Verstappen springt op de bres voor Sainz na gedoe met FIA: 'Echt extreem onnozel' Opinie
Opinie

Verstappen springt op de bres voor Sainz na gedoe met FIA: 'Echt extreem onnozel'

Verstappen springt op de bres voor Sainz na gedoe met FIA: 'Echt extreem onnozel'

Max Verstappen en de FIA zijn het de laatste weken niet vaak met elkaar eens. De Nederlander kreeg een taakstraf voor het gebruiken van een krachtterm, waarna Verstappen zijn ongenoegen duidelijk maakte. Na het Grand Prix-weekend in Singapore verdedigde hij ook oud-teamgenoot Carlos Sainz na een straf van de wedstrijdleiding.

Verstappen denkt dat de FIA bezig is met een heksenjacht, en dat hij het slachtoffer is geworden als een van de grote namen in de sport. 'Ze willen gewoon een precedent scheppen. Andere coureurs kregen waarschuwingen of een kleine boete, en ze willen bij nu waarschijnlijk gebruiken om een voorbeeld te stellen. Dat vind ik een beetje vreemd, want ik schold niemand uit. Ik zei gewoon één ding over mijn auto', zo deelt Verstappen zijn frustraties in gesprek met de aanwezige media.

Verstappen geeft aan dat er in de rijdersvakbond, de Grand Prix Drivers' Association, ook veel onbegrip was over het optreden van de FIA in dit geval. 'Ik deelde de sanctie in de WhatsApp-groep van de GPDA, en iedereen was haast aan het lachen. Het was echt zoiets van: what the hell is that? Het is dus echt heel erg onnozel.' Alexander Wurz, voorzitter van de GPDA, heeft ook al aangegeven dat de rijdersvakbond de kwestie met de FIA gaat bespreken.

Meten met twee maten

Verstappen kreeg zijn harde straf, omdat de FIA oordeelde dat er in zijn geval geen sprake was van verzachtende omstandigheden, terwijl het bestuursorgaan eerder bij onder meer Toto Wolff en Frédéric Vasseur in Las Vegas nog wel oordeelde dat dit het geval was. De FIA zei dat Wolff 'uitgedaagd werd, doordat hij tijdens de persconferentie werd onderbroken', en 'Vasseur was gefrustreerd door een incident in de eerste vrije training'. Verstappen mocht duidelijk niet gefrustreerd zijn over het slechte gevoel in zijn auto.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

toto wolff persconferentie lasvegas mercedes
Toto Wolff heeft Verstappen ook al verdedigd.

In Bakoe gaf Verstappen ook al kritiek op de FIA, nadat hij zich moest verantwoorden vanwege het op lage snelheid inhalen onder Virtual Safety Car na het einde van de race. Verstappen vroeg zich af waarom het überhaupt zolang duurde voordat de FIA ingreep na de crash van Sergio Pérez en Carlos Sainz. Volgens Verstappen had er meteen een Safety Car of een rode vlag moeten komen. Op de onboardbeelden is te zien hoe Lewis Hamilton en Oliver Bearman nog punten van Nico Hülkenberg afpakken door sneller door de brokstukken te rijden, waardoor ze meer snelheid hebben bij de groene vlag ná het incident.

Sainz het volgende slachtoffer

Na de race in Singapore, stoorde Verstappen zich wederom aan de keuzes van de FIA. Sainz had op zaterdag namelijk een boete gekregen vanwege het oversteken van het circuit na zijn crash in Q3. De Spanjaard zou hebben moeten wachten op toestemming van een marshal, ook al kon Sainz aan de rode vlag zien dat niemand meer over start-finish zou komen. 'Carlos heeft een straf gekregen voor het oversteken van het circuit, nietwaar?' aldus Verstappen.

'Waar hebben we het in vredesnaam over?' zegt de wereldkampioen vol ongeloof. 'Het is een rode vlag. De auto komen de pitstraat in. Ik denk dat het dan vrij veilig is, en hij weet wat hij doet. We zijn niet achterlijk. Dit soort dingen, als ik dan zie dat hier melding van wordt gemaakt, heb ik al zoiets van: mijn God... Dit is gewoon echt extreem onnozel.' Sainz kreeg een straf van 25.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws