Het Bahrain Institute for Rights and Democracy (Bird) is van mening dat de FIA de coureurs van de Formule 1 het zwijgen oplegt. Het bestuursorgaan heeft een nieuwe regel geïmplementeerd waardoor de rijders nu eerst langs de FIA moeten voordat ze een politiek statement kunnen maken. Vooral coureurs als Lewis Hamilton en Sebastian Vettel maakten in het verleden meerdere politieke statements. Sayed Ahmed Alwadei, de directeur van het instituut, vindt het een beangstigende situatie.
Volgens Bird worden bestuurders tegengehouden om hun stem te laten horen over onderwerpen zoals mensenrechten en racisme. Alwadei heeft daarom een brief gestuurd aan het adres van FIA-president Mohammed Ben Sulayem. 'Dit lijkt een reactie te zijn op de zorgen van coureurs, met name Hamilton, over de locaties die zijn gekozen voor de Formule 1-races, waar uw organisatie voor zwijgt', schrijft Alwadei in de brief die ook in handen is gekomen van de BBC.
De directeur van Bird ziet dat de FIA in de afgelopen jaren zelf ook politieke standpunten heeft ingenomen. Alwadei vindt het dan ook vreemd dat de coureurs dit niet mogen. 'Gedurende zijn carrière kunnen geen van de verklaringen die Hamilton heeft gedaan als politieker worden beschouwd dan de beslissing van de FIA om zich terug te trekken uit de race in Rusland. In uw eigen verklaring van vorig jaar veroordeelde u de Russische invasie en uitte u uw verdriet voor de slachtoffers in Oekraïne. Hoewel ik deze verklaring toejuich, is het duidelijk een politieke verklaring.'
Bird: 'Het is beangstigend om te zien'
De afgelopen jaren zijn diversiteit, racisme en onrecht een steeds groter onderwerp geworden in de sport. Alwadei vindt dat de Formule 1 en de FIA hebben gefaald door de problematiek niet te benoemen. 'Het is zeer beangstigend om te zien dat de FIA nu de stemmen van critici de mond gaat snoeren. Coureurs als Hamilton staan juist op en steunden de politieke gevangenen in Bahrein en bracht dit onrecht aan het licht. Nu wil de FIA hem en anderen tot zwijgen brengen en hen straffen als ze zich uitspreken. Wij zeggen tegen Mohammed Ben Sulayem dat dit beleid verkeerd is en onmiddellijk moet worden teruggedraaid', eindigt de brief.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties