Doornbos rekent nog steeds op transfer van Verstappen: 'Gaat om de krachtbron' Opinie
Opinie

Doornbos rekent nog steeds op transfer van Verstappen: 'Gaat om de krachtbron'

Doornbos rekent nog steeds op transfer van Verstappen: 'Gaat om de krachtbron'

Robert Doornbos heeft samen met collega Rob Kamphues bij het Ziggo Sport-programma Crashen in de keuken teruggeblikt op de Grand Prix van de Verenigde Staten. Voor het eerst sinds 2019 sloot Max Verstappen dat evenement niet als winnaar af. Ditmaal was Charles Leclerc te gelukkige. Doornbos deelt rapportcijfers uit, waarbij het tienen regent, maar er ook meerdere onvoldoendes uitgedeeld worden.

'Ze hadden een heel goed weekend bij Ferrari. Beter kan haast niet', zegt de voormalige coureur over het sterkste team van het weekend, dat voor de vierde keer in 2024 wist te winnen. 'Carlos Sainz was in de sprintrace echt in bloedvorm, en Charles Leclerc pakte in de hoofdrace de overwinning, dus Ferrari krijgt van mij een 10.' De Italiaanse renstal is Red Bull Racing nu tot op acht punten achterstand genaderd, en ook McLaren is nog in zicht.

Krijgt Mercedes het lek boven?

Voor de zomerstop was Mercedes nog het team in vorm met drie overwinningen uit vier weekenden. Tussen de zomerstop en de herfststop nam McLaren het stokje over, met eveneens drie zeges in vier races tijd. Na de herfststop is het Ferrari, dat uit de startblokken is geschoten, en nu heeft Mercedes het juist lastig. 'Mercedes krijgt daarentegen een 1 voor het hele weekend', zegt Doornbos dan ook. De Mercedes-coureurs startten als zeventiende en vanuit de pitstraat.

Russell beperkte de schade uiteindelijk nog, maar dat kon niet voor zijn teamgenoot gezegd worden. 'Dan heb ik het even over de zevenvoudig wereldkampioen, Lewis Hamilton. Hij levert niet in SQ1 voor de sprintrace, en hij leverde ook niet in de kwalificatie voor de Grand Prix. Eigenlijk levert hij ook niet in de race zelf, want na twee ronden stond hij al in de grindbak. Was het een rijdersfout, of heeft het team een totaal verkeerde afstelling op de auto gezet?'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Doornbos rekent nog steeds op transfer van Verstappen: 'Gaat om de krachtbron'
Lewis Hamilton wandelt weg bij zijn gestrande W15.

Ondanks de problemen bij Mercedes, verwacht Doornbos nog steeds dat Max Verstappen in de toekomst naar de Duitse constructeur overstapt. 'Het gaat erom dat het lek om 2026 boven is, en dat je de snelste motor hebt. In 2014 had Mercedes toch ook niet de beste auto, mechanisch en aerodynamisch? Het gaat om de krachtbron. Je moet in 2026 bij het team zitten met de juiste krachtbron.' Mocht Mercedes in 2026 weer de beste krachtbron hebben, dan is het chassis ook niet onbelangrijk, aangezien McLaren over diezelfde motoren beschikt.

Naast Mercedes moest ook het lelijke eendje van de Formule 1 het ontgelden. 'Sauber was echt weer heel slecht. Zhou Guanyu spinde in zijn eentje. Het team zelf maakt geen keuzes, ook niet voor de toekomst', zegt hij over het feit dat het team de knoop over de tweede rijder maar niet wil doorhakken. 'Ik vind het een zooitje. Het is echt een aanhangsel in de Formule 1. Dat was Minardi ook, maar daar gebeurde nog wat. Dit is allemaal maar onzeker.'

Norris versus Verstappen

Vervolgens besteedt de Rotterdammer aandacht aan de strijd tussen de titelkandidaten. 'Inhalen buiten de witte lijn, daar is Max ook vaak genoeg voor bestraft. Lando krijgt een straf, omdat hij de plek niet heeft teruggegeven. Op het moment dat Lando van de baan afging, lag Max nog voor Lando. Hij haalt hem buitenom in, en hij had gewoon die plek moeten teruggeven. Het draait erom dat je rust in je koppie bewaart, en common sense gebruikt. Dat probeert de FIA ook, dat rijders en teams dit zelf oplossen. Natuurlijk had McLaren dat moeten beslissen. Het is de fout van het team én de rijder. Je vormt samen een team.'

Doornbos geeft Norris een 7 voor zijn weekendoptreden. 'Hij heeft niet top gepresteerd dit weekend. Die poleposition was een gelukje. Het was een hele mooie ronde, absoluut, maar hij had geluk met die gele vlag. In de sprintrace was hij niet op zijn best, en in de race kost de fout in de eerste bocht hem punten.' Norris zag zijn achterstand in het kampioenschap verder oplopen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

lando norris max verstappen duel start vs usa cota 2024 16
Verstappen eist een plekje voor Norris op.

'Red Bull had juist een heel bemoedigend weekend. Ze hadden heel veel hoop dat die upgrades zouden werken. Is alles wel samengekomen? Bij Max lijkt dat wel zo te zijn, maar bij Checo (Pérez, red.) niet', aldus Doornbos, die de onderstuurproblemen in de Grand Prix door de vingers ziet. 'Max krijgt van mij dus een 10, en Red Bull ook, omdat ze toch weer de juiste weg zijn ingeslagen.'

'Pérez krijgt een 5, want het was weer magertjes. Het was echt magertjes vergeleken met Max, zeker als je ziet wat die junioren laten zien', zo merkt hij op dat de druk op de Mexicaan onverminderd groot blijft. 'Je zou zeggen: rij gewoon wat harder, maar het zit er gewoon niet in. Lawson krijgt van mij een 10, en Tsunoda een 5,5.' De Japanner spinde uiteindelijk, terwijl Lawson meteen punten pakte.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws