Doornbos wijst op partijdigheid in het nadeel van Verstappen en benoemt Bakoe-favoriet Opinie
Opinie

Doornbos wijst op partijdigheid in het nadeel van Verstappen en benoemt Bakoe-favoriet

Doornbos wijst op partijdigheid in het nadeel van Verstappen en benoemt Bakoe-favoriet

Robert Doornbos heeft geïrriteerd gereageerd op de druk, die op McLaren wordt uitgeoefend om Lando Norris tot eerste coureur uit te roepen. McLaren bezweek onder de druk van de voornamelijk Britse media, en Doornbos ziet dan ook dat Max Verstappen het in het Britse wereldje erg lastig heeft. Doornbos analyseerde daarnaast de openingsdag van de Nederlander.

Doornbos was zelf in 2005 en 2006 actief in de Formule 1, en is al lang actief als analist. 'De Formule 1 wordt gedomineerd door Engelse media', stipt hij aan bij het Ziggo Sport Race Café. 'Dat zie je ook door wat gebeurt bij McLaren, waarover gezegd wordt dat Lando Norris geholpen moet worden. Dat is helemaal niet eerlijk, want dat staat niet tot verhouding met de resultaten van Oscar Piastri.'

Zoals Verstappen zelf ook al zei: Piastri staat dichter bij Norris in het kampioenschap dan Norris bij Verstappen. 'Het is niet zo dat Piastri kansloos is', oordeelt Doornbos over de achterstand van Piastri, die 44 punten op Norris, en 106 punten op Verstappen bedraagt. Piastri eindigde in de laatste vier weekenden drie keer voor Norris. 'De Engelse media zijn heel erg voor de Engelse teams en de Engelse rijders. Daardoor heeft Max het heel zwaar gehad', vindt de Rotterdammer. Collega Rob van Gameren geeft ook dat Fernando Alonso ook jarenlang met datzelfde probleem kampte, in zijn strijd tegen onder anderen Lewis Hamilton.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

mclaren gp italie zondag 2024
Doornbos vindt niet dat Piastri onderdoet voor Norris.

'Teamorders bij McLaren, houd nou toch op', roept Doornbos uit. 'Piastri moet Norris helpen. Dat mag je me uitleggen, want Piastri is bijna ieder weekend sneller dan Norris, en Norris maakt ieder weekend foutjes, dus hoe gaat hij Norris dan voor laten? Oscar heeft de laatste zes races meer punten gepakt dan Lando. Als je naar de snelheid kijkt, is er geen eerste rijder bij dat team. Ze hebben gewoon twee toppers. Hoezo moet je afspraken maken? Een eerste rijder moet zich in dat team ontwikkelen. Dat moet natuurlijk gaan, nu gaan ze het forceren. Norris vindt zichzelf de eerste rijder, maar dat is hij niet. Hij maakt ieder weekend fouten. Hij is niet sneller. Piastri is meer een killer, en hij maakt minder fouten. Ik zie daar veel meer progressie, dus je moet hem niet onderdrukken.'

Red Bull is er nog niet

Hoewel Red Bull Racing een goede vrijdag achter de rug heeft, meent Doornbos dat de Oostenrijkers nog niet de favorieten voor de overwinning zijn. Hij denkt wel dat Verstappen het gat met teamgenoot Sergio Pérez moeiteloos zal dichten. 'Als je de motor opschroeft vergeleken met je teamgenoot, dan zie je er even goed uit op vrijdag, maar het gaat om de kwalificatie. Als Max gewoon de motor opendraait, staat hij er een paar tienden voor. Het ziet nu leuk uit, maar het stelt niet zoveel voor', zegt Doornbos over het onderlinge verschil.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Doornbos wijst op partijdigheid in het nadeel van Verstappen en benoemt Bakoe-favoriet
Verstappen zal Pérez dit weekend gewoon verslaan, voorspelt Doornbos.

Ook de balans bij Verstappen was nog niet geweldig, zag Doornbos. 'Het was wel duidelijk dat de auto van Max niet draaide. Hij had een partij onderstuur. In die negentiggradenbochten stuurde hij in, maar er was niemand thuis. Ze zijn er nog steeds niet qua balans en afstelling', concludeert de analist dan ook, die wel ziet dat Red Bull stappen heeft gezet met de nieuwe vloer.

Voor de favoriet kijkt Doornbos naar de winnaar van de afgelopen Grand Prix. 'Je hebt hier je baantijd ook nodig, dus wat Charles Leclerc doet, is superknap. Hij rijdt een bloedsnelle ronde, in zijn eentje, zonder slipstream. Ik denk dat Ferrari hier het sterkste pakket heeft.' Ferrari kan in theorie dit weekend de leiding in het constructeurskampioenschap pakken. Hoewel die kans klein is, kan Ferrari het gat met Red Bull en McLaren wel verder dichten.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws