Sky Sports-analisten zien frustraties oplopen: 'Als Verstappen het niet kan, kan niemand het' Opinie
Opinie

Sky Sports-analisten zien frustraties oplopen: 'Als Verstappen het niet kan, kan niemand het'

Sky Sports-analisten zien frustraties oplopen: 'Als Verstappen het niet kan, kan niemand het'

Sky Sports-analist Nathalie Pinkham en oud-coureur Nico Rosberg verwachten dat Max Verstappens frustraties nog veel hoger op zullen lopen als de RB20 zo lastig blijft doen. Het rijgedrag van de Red Bull Racing-bolide is al een tijdje niet op het niveau van het begin van het seizoen, en Rosberg merkt op dat Verstappen steeds bozer wordt. Volgens Pinkham is de Limburger het niet gewend om niet te winnen.

Het afgelopen raceweekend in Monza was sinds Monaco wellicht het slechtste raceweekend van Red Bull tot nu toe. In Monaco lukte het niet met de auto vanwege de hobbels en kerbs en was de kwalificatiedag vrijwel rampzalig, waarna Sergio Pérez op zondag crashte en Verstappen als enige wat punten kon scoren door als zesde te eindigen. In Monza kwamen beide Red Bulls niet verder dan P7 in de kwalificatie en wisten ze slechts een handje vol punten te scoren op zondag. McLaren kon zo een enorme slag slaan in de WK-stand van de constructeurs.

Verstappen verklaarde na afloop dat de hele auto over de kop zal moeten voorafgaand aan het weekend in Bakoe, dat na een week pauze op de planning staat. De drievoudig wereldkampioen gaf aan dat 'alles voor geen meter liep' in Monza. 'Hij zal geschokt zijn (dat het zo gaat met Red Bull nu, red.) en je zult hem nog wel vaker boos zien worden', zegt Rosberg in de Sky Sports-podcast. 'Zoals na die langzame pitstop. Hij sloeg op zijn stuur, hij wordt boos, hij wordt ongeduldig, omdat hij natuurlijk alleen gewend is aan winnen', zegt de Duitser.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen red bull racing gp italie zondag 2024 13
Monza was een weekend om te vergeten voor Red Bull. 

'Om dan niet te winnen, is voor zo'n coureur, die alleen maar gewend is om te winnen, erg moeilijk. Maar het zal voor het hele team niet makkelijk zijn', vervolgt Rosberg. 'Het team wordt ongeduldig en dan stijgen de stressniveaus en neemt de paniek toe. Ze weten gewoon niet wat er aan de hand is, ze begrijpen het niet. In Zandvoort werden ze welverdiend tweede, dus het is niet zo dat de auto uitzonderlijk slecht is opeens', vindt hij. 'Maar hij werd wel met 22 seconden verslagen door Lando', vult Pinkham aan. 'Dat klopt, maar alleen door Lando', geeft Rosberg als tegenargument.

Pinkham ziet het moraal van Red Bull een klap krijgen

De voormalig Mercedes-coureur denkt dat Verstappen in ieder geval competitief zal blijven de aankomende paar races. 'Monza was een complete uitzondering, dus we moeten niet te veel op die prestatieverschillen gaan focussen', zegt Rosberg. 'Alle komende circuits zijn ook complete buitenbeentjes, maar ik denk nog steeds dat hij kan strijden om de tweede plaats, of misschien zelfs een onverwachte overwinning in de komende races', vindt de oud-kampioen. Verstappen heeft echter al sinds de Grand Prix van Spanje geen race meer gewonnen. De aankomende twee circuits zijn Bakoe en Singapore, waar Red Bull wellicht gemengde gevoelens bij heeft.

'Voor het moraal van het team is het vrij verschrikkelijk om 37 seconden achter de winnaar van de race te eindigen (in Monza, red.), met je teamgenoot nog twee plaatsen verder naar achteren en 133 seconden erachter', stelt Pinkham. 'Hier behaalde Max vorig jaar zijn tiende opeenvolgende overwinning, dus wat een ommekeer was dit', herinnert ze. In 2023 startte Verstappen zijn winning streak in Miami en pakte hij zijn tiende opeenvolgende overwinning in Italië. Een reeks die doorbroken werd door de Grand Prix van Singapore. 'Als er een breuk ontstaat tussen hem en het team, en hij al zo vroeg als China tegen het team zegt: kijk we gaan de verkeerde kant op...'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen petje nederland zandvoort 1 christian horner

'Als Max het niet kan, kan niemand het'

Verstappen luidde met name in juni de noodklok dat er iets aan de auto gedaan moest worden om de balans te verbeteren. 'Je kunt dat soort dingen niet zomaar gladstrijken. Het is in minder dan een half seizoen van een dominante auto naar een monster gegaan, dus het moet enorm frustrerend zijn', gaat Pinkham verder. 'Hij is niet gewend om niet te winnen, dus hij moet heel diep graven nu.' Verstappen heeft momenteel nog een voorsprong van 62 punten op Norris, maar hij gaf zelf al aan dat als het zo doorgaat, dat beide titels mogelijk in gevaar komen.

'We zien een andere kant van Max Verstappen. Hij graaft diep, hij doet zijn uiterste best met één hand op zijn rug gebonden, en met beperkte middelen. We leren veel over hem als persoon en als coureur, maar hij zal onvermijdelijk gefrustreerd raken en ik veronderstel dat het echt zorgwekkende punt is als dit onvermijdelijk doorgaat tot in 2025', zegt Pinkham. 'Checo zei tegen ons dat het voor Max ongelooflijk was om de tweede plaats te behalen in Zandvoort, omdat de auto zo moeilijk te besturen is. En weet je, als iemand het kan, dan is het Max. Maar als Max het niet kan, dan kan niemand het.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws