Brundle had het niet op kunnen nemen tegen huidige grootheden: 'Dan denk ik aan Verstappen en Hamilton' Opinie
Opinie

Brundle had het niet op kunnen nemen tegen huidige grootheden: 'Dan denk ik aan Verstappen en Hamilton'

Brundle had het niet op kunnen nemen tegen huidige grootheden: 'Dan denk ik aan Verstappen en Hamilton'

Voormalig Formule 1-coureur Martin Brundle krijgt de vraag of de Brundle van de jaren negentig op de huidige grid competitief zou zijn, waarbij hij aangeeft dat hij niet tegen coureurs als Lewis Hamilton en Max Verstappen op zou kunnen. Naar het idee van de Brit hebben die coureurs iets speciaals, en was het voor hem niet mogelijk om zo'n niveau te bereiken.

Brundle staat voor velen tegenwoordig meer bekend als Sky Sports-verslaggever dan als voormalig Formule 1-coureur, maar de Brit heeft wel degelijk een aantal seizoenen meegedraaid in de koningsklasse. Hij debuteerde in 1984 bij Tyrrell, waarna hij ook voor Zakspeed, Williams, Brabham, Benetton, Ligier, McLaren en Jordan heeft gereden. In de jaren waarin Brundle in de Formule 1 reed, heeft hij negen podiums weten te pakken. Hij gaf het zelf al aan: rijders als Alain Prost, Ayrton Senna en Michael Schumacher waren voor hem een maatje te groot.

Op Reddit beantwoordt Brundle wat vragen van fans, en een van de vragen luidt: zou de Martin Brundle van de jaren negentig competitief zijn op de huidige grid? 'Ik denk het wel!' antwoordt Brundle. 'Ik was toen niet goed genoeg toen ik Formule 1-coureur was. Ik was erg handig, maar niet in vergelijking met de kampioenen en de meervoudig racewinnaars, zoals Lewis, Max, Fernando en ga zo maar door', geeft de Brit toe. 'Ik heb tien seizoenen in de Formule 1 rondgehangen als coureur. Het is heel moeilijk om in de Formule 1 te komen, maar nog moeilijker om er te blijven. Dus daar ben ik wel trots op.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Brundle had het niet op kunnen nemen tegen huidige grootheden: 'Dan denk ik aan Verstappen en Hamilton'
Brundle ziet in dat niet iedereen zomaar het talent van coureurs als Verstappen kan krijgen.

Brundle met zelfspot: 'Ik dacht dat ik fit was, maar dat was duidelijk niet zo'

Brundle wilde na 1996 nog wel in de Formule 1 blijven, maar het lukte hem niet om een zitje te vinden. Hij kreeg een plek aangeboden bij Sauber, maar Brundle besloot Formule 1-commentator te blijven naast Murray Walker. 'Als ik toen had geweten wat ik nu weet, zou ik als coureur veel succesvoller zijn geweest in termen van: meer mensen om me heen verzamelen om fitter te worden. Ik dacht dat ik destijds fit was, maar dat was duidelijk niet het geval', lacht hij. 'Ik heb David Coulthard vervolgens elf jaar gemanaged, omdat ik in de inner circle van de teams zat.'

De voormalig Formule 1-coureur denkt dat hij veel succesvoller was geweest als hij die kennis destijds al had opgedaan. 'Ik had de snelheid wel', denkt Brundle. 'In een sportwagen was ik praktisch onverslaanbaar, bijvoorbeeld tijdens Le Mans en op soortgelijke plekken.' In 1990 won Brundle de 24 uur van Le Mans, maar een succesvolle F1-carrière zat er niet meer in. 'Ik had in de Formule 1 nooit helemaal dat vertrouwen, wat ik denk dat ik nu wel zou hebben', denkt Brundle.

'Zij hadden allemaal iets dat de rest van ons niet had'

Brundle denkt dat hij alsnog uitzonderlijk goed had moeten zijn om het op te nemen tegen grote namen als Senna, Schumacher en nu Hamilton en Verstappen. 'Een heel goede coureur zijn is één ding. De grootheden van de sport hadden allemaal iets dat de rest van ons niet had. Dan denk ik aan Senna, Schumacher, Hamilton, Verstappen. Zij hebben gewoon iets dat je niet kunt leren', geeft de Brit aan. De grootheden van het huidige tijdperk zijn vanzelfsprekend Hamilton en Verstappen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen podium abudhabi
Verstappen krijgt complimenten van Brundle.

Vanaf 2014 tot het 2021-seizoen pakte de recordkampioen bijna elk jaar het kampioenschap. Na 2021 brak het Verstappen-tijdperk aan, hoewel het nog de vraag is hoe lang dat tijdperk gaat duren. De Nederlander begon het 2024-seizoen dominant en vroeg in het seizoen werd al gezegd dat hij zijn vierde opeenvolgende titel met twee vingers in de neus zou gaan pakken, maar McLaren en Lando Norris hebben zich gemeld en ruiken bloed nu Verstappens voorsprong 52 punten is.

Volgens Brundle gaat het volgend jaar alleen maar spannender worden. 'Max begon 2024 natuurlijk met veel zeges, wat hem wat ademruimte heeft gegeven. Maar we hebben dit seizoen al zeven racewinnaars gezien, en misschien worden dat er acht of negen. Het is onvoorspelbaar, en ik verwacht nog meer van hetzelfde in 2025!' aldus de Brit.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws