Oud-kampioen kraakt afhandeling incident Verstappen en Norris: 'Het waren echt amateurs' Opinie
Opinie

Oud-kampioen kraakt afhandeling incident Verstappen en Norris: 'Het waren echt amateurs'

Oud-kampioen kraakt afhandeling incident Verstappen en Norris: 'Het waren echt amateurs'

Jacques Villeneuve is van mening dat de wedstrijdleiding in Austin er een zooitje van heeft gemaakt en de oud-coureur noemt de stewards zelfs 'amateurs'. Volgens de wereldkampioen van 1997 had niet alleen Lando Norris, maar ook Max Verstappen een straf moeten krijgen tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten. Door de regels niet voor beide coureurs te hanteren, heeft de wedstrijdleiding bovendien de stand in het kampioenschap op een negatieve manier beïnvloed.

De strijd om P3 tussen Verstappen en Norris hield de gemoederen afgelopen weekend flink bezig. Beide coureurs wilden koste wat het kost voor de ander eindigen met het oog op het kampioenschap. Verstappen moest alle zeilen bijzetten om zijn Britse concurrent achter zich te houden, maar daar slaagde de Nederlander aanvankelijk niet in. Norris ging de Red Bull Racing-coureur drie ronden voor het einde voorbij, maar deed dit echter buiten de baan en dus oordeelde de wedstrijdleiding dat de McLaren-coureur een tijdstraf van vijf seconden verdiende. Daardoor moest Norris alsnog zijn titelrivaal voor zich dulden in de uitslag.

Na afloop was McLaren het allerminst eens met de beslissing van de stewards en Villeneuve gaat zelfs nog een stapje verder door te stellen dat de wedstrijdleiding er een puinhoop van heeft gemaakt. 'De stewards hebben er een zooitje van gemaakt', steekt de oud-coureur van onder meer Williams in een interview met CanadaCasino van wal. 'Laten we eens kijken naar het incident waarvoor Lando (Norris, red.) werd bestraft. Gaf Norris gas bij toen hij buiten de baan kwam? Ja, dat deed hij inderdaad', geeft Villeneuve toe dat de McLaren-coureur daarmee de regels overtrad.

'Maar waarom kwam hij buiten de baan?', vervolgt de Canadees, die vindt dat een belangrijk detail buiten beschouwing is gelaten door de stewards. 'Dat kwam omdat hij buiten de baan werd gedrukt. Ja, hij (Norris, red.) had een voordeel (door buiten de baan te passeren), maar Max haalde de bocht niet. Ze kwamen beiden buiten de baan. Waarom kreeg Max dan geen straf?', vraagt Villeneuve zich af. 'De regels zijn duidelijk. Als je iemand van de baan duwt, dan krijg je een tijdstraf van vijf seconden. Zowel Norris als Verstappen had dus een straf moeten krijgen. Het ene incident praat het andere immers niet goed', stelt Villeneuve dat de regels niet voor beide titelpretendenten werden gevolgd.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Villeneuve komt met hard oordeel voor 'incompetente' stewards: 'Waarom kreeg Verstappen geen straf?'
Norris en Verstappen hadden volgens Villeneuve allebei een straf moeten krijgen. (Foto: Pirelli)

Gevolgen voor titelstrijd

De puinhoop, die de wedstrijdleiding er volgens Villeneuve van heeft gemaakt, heeft niet alleen gevolgen voor de uitslag van de Grand Prix van de Verenigde Staten, maar ook voor de strijd om de wereldtitel. 'Als beide coureurs een straf hadden gekregen, dan was Norris derde geworden en Verstappen vijfde. Dat is een groot verschil (in het klassement). De stewards waren niet evenwichtig. Als je dan de regels dan toch streng wil naleven, pas ze dan op iedereen toe', stelt Villeneuve dat dit in Austin niet is gebeurd. 'Omdat Norris een voordeel had, bestraften ze hem terwijl ze negeerden wie er begon. Het waren twee aparte incidenten. Beiden hadden vijf seconden straf moeten krijgen. Dat staat heel duidelijk in de regels.'

'Het maakt echt uit en het heeft echt invloed op het kampioenschap. Als ze allebei een straf hadden ontvangen, dan had Norris drie punten meer gehad en Max juist vijf minder', doelt de wereldkampioen van 1997 op het feit dat ook Oscar Piastri dan voor de Nederlander zou zijn geëindigd en de stand in het WK er heel anders uit had gezien. 'Ze erkenden niet eens dat Verstappen Norris van de baan duwde, ze keken er niet eens naar. Het waren echte amateurs', aldus Villeneuve, die wel wil benadrukken dat hij de stewards niet van vooringenomenheid wil beschuldigen. 'Het was niet om Max te helpen, het was gewoon incompetentie van de stewards. Mensen willen consistentie zien. Een oordeel moet niet gebaseerd worden op het resultaat, maar op de actie zelf', sluit de Canadees af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws