Windsor streng voor Verstappen: 'Hij had dus geen enkel excuus' Opinie
Opinie

Windsor streng voor Verstappen: 'Hij had dus geen enkel excuus'

Windsor streng voor Verstappen: 'Hij had dus geen enkel excuus'

Peter Windsor vindt de dynamiek tussen Max Verstappen en Sergio Pérez interessant, met name op een circuit waarop de Mexicaan het vaak goed doet. De 72-jarige analist denkt dat Verstappen door de concurrentie van zijn teamgenoot de limieten meer opzocht, en vermoedt ook dat Verstappen de sessie beëindigde met schade aan zijn spiksplinternieuwe vloer.

Pérez heeft in Bakoe het beste track record, als het op zondagen aankomt in ieder geval, want op de zaterdagen is Charles Leclerc doorgaans een klasse apart in Azerbeidzjan. Pérez is de enige coureur die de Grand Prix van Azerbeidzjan meer dan eens won, en hij eindigde al vijf keer op het podium, waarvan twee keer namens Force India. 'Ik zei op vrijdag al dat Sergio Pérez weer zijn oude vorm teruggevonden leek te hebben. Hij heeft ook zeker talent. Hij doet het hier natuurlijk altijd goed', vertelt Windsor in zijn analyse op YouTube, als het over Pérez gaat.

Windsor legt vervolgens uit waarom Pérez altijd zo sterk is in Bakoe. 'Dat heeft te maken met die negentiggradenbochten, die je vooral in de eerste sector ziet. Die zijn echt op maat gemaakt voor de sterke punten van Pérez. Hij gaat de bochten wijd in, en is dat heel goed bij het uitkomen van de bochten. Ze laten graag graphics zien met hoe dicht coureurs bij de muur komen. Dat is één ding, maar het is indrukwekkender als je al het werk al in de bocht gedaan hebt, en je daarna op een bepaald punt kan mikken bij het uitkomen van de bocht. Dat doet Pérez heel erg goed. Hij is zo goed bij tractie uit de bocht. Dat doet hij beter dan wie dan ook.' Pérez won vorig jaar in Azerbeidzjan zijn voorlopig laatste Grand Prix.

Verstappen klaagt en stelt teleur

Verstappen was, in tegenstelling tot Pérez, niet positief na de kwalificatie. 'Max Verstappen was niet blij met de auto. Hij deed het op vrijdag best goed, als je ziet hoe langzaam hij op de rechte stukken was. Ze gaven hem nu topsnelheid, en hij deed voor niemand onder. Hij had dus geen enkel excuus, als het op topsnelheid aankomt', zo beoordeelt Windsor de Nederlander streng. Sterker nog, Red Bull gooide de afstelling na de derde vrije training volledig om, en daardoor had Verstappen in de kwalificatie veel meer topsnelheid. Dat gaat logischerwijs ten koste van de prestaties in de bochten.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Windsor streng voor Verstappen: 'Hij had dus geen enkel excuus'
Verstappen is in Bakoe nog steeds zoekende naar een goed gevoel.

Dat was dan ook aan Verstappen te horen. 'Hij klaagde in Q1 wel erover dat de achterkant van de auto geen grip gaf, alle kanten opsprong, en onvoorspelbaar was. Max haalde daar nog steeds het maximale uit, maar het is geen eenvoudig circuit voor een coureur, die met een auto rijdt waar hij niet blij mee. Het is geen eenvoudig circuit voor Max, om het maximale uit een moeilijk bestuurbare auto te halen. Vergeleken met Pérez belast hij de banden in die negentiggradenbochten meer. Hierdoor wordt het overstuur uitvergroot. Hij zei dat de achterkant rondsprong, dus dat klinkt als overstuur.'

Vloerschade?

'Pérez had dat beter onder controle, omdat hij in dit type bochten zo sterk is. Max zat dus op de absolute limiet van hoe hij kan rijden. In de middensector was hij altijd snel', zo stipt Windsor het sterke punt van Verstappen aan.'Aan het einde van zijn eerste Q3-ronde verloor hij de controle over de auto in bocht zestien, bij het opkomen van het rechte stuk. Daardoor verloor hij zo'n vier kilometer per uur op het hele rechte stuk', aldus Windsor. Helmut Marko zei dat dit moment Verstappen zes tienden van een seconde had gekost, en daarmee een plekje op de eerste startrij.

'Daarna was de vloer waarschijnlijk beschadigd, en daardoor kon hij niet meer het maximale uit de auto halen', zo verklaart Windsor dat Verstappen er in zijn tweede Q3-ronde niet meer aan te pas kwam. Als de vloer inderdaad beschadigd is, is dat slecht nieuws voor Verstappen, omdat het niet duidelijk is of Red Bull nog een extra exemplaar van die nieuwe vloer heeft, die grotendeels verantwoordelijk lijkt te zijn voor de doorbraak bij Red Bull dit weekend.

Druk van Pérez

Verstappen is concurrentie van zijn teamgenoot niet meer gewend, en Windsor denkt dat de Nederlander hierdoor niet wat meer de limieten opzocht. 'Pérez was heel erg sterk, en ik denk dat dit ook een van de redenen was waarom Max van de baan schoot. Als Pérez er echt bovenop zit, en Max een beetje zoekende is met de auto. Hij hield de auto overigens wel geweldig onder controle. Als Pérez minder sterk was geweest, had Max dit misschien niet gedaan.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws