Palmer stelt dat Hamilton contact met Verstappen kon voorkomen en verwijst naar GP van Oostenrijk Opinie
Opinie

Palmer stelt dat Hamilton contact met Verstappen kon voorkomen en verwijst naar GP van Oostenrijk

Palmer stelt dat Hamilton contact met Verstappen kon voorkomen en verwijst naar GP van Oostenrijk

Jolyon Palmer is van mening dat de stewards de juiste beslissing hebben genomen door het incident tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton in de slotfase van de Grand Prix van Hongarije onbestraft te laten, al vindt de voormalig F1-coureur dat de 39-jarige Brit ook niet helemaal vrijuit ging. Palmer begrijpt de kritiek die Verstappen uitte op de manier waarop de zevenvoudig wereldkampioen zijn positie verdedigde, maar de analist is ook kritisch op de Red Bull-coureur.

Al bij de start verloor Verstappen de kans om voor de overwinning te strijden en later in de race liet zijn team het tot twee keer toe na om de Nederlander een undercut op Hamilton te geven. Het was dus onvermijdelijk dat de titelrivalen van 2021 elkaar later in de race weer tegen zouden komen. Verstappen was immers de snellere van de twee. De regerend wereldkampioen sloot in de slotfase, na eerst Charles Leclerc te hebben gepasseerd, aan bij de Brit, maar zag zijn eerste inhaalpoging stranden. Zijn tweede poging leek aanvankelijk wel te slagen, maar eindigde vooral voor de Nederlander uiteindelijk in tranen.

Hoewel de meningen over het incident tussen beide kemphanen verdeeld zijn, besloten de stewards het contact uiteindelijk als een race-incident te bestempelen, een beslissing die op de goedkeuring van Palmer kan rekenen. 'Ik denk dat dit een race-incident is en ik sluit me aan bij het oordeel van de stewards', antwoordt de oud-coureur in zijn analyse voor F1TV op de vraag of Verstappen een tijdstraf had moeten krijgen.

Tekst gaat na de afbeelding verder.

max verstappen spanje win grappig lewis hamilton perscofnerentie
Palmer vindt de stewards juist hebben gehandeld door het incident tussen de titelrivalen van 2021 af te doen als een race-incident.

Hamilton gaat niet vrijuit

Palmer denkt echter wel dat Hamilton meer had kunnen doen om het contact tussen de beide kampioenen te voorkomen. 'Ik denk dat Hamilton ook niet helemaal vrijuit gaat. Verstappen komt weliswaar van ver en het valt wellicht in de categorie dive-bomb, maar hij heeft het recht om het te proberen. Hamilton knijpt Verstappen af op het moment dat hij ziet dat hij ervoor gaat. Verstappen verremt zich, maar op het moment van het contact blijft Hamilton insturen en hij rijdt eigenlijk tegen Verstappen, die de bocht waarschijnlijk niet zou halen, aan', oordeelt Palmer. 'Het is een ambitieuze actie van Verstappen, maar het is mogelijk.'

'Hamilton had de kans om het contact te voorkomen door niet in te blijven sturen', vervolgt Palmer, die meteen verwijst naar de Grand Prix van Oostenrijk, waarin Verstappen bij een vergelijkbare dive-bomb van Lando Norris besloot om wel ruimte te laten om de Brit door te laten schieten. 'Maar Verstappen verremt zich en is de controle kwijt. Het zou geen reglementaire actie zijn, want hij komt van te ver en kan de auto niet afremmen. Daarom denk ik dat het uiteindelijk een race-incident is', concludeert Palmer nogmaals.

Moving under braking

Tot slot wil Palmer ook nog even terugkomen op het verwijt dat Verstappen maakte aan Hamilton. De Red Bull-man stelde namelijk dat zijn Britse collega zich schuldig maakte aan moving under braking, iets wat niet is toegestaan. Palmer begrijpt de kritiek van de Nederlander. 'Lewis sluit de ruimte wel degelijk. Hij beweegt dus lichtjes in de remzone', erkent de analist dat er wel degelijk sprake was van een beweging.

De oud-coureur van Renault voegt daar echter wel een puntje van kritiek op Verstappen aan toe. 'Het is echter wel interessant dat hij dat een paar races geleden wel prima vond, maar wanneer hij zich aan de andere kant van het spectrum bevindt ineens niet meer', wijst Palmer naar de vergelijkbare situatie tussen de Nederlander en Lando Norris in Oostenrijk.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws