Villeneuve niet te spreken over einde Dutch Grand Prix: 'Ik snap het niet, het is gedurfd' Formule 1
Formule 1

Villeneuve niet te spreken over einde Dutch Grand Prix: 'Ik snap het niet, het is gedurfd'

Villeneuve niet te spreken over einde Dutch Grand Prix: 'Ik snap het niet, het is gedurfd'

Jacques Villeneuve trekt pijnlijke conclusies als hij de circuits op de huidige racekalender bekijkt. Volgens de Canadees is het voor de Formule 1 een slechte zaak als er veel races in Europa gehouden worden, en dus moeten er ook zeker niet meer bij komen. Dat de Grand Prix in Zandvoort verdwijnt, vindt de enkelvoudig wereldkampioen echter betreurenswaardig.

Recent werd bekendgemaakt dat de Grand Prix van België nog niet volledig van de Formule 1-kalender verdwijnt, al zal deze niet meer elk jaar georganiseerd worden. Villeneuve treurt er niet om. ‘Er zijn te veel races die geografisch te dicht bij elkaar in de buurt liggen’, zegt hij in gesprek met The Action Network. ‘Er zijn meerdere plekken in Europa die races willen organiseren, maar er is geen ruimte op de kalender. Europa is geen moneymaker voor de Formule 1’, luidt zijn conclusie.

Dat er vanuit de mensen wel interesse is, kan de Canadees niet ontkennen. ‘De teams willen het, de fans willen het, maar financieel gezien is het niet de beste plek in de wereld om te zitten voor de Formule 1’, stelt hij. ‘Je kunt niet plotseling races weghalen uit het Midden-Oosten, uit het Oosten en Noord-Amerika. Dat zijn plekken waar veel geld verdiend wordt op de nieuwe markten, en je moet ook nog naar Afrika’, wijst hij plekken aan waar wel geld te verdienen is. ‘Je moet een aantal markten openen. Dat kan de deal van Spa verklaren. Je brengt het aantal races in Europa op die manier niet terug’, bekijkt hij het contract met Spa-Francorchamps positief.

Spa onnodig gevaarlijk

Villeneuve heeft gemengde gevoelens over het circuit zelf. ‘Wat Spa in het bijzonder betreft, de moderne auto’s zijn dat circuit ontgroeid. Een bocht als Eau Rouge is geen bocht meer, het is gewoon gevaarlijk’, moet hij vaststellen. Ook andere delen van het circuit moeten het ontgelden. ‘Blanchimont is niet eens een bocht. Ze kunnen er naast elkaar door’, klaagt de Canadees. ‘Ze zijn gevaarlijk puur om gevaarlijk te zijn, zonder een bocht te zijn. Ik vind het niet zinnig om zo’n gevaarlijke bocht te hebben’, luidt het eindoordeel.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Villeneuve niet te spreken over einde Dutch Grand Prix: 'Ik snap het niet, het is gedurfd'
Villeneuve vindt het circuit van Spa-Francorchamps te gevaarlijk.

Er wordt regelmatig gesproken over een race in Afrika, maar dat is er nog niet van gekomen. ‘De moderne baan van Kyalami was niet heel best. De oude baan was leuk, maar ik denk niet dat je dat nu nog zou kunnen doen. De helft is er niet meer’, aldus Villeneuve. ‘Je hebt waarschijnlijk twee races in Afrika nodig. Ergens anders, ergens in het midden van Afrika. Maar ik weet te weinig over Afrika om te zeggen wat een goede plek is’, geeft hij toe. Vooral de bijkomende infrastructuur vormt een probleem. ‘De Formule 1 heeft meer dan een circuit nodig. Hotels, vliegvelden. Alles eromheen’, zegt Villeneuve.

Verdwijnen Zandvoort erg jammer

Het einde van de Dutch Grand Prix is in zicht, en dat is jammer volgens de voormalig coureur. ‘Het is duidelijk dat dit het einde was van Zandvoort, wat jammer is. Ik snap het niet, want het is gedurfd, het is geweldig’, prijst hij het circuit in de Hollandse duinen. ‘Het is een fantastische race en het is anders. Het leuke aan Zandvoort is dat het er zo anders uitziet dan de meeste andere circuits, benoemt hij een groot pluspunt. ‘Het is als Monaco. Het is leuk. Je hebt circuits nodig die anders zijn’, is Villeneuve van mening. ‘Wanneer je naar al deze nieuwe circuits gaat, zien ze er allemaal hetzelfde uit’, klaagt hij.

De Britse Grand Prix kent ook een iconische status, maar ligt wat gecompliceerder volgens de Canadees. ‘Ze doen het geweldig met het verkeer en de wegen ernaartoe, Dat werkt heel goed. Het is verrassend’, aldus Villeneuve. ‘We dachten dat er altijd een Duitse Grand Prix en een Frans Grand Prix zouden zijn, vergelijkt hij de situatie van het Britse circuit met die van andere belangrijke autolanden. ‘Het verschil met Silverstone is dat 80% van de teams daar in de buurt zitten, dus die teams willen dat. Ze zetten er veel druk op dat de race blijft, sluit Villeneuve af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws