Lawson stipt een fundamenteel probleem aan voor nieuwe Formule 1-coureurs: 'Dat gaat gewoon niet' Formule 1
Formule 1

Lawson stipt een fundamenteel probleem aan voor nieuwe Formule 1-coureurs: 'Dat gaat gewoon niet'

Lawson stipt een fundamenteel probleem aan voor nieuwe Formule 1-coureurs: 'Dat gaat gewoon niet'

De Formule 1-grid lijkt bezig aan een soort metamorfose, aangezien er volgend jaar sowieso vier, maar waarschijnlijk vijf rookies op de grid verschijnen. Liam Lawson mag dan misschien op papier nog geen stoeltje hebben, maar ook de Nieuw-Zeelander lijkt zeker van een volledig jaar in de Formule 1. Lawson verklaart echter dat het voor de nieuwe generatie niet altijd makkelijk is in de koningsklasse, omdat de auto's zo anders zijn dan alle andere eenzitters.

Dat maakt de sport een stuk onvoorspelbaarder, vertelt Lawson; je hebt namelijk geen idee of een coureur die snel is in de opstapklassen, ook daadwerkelijk snel is in de Formule 1. 'De auto in F1 is zo anders', zo begint de VCARB-coureur. 'Je kunt snel zijn in een F2-auto, maar je kunt ook snel zijn in veel andere auto's.' En volgens Lawson zegt die snelheid helemaal niks, want het is totaal niet te vergelijken met de Formule 1. 'Het is gewoon niet te vertalen naar F1 en vice versa. Je kunt moeite hebben in F2, maar de rijstijl hebben of het type coureur zijn dat zich kan aanpassen aan een F1-auto', zo vervolgt de Nieuw-Zeelander.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Lawson stipt een fundamenteel probleem aan voor nieuwe Formule 1-coureurs: 'Dat gaat gewoon niet'
Liam Lawson tijdens de Grand Prix in Brazilië.

'Niemand weet hoe een coureur echt is in de Formule 1 totdat hij of zij zelf in de Formule 1 rijdt. Je kunt ze beoordelen op hun juniorcategorieën en iemand anders beoordelen op zijn of haar talent', vervolgt Lawson. 'Maar totdat je ze in een Formule 1-auto zet, weet je nooit hoe snel ze daadwerkelijk zijn en of ze de hoeveelheid lading aankunnen', zo vervolgt de coureur die punten scoorde bij zijn terugkomst in Austin.

Colapinto als voorbeeld

Een voorbeeld hiervan is de Williams-coureur Franco Colapinto. Hij mocht na de race in Zandvoort in de Williams stappen, waar hij het echt uitstekend in doet. Maar in de opstapklassen was de Argentijn nou niet per se een coureur die hoge ogen gooide. Dit is eigenlijk precies wat Lawson uitlegt over de nieuwe generatie. Voor volgend jaar heeft Colapinto overigens nog geen stoeltje. Oliver Bearman, Gabriel Borteleto, Jack Doohan, Kimi Antonelli en waarschijnlijk Liam Lawson hebben dat dus wel.

Volgend jaar moeten de Formule 1-teams minimaal vier trainingsessies toewijzen aan beginnende coureurs, zo krijgen de junioren de kans om zichzelf te ontwikkelen. 'Ik denk dat deze sessies daarom zo belangrijk zijn', stelt Lawson. 'Het is geweldig dat jonge jongens een kans krijgen, en nu lijkt het erop dat dit een beetje een verschuiving is, en dat ze meer van ons een kans beginnen te geven. Want als ze ons geen kans geven, kun je ze niet laten zien hoe we het in de Formule 1 zouden kunnen doen', zo concludeert de Nieuw-Zeelander die nog altijd kans maakt op een stoeltje bij het team van Red Bull Racing.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws