Windsor vindt kritiek op RB20 te makkelijk en geeft mogelijke verklaring voor terugval Opinie
Opinie

Windsor vindt kritiek op RB20 te makkelijk en geeft mogelijke verklaring voor terugval

Windsor vindt kritiek op RB20 te makkelijk en geeft mogelijke verklaring voor terugval

Red Bull Racing koos er dit seizoen voor om het concept van de succesvolle RB19 overboord te gooien en steeds vaker wordt beweerd dat dit de verkeerde keuze was. Peter Windsor wil zo ver echter niet gaan en de Brit stelt dat meerdere factoren waarschijnlijk hebben bijgedragen aan de mindere vorm van Red Bull in 2025. Windsor sluit ook niet uit dat de kampioensformatie dit jaar nog races gaat winnen.

Tijdens de teampresentaties aan het begin van het seizoen baarde Red Bull opzien met het concept van de RB20, dat op een aantal vlakken veel weg had van het zeropod-concept dat Mercedes net in de ban had gedaan. Het was een opvallende keuze, want de RB19 gaat de boeken in als de meest succesvolle F1-bolide ooit. Max Verstappen wist er immers negentien races mee te winnen, terwijl ook teamgenoot Sergio Pérez er nog twee pakte. Enkel in Singapore moest de Oostenrijkse renstal de overwinning aan een ander team laten.

Dat Red Bull een ander concept boven het doorontwikkelen van de RB19 verkoos, riep veel vragen op, die na de eerste races ook even snel weer verdwenen. Maar inmiddels is Red Bull niet langer toonaangevend. Sterker nog: McLaren, en mogelijk ook Ferrari en Mercedes, is de Oostenrijkse renstal voorbijgestreefd. Heeft de kampioensformatie een verkeerde keuze gemaakt door het succesvolle concept van de RB19 los te laten? Volgens Windsor is dat echter te kort door de bocht.

'Met alle respect, ik denk niet dat iemand, ik zeker niet, genoeg weet over de exacte verschillen tussen de RB19 en de RB20', begint de Britse journalist in een livestream op zijn YouTube-kanaal. 'Er wordt veel over gesproken in de media, maar daarvan moet je niets geloven. Dat is niet de waarheid, we weten het namelijk niet', stelt Windsor. 'Ik weet niet hoe de RB19 het dit seizoen had gedaan als ze (Red Bull, red.) ermee door waren gegaan. Misschien waren ze sneller geweest, maar misschien ook wel twee seconden langzamer. Wie zal het zeggen?'

Tekst gaat na de afbeelding verder.

Windsor vindt kritiek op RB20 te makkelijk en geeft mogelijke verklaring voor terugval
Windsor vindt het te makkelijk om te stellen dat Red Bull met het concept voor de RB20 de mist in is gegaan.

Asymmetrisch remsysteem

Windsor denkt zelf echter niet per se dat Red Bull met het concept van de RB20 de verkeerde weg is ingeslagen. De Brit vermoedt dat een belangrijke regelwijziging van invloed is geweest op de terugval van Red Bull. 'Wat ik wel kan zeggen, is het dat erop lijkt dat ze op de RB20 een asymmetrisch remsysteem hadden, wat gewoon legaal was volgens de letter van de (F1-)wet', wil Windsor meteen benadrukken dat Red Bull geen grenzen heeft overschreden. 'Sinds China zit het niet meer op de auto en misschien was de RB20 om dit systeem gebouwd', geeft Windsor een mogelijke verklaring.

'Red Bull gaat nog races winnen'

Gezien de huidige onderlinge verhoudingen, wordt er steeds vaker geroepen dat Red Bull en Verstappen geen schijn van kans meer maken om races, laat staan beide kampioenschappen te winnen. Windsor vindt dat een zeer gedurfde uitspraak. 'Red Bull heeft een paar slechte races gehad en maakt ineens geen kans meer?', vraagt de journalist zich hardop af. 'Ik denk dat je wel lef hebt als je erom durft te wedden dat Red Bull voor het einde van het jaar geen race meer gaat winnen. Misschien doen ze dat inderdaad niet, maar het is zeker mogelijk', dekt Windsor zich gelijk wel in.

Tekst gaat na de afbeelding verder.

max verstappen spanje win
Windsor verwacht niet dat de zege van Verstappen in Spanje de laatste voor Red Bull was in 2024.

De 72-jarige Brit is van mening dat er te dramatisch gereageerd wordt op de tegenvallende pace van de RB20 in Monza. 'Het is niet zo dat hun auto overal verschrikkelijk langzaam is, ze werden tweede in de Dutch Grand Prix', wijst Windsor op het resultaat van een week eerder. 'Maar laten we het afwachten. Het is wel een interessante periode voor Red Bull', stelt de journalist. 'Ze kunnen duidelijk niet meer leunen op de talenten van Adrian Newey met betrekking tot de set-up van de bolide. Tot dusver hebben ze nog maar weinig progressie geboekt op dat gebied.'

Het is volgens Windsor nog te vroeg om conclusies te trekken over de rest van het seizoen, al zullen de komende maanden wel spannend zijn voor Red Bull. 'Het is interessant om te zien hoe lang dit zo doorgaat. Als dit tot het einde van het seizoen is, dan zitten ze echt in de problemen', denkt Windsor, die niet verwacht dat het zo ver zal komen. 'Ik dat ze zeker nog een Grand Prix kunnen winnen en misschien zelfs wel meer. Dus ik zou de RB20 nog niet opgeven', besluit Windsor.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws