Volgens James Allison, technisch directeur van Mercedes, zijn er nog steeds voldoende mogelijkheden om meer snelheid uit de huidige generatie wagens te halen. De 55-jarige Brit weet dat de concurrentie voor de 2024-bolides naar het dominante Red Bull Racing zal kijken, maar is ervan overtuigd dat innovatie nog steeds mogelijk is wat betreft de grondeffect-auto's in de Formule 1.
In 2023 verscheen Mercedes voor het tweede kampioenschap op rij met een zero sidepod-design aan de start van de wintertests in Bahrein. De Silver Arrows hielden initieel koppig vast aan hun visie, die in '22 duidelijk geen vruchten afwierp, maar gooiden hun idee al snel overboord door naar Red Bull te kijken, in de hoop hun seizoen te redden. Mercedes was echter niet het enige team dat een voorbeeld nam aan Adrian Neweys concept en dus zou de grid er aankomend seizoen wel eens erg gelijkaardig kunnen uitzien, met als doel de Oostenrijkse renstal van de troon te stoten.
'Ik denk dat de meeste (teams, red.) een vergelijkbaar pad zullen volgen, maar dat betekent niet dat er geen ruimte is voor innovatie en nieuwe ideeën', aldus Allison, die gelooft dat er nog steeds mogelijkheden zijn wat de huidige generatie wagens, de zogenaamde grondeffect-auto's, betreft. 'Het is geen geheim dat deze bolides heel dicht bij de grond rijden en daar het beste presteren', legt de ingenieur uit. 'Het gaat er dus om te ontdekken hoe laag de auto tegen de grond kan rijden zonder grip te verliezen.' De Brit zal zo trachten de W15, de nieuwe Mercedes van Lewis Hamilton en George Russell, weer vooraan de grid te krijgen.
Consensus in de paddock
De opmerkingen van Allison liggen tevens in lijn met de visie van de andere teams. Onder meer Matt Harman, technisch directeur bij Alpine, erkent dat Red Bull de pionier was maar ziet tegelijkertijd de noodzaak voor een andere aanpak om de achterstand tegenover Max Verstappen en co in te halen. 'We denken dat we begrijpen wat zij (Red Bull, red.) aan het doen zijn. We weten welke richting wij uit willen, maar begrijpen ook hoe andere auto's op de grid werken. Er doen zich interessante ontwikkelingen voor, maar als we de rest volgen, zullen we nooit voor hen eindigen. We mogen ons laten inspireren, maar moeten vooral onze eigen weg gaan. Het gaat erom dat je begrijpt wat jij doet en wat zij doen', aldus Harman.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties