Red Bull krijgt de volle laag van Buxton: 'Dit is de minst Red Bull-achtige versie van het team ooit' Opinie
Opinie

Red Bull krijgt de volle laag van Buxton: 'Dit is de minst Red Bull-achtige versie van het team ooit'

Red Bull krijgt de volle laag van Buxton: 'Dit is de minst Red Bull-achtige versie van het team ooit'

F1TV-analisten James Hinchcliffe, Will Buxton en Lawrence Barretto twijfelen of Red Bull Racing het gat met McLaren weer kan dichten en of het Max Verstappen zal lukken om de leiding in het kampioenschap te behouden. Op dit moment is er geen ruimte voor foutjes, maar Buxton ziet Red Bull wel veel fouten maken. Hij vreest het ergste voor de kampioensformatie. McLaren-IndyCar-coureur Patricio O'Ward vertelt ondertussen hoe het bij McLaren gaat.

Dit weekend zijn alle ogen op Red Bull gericht omdat het team een mogelijk allesbepalend updatepakket meeneemt. De Oostenrijkse renstal hoopt haar vorm van begin 2024 weer te pakken te krijgen, maar Verstappen gaf al aan dat een zo'n pakket er niet voor zal zorgen dat Red Bull opeens weer dominant is. Het gat met de Britse renstal is momenteel 41 punten, maar Helmut Marko had er vertrouwen in dat dat gat gedicht zou kunnen worden als Verstappen weer gaat winnen. Dat moet echter wel eerst gebeuren.

Bij McLaren worden alle zeilen bijgezet om beide titels waar te maken. 'Het is geweldig om dat te zien', begint O'Ward in de Weekend Warm-Up, die in Mexico een vrije training zal rijden voor McLaren. 'Het is gewoon zeldzaam om zo'n verandering midden in het kampioenschap te zien. Dit jaar denk ik dat Miami echt het keerpunt was, waar deze auto zijn ware potentieel liet zien met de update. Het voelt als een grote opgave omdat je duidelijk tegen een team strijdt dat qua betrouwbaarheid erg sterk is geweest', gaat de Mexicaan verder. 'Maar ze zijn niet het beste team geweest.'

'Er is maar één uitvalbeurt nodig'

Het gat tussen Lando Norris en Verstappen is momenteel 52 punten, en er zijn nog zes raceweekenden te gaan. Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar dat moet absoluut voorkomen worden. 'Er is maar één uitvalbeurt nodig', gaat O'Ward verder. 'Één DNF en Lando wint, en dan is zijn (Verstappen, red.) voorsprong zo in de dertig of twintig punten. Het hangt er echt van af hoe het weekend verloopt, maar het kan heel snel omslaan naar geen voorsprong', waarschuwt de coureur. 'Lando moet voorlopig gewoon elke keer voor hem eindigen en zoveel mogelijk races winnen', denkt O'Ward.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Red Bull krijgt de volle laag van Buxton: 'Dit is de minst Red Bull-achtige versie van het team ooit'
Als Norris de titel wil winnen, moeten er meer weekenden als Singapore komen.

'Het draait voor Max om zo consistent mogelijk te zijn, zelfs als dat geen overwinningen worden. Als hij elk weekend op het podium staat, maakt hij het leven van Lando en McLaren een stuk lastiger', concludeert Pato. 'Ik denk dat je, in elke competitieve situatie, de leiding wilt hebben, toch?' kaart Hinchcliffe aan. 'Het is fijn om te weten, zoals in het geval van Lando, dat het enige wat hij moet doen is winnen. Het is niet altijd hij op punten hoeft te jagen, want het gat is zo groot dat hij alleen sterke resultaten moet behalen. Het is interessant, want voor Max is dit een ander soort jachtgebied.'

Barretto wijst naar verschil Piastri en Pérez

Hinchcliffe doelt erop dat Verstappen in 2021, 2022 en 2023 niet zo'n titelstrijd heeft gevoerd als dit jaar. 'Hij heeft nog nooit echt zo'n voorsprong hoeven te verdedigen. Dus de mentaliteit verandert een beetje voor hem', denkt de Amerikaan. 'Voor Lando is het vol gas, dat is duidelijk, maar je zou nog steeds liever degene met de buffer zijn.' Betreffende het constructeurskampioenschap lijken de F1TV-analisten te vermoeden dat McLaren er met de titel vandoor gaat. Barretto wijst naar de prestaties van Sergio Pérez, die niet hebben geholpen betreffende het WK van de teams.

'Hij scoorde één punt in de laatste twee races, Oscar scoorde veertig punten', benadrukt Barretto. 'Ik denk dat dat het verschil zal maken. Lando scoort gemiddeld ook meer punten per weekend, dus wanneer Oscar punten af kan pakken van Max in dat gevecht, zal dat dit jaar het verschil maken. Checo moet echt een stap vooruit zetten, vanuit Max' perspectief. Red Bull is momenteel de achtervolger, en het moet andersom zijn als Red Bull enige kans wil maken om McLaren weer in te halen.' Waar Barretto nog wel een kansje ziet, bekijkt Buxton het anders.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen mediadag texas donderdag 2024
Hoe zal het gaan met de update van Red Bull.

Buxton vindt de situatie 'bizar'

De Brit twijfelt er zelfs aan of Red Bull haar tweede plek in het WK kan behouden. 'Er is absoluut geen garantie dat Red Bull niet ingehaald wordt, vooral als je kijkt naar hoe de zaken er nu voor staan', zegt Buxton. 'Red Bull is dit jaar de minst 'Red Bull-achtige' versie van het team die ik ooit heb gezien in hun geschiedenis van de sport. Ze zijn de weg kwijt, ze maken fouten, en ze hebben dat gedoe met hun rijderssituatie. Checo zal niet zo gefocust zijn op het helpen van Max als hij zou moeten zijn, omdat hij over zijn schouders kijkt naar Lawson, die op zijn stoeltje aast.'

Liam Lawson vervangt Daniel Ricciardo vanaf het weekend in Austin en komt mogelijk in aanmerking voor een zitje naast Verstappen als hij het de aankomende zes races goed doet. Dat zet Pérez alleen maar meer onder druk. 'Het is echt een bizarre situatie bij Red Bull. We zouden kunnen gaan van het meest dominante seizoen van een team dat we ooit hebben gezien in de Formule 1-geschiedenis naar Red Bull die als derde eindigt in het constructeurskampioenschap', vreest Buxton.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws