Er is meer aan de hand bij Red Bull: 'Niemand vergeet van de ene op de andere week hoe hij moet rijden' Opinie
Opinie

Er is meer aan de hand bij Red Bull: 'Niemand vergeet van de ene op de andere week hoe hij moet rijden'

Er is meer aan de hand bij Red Bull: 'Niemand vergeet van de ene op de andere week hoe hij moet rijden'

Max Verstappen maakt momenteel gehakt van zijn teamgenoot Sergio Pérez. De Red Bull Racing-coureur deed dit eerder ook al bij Pierre Gasly en Alexander Albon. Pablo de Villota, die jarenlang via de Spaanse multinational Banco Santander in de F1 werkzaam was, constateert in El Confidencial dat alle teamgenoten van Verstappen het wel uitstekend doen als ze uitkomen voor een ander team en dat vindt de Spanjaard op zijn zachtst gezegd nogal opvallend. De Villota suggereert dat de RB19 gebouwd is naar de zeer specifieke rijstijl van Verstappen.

Pérez begon uitstekend aan 2023 en na vijf races was de Mexicaan nog volop met Verstappen in gevecht om de wereldtitel. Drie races later bedraagt het gat tussen de beide Red Bull-teamgenoten al 69 punten en levert Verstappen de ene na de andere dominante prestatie. De Villota krijgt een raar gevoel bij de huidige situatie en hij denkt dat de oorzaak van het grote verschil niet bij Pérez moet worden gezocht.

'Niemand betwist dat Max (Verstappen, red.) uniek is', begint De Villota in El Confidencial, maar het is simpelweg onmogelijk om van overwinningen en polepositions met Verstappen te gaan naar het niet kunnen bereiken van Q3 in drie opeenvolgende races met de beste auto op de grid. Niemand vergeet van de ene op de andere week hoe hij moet rijden, dus er moet een andere verklaring zijn voor de plotselinge prestatiedaling. Als Checo nooit dicht in de buurt van de Nederlander had weten te komen, dan zou er geen discussie zijn geweest. Maar als iemand in staat is om binnen een tiende van Max te rijden, zoals Checo meermaals heeft gedaan, dan is het duidelijk dat je een geweldige coureur bent.'

Situaties Gasly en Albon vergelijkbaar

Om zijn verhaal nog wat meer kracht bij te zetten, haalt De Villota ook enkele andere voormalige teamgenoten van Verstappen aan. 'Als het voorbeeld van Pérez niet overtuigend is, laten we dan eens naar Albon kijken. Zijn prestaties waren zelfs zo slecht dat hij de Formule 1 moest verlaten. En in de slechtste auto van het veld presteerde Albon in Canada uitstekend.' Volgens De Villota geldt hetzelfde voor Gasly. 'In de AlphaTauri zat er vaak minder verschil tussen hem en Verstappen dan toen ze teamgenoten waren. Één keer kan gebeuren, maar twee keer begint verdacht te worden. Maar als drie coureurs zich als teamgenoten van Max in dezelfde situatie bevinden, is er duidelijk een patroon te ontdekken.'

De Villota suggereert dat er iets aan de hand is met de tweede auto van Red Bull. 'Een plausibele theorie is de permanente focus van Red Bull op het ontwikkelen van de auto's naar de zeer specifieke rijstijl van Verstappen. Deze configuratie zou zo extreem kunnen worden dat de coureurs een auto krijgen die voor hun simpelweg onbestuurbaar is. Dit is niet de eerste en ook niet de laatste keer dat dit is gebeurd in de Formule 1', aldus De Villota.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws