde snelste in SQ1. Hij ging wijd in die bocht van de vijfde versnelling, wat de op een-na-laatste bocht van het circuit is. Een heel snelle bocht ook.' Waar McLaren Windsor verraste op een negatieve wijze, verraste Ferrari op een positieve manier.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Windsor zag iets opvallends bij McLaren: 'Vraag me af of dat een verklaring is voor Norris' P4'
Piastri moet buiten de top tien starten tijdens de sprintrace.

McLaren brengt aardig groot pakket 

Sainz was op vrijdagochtend erg snel, en Leclerc zat er tijdens de sprintkwalificatie goed bij. Dat terwijl Ferrari geen updates mee heeft genomen. 'Ferrari heeft niet veel veranderd, allen wat aanpassingen specifiek voor dit circuit, maar niets radicaals', merkt Windsor op. 'Je zou denken dat de meeste upgrades nu bij Mercedes en Red Bull liggen, terwijl McLaren in de fase zit van: if it ain't broken, don't repair it', lacht Windsor. 'Toch heeft McLaren vrij veel aan de auto gewerkt, zoals de voorvleugel, de ophanging en de luchtinlaten aan de voorkant, en niet zozeer aan koeling of dergelijke zaken.'

Windsor denkt dat Red Bull er erg goed uitziet, maar had zijn twijfels bij de long runs van Red Bull. Verstappen was op de softs een heel stuk langzamer dan McLaren, Ferrari en Mercedes op de harde band, al had Red Bull een heel ander programma op vrijdag dan de andere teams. Ook kan hij de afwijking van McLaren en de tweede versnelling nog niet helemaal loslaten. 'Dat is echt een vreemde afwijking. Maar verder zien ze er goed uit. Afgezien van die actie van Piastri, in de vijfde versnelling, ziet het er allemaal veelbelovend uit', sluit Windsor af.

Wedden op de Eredivisie dit weekend? Pak nu een booster! Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws