max verstappen stefano domenicali george russell 129 Formule 1
Formule 1

Domenicali verlangt terug naar controverses: 'Zou leuk zijn er meer van te hebben'

max verstappen stefano domenicali george russell 129

Stefano Domenicali laat doorschemeren dat hij graag wat meer strijd zou zien wat betreft de technische regelgeving van de Formule 1. De CEO van de raceklasse noemt daarbij een aantal voorbeelden die zorgden voor wat ‘pit’ in de Formule 1. Hij kijkt dan ook met weemoed terug op zijn eigen tijd bij Ferrari.

Domenicali heeft in zijn tijd bij de Italiaanse renstal meerdere rollen bekleed, waaronder sportief directeur en teambaas. Ferrari was niet volledig onomstreden. Een van de controverses die door Domenicali aangehaald wordt, speelt zich af rond de Grand Prix van Maleisië in 1999. Na die race bleken de bargeboards van het team uit Maranello niet legaal te zijn. Het gevolg was een dubbele diskwalificatie voor de Ferrari-coureurs, die Mika Häkkinen een stap dichter bij de titel bracht. Later draaide de FIA die beslissing terug.

De Italiaan benoemt ook een aantal technische ontwikkelingen uit de afgelopen decennia, die de teams zo groot voordeel boden in de strijd om het kampioenschap, dat ze verboden werden verklaard. Tegenwoordig zijn de regels zou streng, dat zulke innovaties niet meer voorkomen. ‘Ik heb er veel meegemaakt: Maleisië 1999, de dubbele diffuser, FRIC, massadempers, F-ducts’, noemt de CEO van de Formule 1 een aantal innovaties uit het verleden op. ‘Ze maken allemaal deel uit van het verhaal van de F1’, aldus Domenicali in een interview met Autosport.com.

Controverses zorgen voor pit

De omvang van de grijze gebieden is sterk afgenomen, geeft de Italiaan aan. Hierdoor hoeft de Formule 1 tegenwoordig minder vaak in te grijpen door iets te verbieden. ‘Vroeger hield ik me bijna elke zondag bezig met debatten over technische en sportieve regels’, vertelt hij. ‘Jaren geleden waren er veel bredere grijze gebieden dan nu, maar de mensen in de Formule 1 weten nog steeds hoe ze alles tot het uiterste moeten drijven’, aldus de CEO van de raceklasse.

Domenicali verlangt stiekem een beetje terug naar de controverses van vroeger. Het verschil in omvang is namelijk groot. ‘Persoonlijk vind ik de huidige controverses relatief klein’, stelt hij, wanneer hij ze vergelijkt met voorvallen uit de lange geschiedenis van de sport. ‘Eigenlijk zou het leuk zijn om daar weer wat meer van te hebben’, geeft de CEO toe. ‘De controverses zijn het ‘pittige’ van de sport’, voegt de Italiaan daaraan toe.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

mohammed ben sulayem stefano domenicali red bull racing f1 2022 fia prize giving
De strenge regelgeving van de FIA zorgt ervoor dat er minder controverses zijn in de Formule 1.

De voormalig teambaas van Ferrari verwacht dat het huidige Formule 1-publiek ontvankelijker zou zijn voor gebieden waar de technologische ontwikkelingen en het entertainment hand in hand kunnen gaan. De verantwoordelijken binnen de Formule 1 zouden daarom moeten kijken hoe ze dat kunnen implementeren. ‘Fans van mijn generatie moeten opnieuw nadenken over wat zorgt voor prestaties en technologische interesse’, stelt Domenicali.

Technologie en entertainment moeten samengaan

Domenicali uit zijn mening wat betreft de huidige koers van de sport. ‘Focussen op duurzame brandstoffen is zeker de juiste keuze’, benadrukt hij. ‘Maar, en dit klinkt misschien provocerend, teams enorme bedragen laten investeren in het ontwerpen van hun eigen versnellingsbakken heeft geen zin meer’, meent de Italiaan. Hij voegt eraan toe dat de prestatiewinst op dat gebied minimaal is. ‘Fans zien het niet langer als een opwindend ontwikkelingsgebied. We moeten gebieden identificeren waar overlap is tussen technologie en entertainment’, zegt Domenicali.

De Italiaan is van mening dat sommige zaken losgelaten moeten worden. ‘Veel dingen die ooit baanbrekend leken, rechtvaardigen geen grote investeringen meer’, stelt hij. Hij raadt de teams dus aan om goed na te denken waar ze geld investeren. De budget cap zorgt er bovendien voor dat er niet oneindig veel geld tegen bepaalde innovaties aangesmeten kan worden. ‘We moeten durven accepteren dat het landschap geëvolueerd is’, sluit hij af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws