Een lid van het Europees Parlement heeft de Europese Commissie opgeroepen om een onderzoek te starten naar Liberty Media, de rechtenhouder van de Formule 1. Liberty Media heeft duidelijk gemaakt dat het interesse heeft om de rechten van de MotoGP over te nemen. Als Liberty Media deze rechten ook in handen krijgt, kan er sprake zijn van een monopolie, wat in strijdt is met de wetgeving van de Europese Unie.
De Belgische Europarlementariër Pascal Arimont is van mening dat Liberty Media's eigendom van de Formule 1 en hun pogingen om MotoGP over te nemen, mogelijk in strijd zijn met de Europese mededingingswetten. Arimont, die de Christelijke Sociale Partij in het Europees Parlement vertegenwoordigt voor Oost-België, wil dan ook dat de uitvoerende tak van de EU een onderzoek start. De mededingingsregels van de EU stellen namelijk dat het belangrijk is om 'consumenten te beschermen en eerlijke concurrentie te waarborgen', schrijft Het Belang van Limburg. Deze regels zouden worden overtreden door Liberty Media.
Liberty Media bezit immers niet alleen de rechten van de Formule 1, maar ook van de Formule 2 en de Formule 3. Daarnaast heeft Liberty Global ook al een belang in de Formule E, waardoor Arimont al een vermoeden heeft dat er een monopolie is ontstaan. Dit zou worden versterkt als Liberty Media daadwerkelijk de rechten van de MotoGP over weet te nemen van Dorna. Het Spaanse bedrijf heeft de rechten van de MotoGP al sinds 1992 in handen.
Het is lang niet de eerste keer dat Europa vragen stelt over de manier waarop de Formule 1 gerund wordt. In 1997 werden er al vragen gesteld over de monopolie die Bernie Ecclestone in handen had. Zeven jaar geleden werd door Arimont ook al gevraagd om een onderzoek te doen naar de Formule 1 en Liberty Media, maar dat was zonder succes. 'De Europese Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager heeft nu zes weken om op zijn vraag te reageren', aldus Het Belang van Limburg.
Liberty Media ook in Amerika onder vuur
In de Verenigde Staten ligt Liberty Media ook al onder een vergrootglas. Het Congres denkt namelijk dat het tegenhouden van Andretti Autosports poging om in 2026 toe te treden tot de Formule 1 in strijd kan zijn met de Sherman Antitrust Act van 1890, die monopolies verbiedt en bedrijven verplicht eerlijke concurrentie toe te staan. Sommige leden van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, waaronder de invloedrijke voorzitter van de Justitiecommissie, Jim Jordan, zijn van mening dat de afwijzing van Andretti in strijd is met deze wet.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties