Aankomend weekend staat de 24 uur van Daytona op de agenda. Misschien geniet de endurancerace niet de bekendheid van de 24 uur van Le Mans, maar samen met de illustere Franse langeafstandsrace en de 12 uren van Sebring is Daytona een van de grootste evenementen van het enduranceseizoen. Voor de naar Formule 1-snakkende racefans vormt de wedstrijd dus een mooi affiche om een winterstop-weekend te vullen. F1Maximaal praat je bij over de race, de deelnemers en de bijzonderheden.
29 januari gaan de lichten uit voor de zestigste editie van de 24 uur van Daytona. Het Amerikaanse race-evenement vormt een van de grootste uitdagingen op uithoudingsvermogen van het jaar, en doet dit dus al sinds 1962. De race wordt op zaterdag om 13.30u lokale tijd afgetrapt. Wanneer we dit corrigeren naar de Nederlandse tijd betekent dat dus dat de wedstrijd om 19.30u begint. Ziggo Sport zendt een groot deel van de wedstrijd uit op het gratis sportkanaal, dus houd die zender in de gaten wanneer je niet gebruik wil maken van online streams.
Daytona International Speedway
De 24 uur van Daytona wordt jaarlijks verreden op de Daytona International Speedway, een circuit gelegen in Daytona Beach, Florida. In 1959 is het in gebruik genomen en het circuit biedt sindsdien zeer zeker wat anders dan het Circuit de la Sarthe, waar jaarlijks de 24 uur van Le Mans plaatsvindt. In Amerika wordt er namelijk gebruik gemaakt van banking bochten, en krijgen de coureurs dus te maken met een ovaal circuit. Een ware uitdaging voor de rijders waarin fouten genadeloos worden afgestraft.
Voor de 24 uur van Daytona wordt er gebruik gemaakt van een deel van het ovaalvormige circuit, maar ook van het binnenste gedeelte. Dit binnenste gedeelte bestaat uit bochten, wat het dus een combinatie maakt van schuine, lange rechte stukken, en een schaarse hoeveelheid bochten. De bolides zullen dan ook vol op low downforce afgesteld worden, op de rechte stukken valt immers heel erg veel tijd te winnen. De lay-out van het circuit vind je hieronder.
Twee namen van de bochten zijn al gegeven - de busstop-chicane en de International Horseshoe. Verder wordt bocht 4 doorgaans aangeduid met de naam Dogleg en staat bocht 5 bekend als de West Horseshoe. De start-finish vind je helemaal onderaan het diagram, aan de meest zuidelijke kant van het ovale deel van het circuit. In totaal kent het circuit twaalf bochten, waarvan de meeste te vinden zijn aan de binnenkant van de originele, ovale lay-out.
De raceklassen
Tijdens de 24 uur van Daytona zullen maar liefst vijf verschillende klassen vertegenwoordigd worden. Deze klassen vechten dus allen apart voor de overwinning gedurende de 24 uur van Daytona, hoewel de werkelijke 'winnaar' doorgaans het team toegeschreven wordt dat als allereerste over de eindstreep komt. De klassen worden verdeeld in DPi (Daytona Prototype International, red.), LMP2, LMP3, GT Daytona en GTD Pro. Hiermee is het aantal klassen gelijk gebleven ten opzichte van 2021, maar zijn er wel enkele wijzigingen doorgevoerd.
Dit jaar zullen er 61 verschillende teams meedoen aan de endurancerace. Vorig jaar deden er door de pandemie slechts vijftig teams mee. Bovendien is er een wijziging gemaakt in de klassen. In 2021 bestond de GTD Pro-klasse nog niet, maar was er plaats voor de GT Le Mans-klasse. Deze klasse is komen te vervallen, maar de GTD Pro-klasse zal onder dezelfde restricties rijden als de GTLM-klasse. Een handige spotters guide waarin de klassen, teams en coureurs overzichtelijk weergegeven zijn, vind je hier.
Also read
VeeKay zou stap van IndyCar naar F1 overwegen: 'Als ik dan met Verstappen kan concurreren...'
Nederlandse vertegenwoordiging in de 24 uur van Daytona
Nederland zal goed vertegenwoordigd zijn tijdens de endurancerace. De meeste Nederlanders zullen te vinden zijn in de LMP2-klasse, maar ook in de andere klassen zijn enkele rijders van Nederlandse komaf te vinden. In elke klasse tijdens de 24 uur van Daytona zal Nederland vertegenwoordigd zijn door één of meerdere coureurs.
Tijmen van der Helm
Tijmen van der Helm zal dit jaar meedoen in de 24 uur van Daytona voor het team van G-Drive Racing. De jonge coureur heeft dit jaar al een stap gezet naar de WEC vanuit de Formule 3 en heeft tevens een stoeltje weten te bemachtigen in het aankomende endurance-evenement. Het is de eerste endurancerace waar de bijna achttienjarige Van der Helm aan mee zal doen. In een interview met F1Maximaal gaf de coureur al aan uit de kijken met G-Drive Racing. 'Uiteraard ben ik daarom ook blij dat G-Drive, in mijn ogen een van de grotere teams, mij de kans geeft om een grote endurancerace te rijden!'
Renger van der Zande
Renger van der Zande is geen onbekende naam bij de 24 uur van Daytona. De regelmatige analist bij Ziggo Sport neemt ook in 2022 weer deel aan de endurancewedstrijd. Van der Zande zal te vinden zijn in de DPi-klasse en zal rijden voor het team van Cadillac Racing. Dat zal mogelijkheden bieden voor de Nederlander, aangezien Cadillac Racing van 2017 tot en met 2020 telkens de algehele winnaar was van de race. Bovendien heeft Van der Zande zelf ook de 24 uur van Daytona tweemaal gewonnen. In 2019 en 2020 deed hij dit voor Wayne Taylor Racing. In 2019 was één van zijn teamgenoten huidig Formule 1-coureur Fernando Alonso.
Rinus van Kalmthout - Racing Team Nederland
Racing Team Nederland vertegenwoordig Nederland al tijden in de enduranceraces. Het team doet het in het WEC-kampioenschap verdienstelijk, en wist bijvoorbeeld tijdens de 24 uur van Le Mans 2021 een tweede plaats in haar klasse te verzilveren, en een zestiende positie in het gehele klassement. Het team deed mee aan de LMP2-klasse en zal ook tijdens de 24 uur van Daytona meedoen in deze klasse.
Rinus van Kalmthout is één van de coureurs die het Nederlandse team zal vertegenwoordigen. De IndyCar-coureur zal voor het eerst achter het stuur kruipen van de bolide van Racing Team Nederland. Voor Van Kalmthout is dit niet de eerste keer dat hij in een auto te vinden is die meedoet aan de LMP2-klasse. Afgelopen jaar deed de rijder mee aan het IMSA SportsCar Championship.
Giedo van der Garde - Racing Team Nederland
Giedo van der Garde zal ook meedoen aan de endurancerace. De voormalig Formule 1-coureur rijdt al sinds 2018 voor Racing Team Nederland en heeft daarbij één klein succesje weten te boeken. Hij won samen met Frits van Eerd één race tijdens de WEC. Op de Fuji Speedway wonnen de twee Nederlandse coureurs de Zes uur van Fuji. Bovendien zal Frits van Eerd weer te vinden zijn bij Racing Team Nederland. De medeoprichter (naast Jan Lammers, red.) en Dylan Murray zullen het team ook vertegenwoordigen tijdens de 24 uur van Daytona. Hier zal het Nederlandse team op zoek gaan naar nieuw succes.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties