Nederlandse analist vindt protest Verstappen 'niet handig en niet slim': 'Komt niet sympathiek over' Opinie
Opinie

Nederlandse analist vindt protest Verstappen 'niet handig en niet slim': 'Komt niet sympathiek over'

Nederlandse analist vindt protest Verstappen 'niet handig en niet slim': 'Komt niet sympathiek over'

Max Verstappen wist de aandacht na de kwalificatie voor de Grand Prix van Singapore weer op zich gevestigd te krijgen. De afgelopen maanden ging het vooral over de titelstrijd tussen Verstappen en concurrent Lando Norris, maar dit weekend is de aandacht ook behoorlijk gevestigd op de strijd tussen Verstappen en de FIA, en dan met name FIA-president Mohammed Ben Sulayem.

Verstappen gebruikte op donderdag het F-woord in de officiële persconferentie, waarna hij aangaf daar weinig problemen mee te zien. Verstappen mocht zich melden bij de wedstrijdleiding, en kreeg daarna een taakstraf, voor de tweede keer in zijn carrière. De wereldkampioen gaf achteraf al aan dat hij dat bizar vond. In gesprek met De Telegraaf-verslaggever Erik van Haren kreeg hij te horen dat Kevin Magnussen ook het F-woord had gebruikt in gesprek met andere media, en daar geen straf voor had gekregen.

Dat was voldoende voor Verstappen om een plannetje te smeden: hij leek te grappen dat hij voortaan liever vragen buiten de officiële momenten om zou beantwoorden, en hield woord. In de persconferentie na de kwalificatie gaf hij louter korte antwoorden, en verzocht hij zelfs een journalist om zijn vraag na de persconferentie persoonlijk aan Verstappen te stellen. Het media-optreden van Verstappen kwam ter sprake in de nabeschouwing van Viaplay, waar Mike Hezemans hoorde dat Verstappen zijn excuses wel aanbood aan gastheer Tom Clarkson. 'Ja, die journalist kan er natuurlijk ook niks aan doen', weet de in Miami woonachtige Hezemans.

Verstappen laat niet met zich sollen

'Het is meer gericht aan de FIA', legt de analist verder uit. 'Hij is het er compleet niet mee eens. Dat is Max, hij is sterk op de baan, maar ook sterk qua persoonlijkheid', zegt Hezemans, die eraan toevoegt dat Verstappen in 2018 in Canada ook al eens dreigde om een kopstoot uit te delen, na herhaalde vragen over een crash in Monaco. 'Zo is hij. Hij kan het zich veroorloven, omdat hij de wereldkampioen is. Als het iemand anders geweest was...'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Nederlandse analist kritisch op Verstappen na protest: 'Dit komt niet sympathiek over'
Norris en Hamilton moeten hun lachen inhouden, terwijl Verstappen een statement maakt.

Onsympathiek en niet slim

Collega Ernest Knoors is echter kritischer op de keuze van Verstappen. 'Ik begrijp het volledig', zegt hij in eerste instantie nog. 'Het gaat over gesprekken die hij met zijn engineer voert, maar in deze persconferenties vertegenwoordig je je team. Je bent daar als rijder. Je praat niet met één journalist, maar tegen alle mensen die fan - of juist niet - van hem zijn, maar dit moet je volgens mij niet doen', vindt de voormalige engineer van Ferrari.

Knoors denkt dat Verstappen beter gewoon had kunnen zeggen wat hij ervan vond. 'Dit is niet handig, en niet slim. Dit komt niet sympathiek over. Ik begrijp zijn punt, maar ik zou het op een andere manier doen. Ik zou gewoon vragen beantwoorden, en dan aan het einde nog aangeven dat je nog iets wil zeggen en dan je punt duidelijk maken. Dat zou ik hem aanraden, maar hij heeft van ons geen advies nodig', beseft Knoors. Verstappen gaf in de persconferentie juist aan dat hij niet dacht dat hij zijn mening kon geven, omdat hij bang was voor een nieuwe boete of taakstraf, waarmee hij uithaalde naar de censuur in de Formule 1-wereld.

FIA-president is het doelwit

Hezemans is het wel met Knoors erover eens dat Verstappen zich bij de Britten hier niet populair mee maakt. De Britten zijn juist heel stellig in het vermijden van krachttermen in uitzendingen. 'De hele Engelse pers gaat hier natuurlijk weer helemaal op los', weet ook Hezemans. Knoors denkt dat Verstappen het op één man gemunt heeft: Mohammed Ben Sulayem, die eerder al op verschillende manieren voor controverse zorgde, en zich zo de woede van meerdere coureurs en teambazen op de hals haalde.

'Ik denk dat dit echt gericht is op de FIA-president, die dit aanzwengelt', aldus Knoors. 'Dit is een FIA-persconferentie, en daarbuiten doet hij wel normaal, dus als dat erachter zit, kan ik het wel begrijpen, maar zeg het dan gewoon dat je het niet eens bent met de FIA-president', zo blijft Knoors vinden dat Verstappen het beter anders had kunnen aanpakken.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws