Max Verstappen heeft McLaren weten te verrassen in Japan. De Nederlander verdient nog geen punten met zijn poleposition, maar krijgt in ieder geval wel veel lof van analist Peter Windsor, die in de details van Verstappens poleronde dook. Windsor stipt aan dat McLaren te vroeg juichte, en vertelt op welke punten Verstappen zijn winst pakte in vergelijking met Lando Norris en Oscar Piastri.
Met drie coureurs binnen een halve tiende van een seconde was dit de spannendste kwalificatie van het jaar. McLaren ging als topfavoriet de sessie in, maar greep voor de tweede keer in vier kwalificaties naast de eerste plek. In China waren wereldkampioenen Lewis Hamilton en Verstappen nog sneller in de Sprint Shootout, maar nu ging het om een kwalificatie voor de hoofdrace. Verstappen leek zich te richten op een plekje op de tweede startrij, maar een briljante ronde leverde hem zijn vaste parkeerplek op de grid van Suzuka op.
McLaren juicht te vroeg, Norris is slordig
Sinds 2019 is Verstappen namelijk ongeslagen in de kwalificaties en races op het door Hans Hugenholtz ontworpen circuit. Toch rekende haast niemand op een poleposition van de Limburger. 'Max Verstappen was met zijn RB21 ongeveer in Spoon, toen het feest in de McLaren-garage losbarstte', grijnst Windsor in zijn analyse van de kwalificatie op YouTube. De analist doelt erop dat Verstappen haast niet serieus genomen werd als kanshebber op poleposition, en dat de buit binnen leek te zijn nadat Norris zijn tweede Q3-ronde neerzette.
Norris had voor het derde weekend op rij nog veel werk te verzetten in de slotminuten van de kwalificatie. 'Lando Norris had een voor hem vrij traditionele kwalificatie', aldus Windsor, die ernaar verwijst dat de Brit in Q3 slordig blijft. 'Hij had een zwakke eerste ronde in Q3, waardoor hij slechts vijfde stond. Hij reed een waanzinnige ronde in de slotseconden van Q3, waarmee hij poleposition leek te pakken en als enige onder de 1 minuut en 27 seconden dook', zo herleeft de 72-jarige de kwalificatie.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

'McLaren had zonder enige twijfel het beste pakket in Suzuka. Oscar Piastri was in het eerste deel van Q3 al het snelst, dus het leek weer een volledige eerste startrij voor McLaren te worden', gaat Windsor verder. McLaren is al het hele weekend het snelste team in Japan, en Norris wees zelf Mercedes en George Russell als grootste concurrent aan. Russell bleef uiteindelijk echter op een vijfde plek steken, nog net achter Charles Leclerc.
Als een duiveltje uit een doosje
Verstappen had echter andere ideeën. 'Vervolgens kwam Max echter nog', zegt een nagenietende Windsor. 'Hij had al enkele paarse minisectoren, en hij reed in Spoon terwijl de geblokte vlag al gezwaaid werd. Bij McLaren leek niemand nog op Verstappen te letten. McLaren leek dezelfde marge op Red Bull Racing te hebben als anders, al had de Red Bull wel minder last van onderstuur, mede omdat Verstappen met iets meer voorvleugel reed. McLaren leek minimaal twee tienden marge te hebben.'
Na twee sectoren zat Verstappen nog 0,083 seconden achter de snelste tijd van Norris, met nog maar één remzone te gaan. Toch trok Verstappen de eerste startplek nog naar zich toe. 'Max kwam door 130R, en ging geweldig door de chicane, en greep de poleposition onder de neus van McLaren weg. Het is een ongelofelijke prestatie, als je ziet hoe Red Bull er op vrijdag voorstond met het onderstuur', weet Windsor.
Windsor vermoedt dat het voor Norris niet zo'n groot nadeel is dat Verstappen de poleposition pakte. 'Het was ook een geweldig resultaat voor Lando Norris, want teamgenoot Oscar Piastri wordt hierdoor terugverwezen naar de tweede startrij', aldus Windsor, die nog steeds uit lijkt te gaan van een titelstrijd tussen beide McLaren-coureurs. Verstappen maakt wel kans op een dagsucces volgens de Brit. 'Er wordt regen voorspeld voor de race, en daardoor wordt deze poleposition alleen maar waardevoller. Hij heeft nu vrij zicht richting de eerste bocht. Als hij de leiding kan behouden, heeft hij dan ook vrij baan.'
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Bizar verschil in eerste bocht
'Hoe kreeg Max dit voor elkaar?' zo deelt Windsor de vraag die hij graag wil beantwoorden. 'Ik weet zeker dat veel mensen zullen zeggen dat dit een van de beste ronden ooit was op Suzuka, maar hoe bokste hij dit voor elkaar? Ik wil eerst over bocht één praten', zegt de analist, die data van de drie snelste coureurs laat zien. Deze cijfers zijn in de onderstaande tabel terug te vinden. 'Deze data hebben we op exact hetzelfde punt genoteerd voor alle coureurs', voegt Windsor toe.
De tekst gaat verder onder de tabel.
Coureur | Snelheid T1 | Versnelling |
Lando Norris | 262 km/u | 8 |
Oscar Piastri | 264 km/u | 7 |
Max Verstappen | 282 km/u | 8 |
'Kijk naar Max Verstappen, op precies hetzelfde punt in de eerste bocht!' roept Windsor uit. 'Hij gaat zo'n twintig kilometer per uur sneller dan beide McLaren-coureurs, in een auto die niet zo goed is als de McLaren. Hoe krijgt Max dit voor elkaar? Hij doet dit deels op talent en gevoel, maar hij doet dit ook door iets eerder in te sturen, waardoor hij meer snelheid mee kan nemen richting de tweede bocht, waarbij hij de voorkant van de auto gebruikt.' Verstappen gaf zelf ook achteraf toe in de persconferentie dat hij even vreesde dat hij te hard had gepusht in de eerste bocht, maar dat het allemaal net goed ging.
Norris laat het liggen
Windsor geeft aan dat Norris het vooral in bocht zes liet liggen, de laatste rechterbocht van de Esses, waar de McLaren-coureur verkeerd uitkwam en even moest remmen. 'Als ik moet samenvatten wat het verschil was tussen Verstappen en Norris, dan is het wel dat Lando de bochten wijder aansneed. Max stuurde overal iets eerder in. Dit is een uitstekend voorbeeld van hoe een geweldige coureur, die de bochten korter maakt, altijd zal winnen van een coureur die de bochten langer maakt.'
'Christian Horner somde het goed op door te zeggen dat dit pure klasse van Verstappen was. Dat was ook zo', beaamt Windsor. 'De Red Bull kwam ook nooit over alsof hij echt op de limiet zat, en dat is nou de belichaming van de kunst', luidt het compliment van Windsor aan de wereldkampioen. 'Hij is echt geweldig met zijn voeten- en handenwerk.' Verstappen maakt vanaf poleposition kans om de leiding in het kampioenschap te grijpen.
Verstappen geduldig
McLaren had twee ijzers in het vuur, maar kon toch niet het wapen smeden om Verstappen af te troeven. 'Oscar Piastri liet het liggen bij het uitkomen van de tweede Degner-bocht', zegt Windsor over de bocht voor de tunnel. 'Daar was Oscar iets te agressief, terwijl Max hier heel geduldig was. Dit was een van de handelsmerken van zijn ronde. Het is cruciaal om geduldig te blijven in Suzuka', weet Windsor.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

'Max deed dat goed. Als hij onder druk staat, houdt hij het altijd onder controle, en laat hij zichzelf nooit verleiden om agressief te worden. Hij gaat heel subtiel op het gas, en doet dit pas als hij zeker weet dat hij niet meer van het gas hoeft te gaan. Dit zegt alles over het talent van Verstappen', glundert Windsor, die ook stilstond bij het weekend van Verstappen senior. 'De Verstappen-familie is wel echt geweldig bezig. De Rally Sierra Morena wordt nu verreden in Córdoba. Jos Verstappen staat daar nu zesde, terwijl er een zeer indrukwekkende deelnemerslijst is.'
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties