In de snelle wereld van de Formule 1 moet je als racestrateeg kalm blijven en tegelijkertijd beslissingen nemen die het resultaat van een team kunnen maken of breken. Hannah Schmitz, strateeg bij Red Bull Racing, legt via Oracle uit hoe haar team aan de hand van data de juiste beslissingen probeert te nemen.
Strategen zoals Schmitz moeten aanbevelingen doen, zoals wanneer een pitstop moet worden gemaakt, welke banden moeten worden gebruikt en hoe de coureurs van het team moeten samenwerken, hetgeen allemaal van invloed is op waar een coureur finisht. Deze beslissingen over strategieën worden onder hoge druk genomen en maken deel uit van wat de Formule 1 zo spannend maakt om naar te kijken. Maar het denkwerk en de berekeningen, die Schmitz en haar teamgenoten in deze beslissingen op het moment zelf stoppen, beginnen al weken voor een race. Het is de intense voorbereiding die de strategen helpt het vertrouwen van de coureurs te verdienen.
Simulaties dienen als voorbereiding
'Elke beslissing die we nemen, gaat gepaard met gegevens', zegt Schmitz. 'Voordat we naar het circuit gaan, weten we vanuit onze simulaties al wat we verwachten van de banden, waar we denken dat de inhaalacties op dat circuit zullen zijn en alle tijden die we verwachten van onze concurrenten en van onszelf. En als we dan op het circuit zijn, kunnen we deze gegevens gebruiken om al die variabelen beter in te schatten. In feite gebruiken we de gegevens voortdurend en verfijnen we die modellen', legt Schmitz uit.
Via de Oracle Cloud Infrastructure worden miljarden scenarios en grote hoeveelheden data getest. Zo worden de coureurs Max Verstappen en Sergio Pérez, de beste kans gegeven om op het podium te staan. 'Het is een sleutelrol om op de baan aan de pitmuur te zitten en alle data en informatie te gebruiken om beslissingen te nemen over de racestrategie', zegt Christian Horner, teambaas van Red Bull Racing.
Analyse voor en tijdens het raceweekend
In de aanloop naar een Grand Prix maken Schmitz en haar team een previewrapport waarin alle mogelijke strategieën die het team op de racedag zou kunnen volgen, worden bekeken. Het rapport bevat een overvloed aan gegevens, zoals recente race-analyses en historische gegevens voor een specifiek circuit om de prestaties van banden en auto's te helpen voorspellen. Er wordt gemodelleerd wat er gebeurt als er een crash is op verschillende plaatsen op het circuit, op verschillende momenten in de race. Ze houden rekening met de weersvoorspellingen en de kans op lichte of hevige regen, en nog veel meer scenario's en mogelijke uitkomsten.
Zodra het team op de baan is, analyseert Schmitz de gegevens van de trainingen en de kwalificatie, waarbij zij zich concentreert op variabelen als de huidige baanomstandigheden, het tempo van de auto en de degradatie van de banden om de strategie van het team verder te ontwikkelen. De analyse van de concurrenten is een ander cruciaal onderdeel dat Red Bull helpt om te bepalen hoe de strategieën van de rivalen tijdens een raceweekend moeten worden toegepast. Terwijl de race vordert en deze mogelijkheden werkelijkheid worden, blijven strategen snel scenario's modelleren en opties aanbieden die de coureurs de beste kans op succes geven.
Restricties op data en modellen
Hoewel Formule 1-teams beschikken over een arsenaal aan hulpmiddelen en technologie om te helpen bij de strategie, zijn de teams gebonden aan regels die zijn vastgesteld door de FIA. Voor het seizoen 2022 zijn de teams beperkt in de tijd die ze kunnen besteden aan modellering en simulatie op de baan. Om de tijdsbeperkingen en uitgavenplafonds te beheren, vertrouwt Red Bull op de kracht van zogenaamde "Monte Carlo-simulaties" die ze op Oracle Cloud Infrastructure draaien.
'Monte Carlo-simulatie is eigenlijk een manier om willekeur te gebruiken om een probleem op te lossen', zegt Schmitz. 'We kunnen verwachtingen maken met onze puntenscore op basis van bepaalde strategieën. Zo krijg je een aantal mooie curven, je kunt zien waar de piek van die punten liggen. En dat helpt ons om te beslissen hoeveel stops we gaan maken, welke banden we gaan monteren, en tijdens welke ronden we misschien willen pitten.'
Met behulp van de kracht en flexibiliteit van Oracle Container Engine for Kubernetes en draaiend op Oracle Cloud's Arm-gebaseerde virtuele servers, kan het team zijn simulatieplatform opschalen. Tegelijkertijd kan het ook de kosten binnen de strakke bestedingsregels van de sport houden. 'Het gebruik van Oracle zal ons in staat stellen om meer simulaties uit te voeren, naar meer dingen te kijken en een voorsprong te hebben op onze concurrenten', aldus Schmitz.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties