Na de eerste drie weekenden is het mogelijk om eerste conclusies te trekken over de verhoudingen in de top van de Formule 1. Daarbij lijkt vooral Ferrari een stap terug te hebben gezet. Het Italiaanse team staat pas op 35 punten, terwijl Max Verstappen al 61 punten verzameld heeft. Giedo van der Garde beoordeelt Ferrari én Verstappen, en zoomt in op een wijziging in het team rond de Nederlander.
Bij Vrooooom, een programma van Viaplay, kwam het optreden van Ferrari uitgebreid aan bod. Charles Leclerc eindigde als nummer vier nog voor beide Mercedessen, die wel sneller leken te zijn. Lewis Hamilton bleef op de zevende plek steken, met een halve minuut achterstand op Verstappen. 'Ze zullen in Italië niet blij worden van het resultaat', beseft Van der Garde. Ferrari pakte in Australië maar vijf punten en kreeg in China een dubbele diskwalificatie aan de broek.
Ferrari valt weg
Daarmee is Ferrari tot nu toe een van de tegenvallers van het seizoen. 'Vorig jaar hadden ze aan het einde van het seizoen echt een goede auto, en ze konden ook races winnen', blikt Van der Garde terug. Ferrari eindigde zelfs maar veertien punten achter constructeurskampioen McLaren. Inmiddels bedraagt de achterstand op datzelfde McLaren al 76 punten, en lijkt Ferrari moeite te hebben om éénmansteam Verstappen bij te houden. De Limburger pakte in Suzuka zeven punten meer dan Ferrari.
'Dit jaar hebben ze een andere voorwielophanging en een nieuwe coureur', zegt Van der Garde over Hamilton. 'Je zou verwachten dat ze die stap moeten kunnen zetten, maar het lijkt eerder alsof ze achteruit zijn gegaan.' De analist kon het sprintsucces in Shanghai nauwelijks een goedmakertje noemen. 'Ja, ze hebben die sprintrace gewonnen, maar de hoofdrace niet. In de hoofdrace worden meer punten behaald dan in de sprintrace. Het is vet dat Lewis Hamilton weer gewonnen heeft, maar de resultaten van dit weekend waren niet best.'
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

'Pannenkoek' bij Ferrari
De communicatie tussen de coureurs en de engineers verloopt ook nog niet erg goed. 'Charles Leclerc moest ook iets op zijn stuur veranderen. Dat zou dan op bepaalde stukken van het circuit helpen. Hij zei dat hij dat vanwege een bepaalde reden niet deed. De engineers proberen die coureurs altijd te helpen en zien bepaalde dingen in de data. De rijder voelt wel wat er gebeurt', zo snapt Van der Garde wel dat Leclerc die suggestie naast zich neerlegde. Toch is het contrast met Verstappen en Gianpiero Lambiase overduidelijk. 'Max luistert juist wel heel goed naar zijn engineer. Dat is ook supergoed. Het is heel belangrijk dat je één bent met je engineer.'
Indy Dontje haakt op de discussie in, en begint over de samenwerking aan de andere kant van de garage van Ferrari. 'Ik vind die engineer van Hamilton echt een pannenkoek', aldus Dontje. 'Ik krijg altijd kriebels van hem, als ik hem al hoor. Het is echt zo'n nerdje achter een computer, die bijna niks durft te zeggen', zegt Dontje over Riccardo Adami, ook wel bekend als Ricci. 'Ik ben echt geen fan van de beste man', verduidelijkt hij nog maar even.
Bird geeft Red Bull vleugels
In de uitzending wordt ook ter sprake gebracht dat er ook een verandering in het team rondom Verstappen was in Japan. Hugh Bird was de afgelopen jaren de race engineer van Sergio Pérez, maar hielp nu Verstappen als performance engineer. 'Hij kan het dus wel', aldus Van der Garde. 'Het is toch wel mooi dat je die man jarenlang bij Pérez ziet. Nu hij bij Max zit, zie je dat hij hem ook kan helpen. Alle aandacht gaat natuurlijk naar Max. Alle goede mensen worden bij hem gezet, en dan zie je toch dat ze alles eruit halen wat erin zit.'
De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Van der Garde merkt op dat de engineers, met dus ook Bird, voor een afwijkende afstelling kozen bij de wereldkampioen. 'Verstappen reed ook met iets minder downforce dan de rest. Dan loop je dus wat harder op het rechte stuk. Dan heb je misschien een nadeel in de race, maar als je ervoor zit, komen ze er toch niet voorbij, dat hebben we wel gezien.' Verstappen kon zijn banden als leider van de race ook goed managen.
Dat Verstappen ondanks zijn afstelling met minder downforce de banden goed in leven hield, ligt volgens Van der Garde vooral aan de kwaliteiten van de 27-jarige coureur. 'Dat glijden kost ook tijd. Daarin is hij zo ongelofelijk goed. Hij kan echt op de limiet rijden, maar net niet eroverheen', weet Van der Garde. Verstappen staat er dan ook om bekend dat hij hele snelle ronden heel makkelijk uit kan laten zien. Door zijn razendsnelle correcties glijden de banden nauwelijks, en gaan daardoor langer mee. 'Max is mentaal ook gewoon zó sterk', sluit de Amsterdammer af.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties