Red Bull Racing heeft geen gemakkelijke periode achter de rug. Hoewel de problemen niet opgelost zijn met de poleposition van Max Verstappen in Japan, werkt dat resultaat wel als een opsteker voor het hele team. Dat is ook goed te merken aan Rudy van Buren, die als simulatorcoureur achter de schermen werkzaam is voor het team van Verstappen.
Met drie coureurs binnen een halve tiende van een seconde was de kwalificatie op Suzuka uiteindelijk een van de spannendste kwalificaties van de afgelopen jaren, maar lang leken er slechts twee serieuze kanshebbers op de eerste startplek te zijn. Charles Leclerc, George Russell, en Verstappen probeerden in de auto's van de overige topteams McLaren wel onder druk te zetten, maar dat leek een haast onmogelijke missie.
Miniem verschil
Verstappen bewees het ongelijk door in de slotseconden van de kwalificatie toe te slaan. 'Wat een sessie! We gaan natuurlijk heel snel over in een lofzang, maar autosport is emotie', zegt Van Buren bij de nabeschouwing van Viaplay, als presentatrice Amber Brantsen lachend zegt dat hij de tafel bijna doormidden sloeg van vreugde. 'Dit soort rondjes verwacht je niet. We zien wel dat hij in de buurt komt, en je vraagt je af of hij de eerste rij kan halen', zo had Van Buren wel hoop op een goed resultaat.
'Ze rijden ongeveer 250 kilometer per uur bij start-finish, en we hebben het over een verschil van 0,012 seconden', kaart Van Buren aan. Omgerekend kwam Lando Norris dan 83 centimeter te kort op Verstappen na ruim vijf kilometer. Het is niet voor het eerst dat het verschil klein is in de Japanse kwalificatie. In 2016 troefde Nico Rosberg zijn teamgenoot af met een verschil van 0,013 seconden, wat Rosberg verklaarde door aan te geven dat hij bewust spiermassa in zijn benen was kwijtgeraakt, en dat die kilogram het verschil maakte. Inmiddels is er ook een minimumgewicht verbonden aan de coureurs, inclusief uitrusting.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Van Buren geeft vervolgens commentaar bij de onboardbeelden van de poleronde van Verstappen. 'In zijn eerste Q3-ronde schoot hij nog iets door bij de chicane. In de tweede ronde pakt hij perfect de kerbstones. Daarna is hij rustig bij het op het gas gaan, en neemt hij de kortste lijn naar start-finish, en hier sloeg ik ongeveer de tafel doormidden', sluit Van Buren lachend af, terwijl Verstappen in de cockpit al zit te juichen, zelfs voordat hij weet of zijn ronde goed genoeg was voor poleposition.
Problemen niet weg
Red Bull had zoals zo vaak een moeizame vrijdag, en was tot de start van de kwalificatie hard op zoek naar een betere afstelling. Die vond Verstappen met zijn team van engineers op het allerlaatste moment. 'Op vrijdag had hij het vertrouwen nog niet, en je moet hier echt committed zijn. Dan zie je dat hij in Q3 er toch vol voor gaat, en wel ziet of het lukt. Dan krijg je dit soort rondjes, en daar kun je alleen maar met open mond naar kijken', oordeelt Van Buren over zijn collega.
'Dit is een boost voor iedereen bij Red Bull. Dit zag niemand aankomen. Dit betekent niet dat de problemen weg zijn, maar we hebben wel een rondje gezien, dat heel speciaal is', aldus de analist, die uitlegt dat McLaren ook niet meer veel achter de hand had. 'We hebben de ideale sectoren bij elkaar gezet. Uiteindelijk konden ze alle drie een 1:26,9 rijden, weliswaar in het voordeel van Norris, en dan pas Piastri en Verstappen, maar zoveel meer zat er dus ook niet meer in', sluit de analist af.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties