Het internet brengt de F1 dichterbij dan ooit. Of je nu online tickets koopt om de thrill live te beleven, of vanaf de bank geniet van een haarscherp zicht op alle actie – met een paar muisklikken heb je het geregeld. Toch kan er tijdens die paar muisklikken veel misgaan. Misschien heb je per ongeluk een link aangeklikt die naar een nepwebsite leidt. Of betaalde je net voor een ticket dat achteraf ongeldig blijkt. Cybercriminelen proberen op veel manieren geld en gegevens te stelen van argeloze F1-fans. Gelukkig ben jij met deze waarschuwingen en tips op alles voorbereid.
De basis
Voordat je ook maar iets online doet, zou je al een paar cruciale basismaatregelen moeten hebben getroffen:
Antivirussoftware
Bij digitale veiligheid denken de meeste mensen het eerst aan antivirussoftware. En dat is ook volledig terecht. Daar moeten wel een paar kanttekeningen bij worden geplaatst. Ten eerste hoef je helemaal geen duur abonnement af te sluiten voor goede antivirusbescherming. De beste antivirusprogramma’s zijn zelfs gratis en vaak al standaard ingebouwd, zoals Windows Defender. Ten tweede is antivirussoftware, net als alle andere software, alleen effectief als het ook regelmatig geüpdatet wordt.
Netwerk
De volgende stap is om te controleren of je netwerk veilig is. Bij gratis openbare wifi-netwerken moet je ervan uitgaan dat ze dat niet zijn. Je loopt vaak een groot risico als je hiermee verbindt, omdat het voor hackers makkelijk is om je online activiteiten te volgen. Gelukkig kun je dit makkelijk voorkomen door voor het verbinden een online VPN in te schakelen.
Vanaf dat moment loopt al je dataverkeer via een versleutelde tunnel en wordt je IP-adres afgeschermd door dat van de VPN-server. Dat zorgt niet alleen voor meer online privacy, maar is ook een handige manier om regionale blokkades te omzeilen. Door verbinding te maken met een VPN-server in een ander land kun je je virtuele locatie aanpassen. En ook tijdens livestreams kun je veel profijt van een VPN hebben. Tijdens piekmomenten op het netwerk willen internetproviders de bandbreedte nog wel eens beperken. Maar omdat jouw IP-adres afgeschermd is, kunnen ze niet zien wat je online doet en zullen ze je bandbreedte tenminste niet op basis van je activiteiten beperken.
Wachtwoorden
Accounts worden gehackt als het wachtwoord makkelijk te raden is of als het blootgesteld is in een datalek. De eerste situatie kun je zelf voorkomen door steeds voor ingewikkelde en unieke wachtwoorden te kiezen. Een minimum van acht tekens is daarbij de leidraad, maar hoe meer, hoe beter. Wees creatief met cijfers, letters en leestekens en combineer bijvoorbeeld de eerste en laatste letters van zinnen.
Een datalek kun je zelf niet voorkomen, maar je kunt de schade wel zoveel mogelijk beperken. Wijzig meteen je wachtwoord zodra je op de hoogte bent van het lek. Maak er hoe dan ook een gewoonte van om wachtwoorden eens in de zoveel tijd te veranderen. En voor accounts die jouw persoonlijke en financiële gegevens bevatten, kun je het beste tweefactorauthenticatie inschakelen.
Aandacht gevraagd
Nu je zelf al de nodige basismaatregelen hebt genomen, komt het voor een groot deel aan op je eigen beoordelingsvermogen. Door oplichtingstactieken op tijd te herkennen, voorkom je dat je slachtoffer wordt.
Valse streamingsites
Voorkom koste wat kost dat je op valse streamingsites terechtkomt. Ze zijn niet alleen een grote bron van ergernis vanwege alle reclame, pop-ups en bedroevend slechte beeldkwaliteit, maar de kans dat je malware of virussen installeert als je ergens op klikt, is ook heel groot. Het gaat om sites waar je zogenaamd gratis kunt streamen, maar ook om nepsites die de websites van echte streamingdiensten proberen te imiteren.
Nepwebsites
Dat er een paar logo’s op een website staan, betekent nog niet meteen dat het om een officiële website gaat. Cybercriminelen kunnen bekende sites en webwinkels zodanig nabouwen dat ze bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Controleer daarom altijd of de URL helemaal klopt en voorafgegaan wordt door een slotje.
Phishing
Je kunt via zoekmachines per ongeluk op nepwebsites terechtkomen, maar in veel gevallen is een linkje in een phishingbericht de oorzaak. Phishingberichten kun je onder meer herkennen aan hun dringende toon. Als je niet meteen op de link klikt, loop je die prachtige aanbieding mis. Of je bent de winnaar van een exclusieve F1-loterij. Door de link te volgen kom je op een website waar je je bankgegevens kunt achterlaten. Of je ontvangt zomaar een voucher van € 50 van de organisatie van de Grand Prix in Spa, maar die moet je wel eerst op een (nep)website verzilveren. In 2024 ontvingen veel F1-fans dit bericht, nadat hackers hun e-mailadressen hadden bemachtigd en uit naam van de organisatie berichten verstuurden.
Klik dus nooit zomaar iets aan voordat je alle checks hebt uitgevoerd. Beweeg met je muis over de link om het adres te zien. Ga na vanaf wat voor e-mailadres het bericht werd verstuurd. En neem vervolgens de tijd om na te denken of het misschien toch te mooi is om waar te zijn.
Verzameling van gegevens
Overal op het internet delen we bewust en onbewust een heleboel persoonlijke gegevens. We vullen NAW-adressen en creditcardgegevens in op onze accounts. Maar ook als we niets invullen laten we een traceerbaar spoor na. Bij elk bezoek aan een website laten we kleine bestandjes achter die informatie geven over ons besturingssysteem, onze locatie en de tijd die we op een pagina doorbrengen. Deze informatie wordt gebruikt door adverteerders, maar kan ook misbruikt worden door internetoplichters. Met een VPN voorkom je dat derden je online volgen en een profiel van je opbouwen.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties