Argentinië meer dan trots op 'Argentijnse Verstappen': 'Liet de rest overkomen als nieuwelingen' Opinie
Opinie

Argentinië meer dan trots op 'Argentijnse Verstappen': 'Liet de rest overkomen als nieuwelingen'

Argentinië meer dan trots op 'Argentijnse Verstappen': 'Liet de rest overkomen als nieuwelingen'

Dat de Argentijnen helemaal gek zijn op Franco Colapinto, hebben ze in de afgelopen paar races al wel bewezen. Inmiddels heeft de Francomania het hele land overgenomen, en wordt hij zelfs de 'Argentijnse Verstappen' genoemd. Argentinië is meer dan trots op haar coureur. Voormalig Formule 1-coureur Miguel Ángel Guerra kan alleen maar lovend over Colapinto spreken.

Guerra is een van de 26 Argentijnse coureurs die de Formule 1 hebben weten te bereiken. Guerra reed in 1981 vier races. Zijn Formule 1-carrière was dus niet bijzonder, maar dat maakt hem niet minder trots op het feit dat hij onderdeel is van dat selecte clubje Argentijnse Formule 1-coureurs. Colapinto debuteerde eind augustus dit jaar in de koningsklasse, en hij is de eerste Argentijn sinds Gastón Mazzacane in de Formule 1. Mazzacane reed in 2000 en 2001, al was zijn F1-carrière ook kort, en bestond die uit slechts 21 races.

Hoe dan ook is het duidelijk dat Argentinië een rijke Formule 1-geschiedenis heeft, met Juan Manuel Fangio, een van de grootste namen uit de sport, die vijfvoudig wereldkampioen is. Het is niet gek dat Argentinië ontzettend trots is op de jonge Colapinto. 'Wij hebben een indrukwekkende coureur', zegt Guerra tegenover El Grafico. 'Hij is de Argentijnse Verstappen', zo steekt hij de loftrompet voor Colapinto. 'Elke scherpzinnige teambaas, zoals James Vowles bij Williams heeft gedaan, zou al met zijn vertegenwoordigers in gesprek moeten zijn.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

franco colapinto zaterdag williams singapore kwalificatie
Colapinto reed in september voor het eerst op het Marina Bay Street Circuit.

Complimenten voor de laatste drie races

Colapinto debuteerde in Monza om Logan Sargeant te vervangen. De meningen over die switch liepen uiteen. De een vond het een goed idee, want Williams had betreft het tweede zitje eigenlijk niets te verliezen, en aan de andere kant: hoe goed zou Colapinto zijn en bood hij nu al de garantie dat hij niet bijna elk weekend een Williams op zou vouwen? De Argentijn bewees zich in Monza, Azerbeidzjan en Singapore.

'Hij maakte in drie races minder fouten dan Carlos Sainz, Alexander Albon, Charles Leclerc of Checo Pérez, die bijna overkwamen als nieuwelingen', klinkt het harde oordeel over de andere coureurs. 'Terwijl Franco rijdt als een ervaren coureur. Daarom beginnen ze al over hem te praten', weet de Argentijn zeker. 'Alles was natuurlijk leuk tijdens de eerst race en zo kreeg hij een warm onthaal, maar nu zien ze dat hij hen op gelijke voet uitdaagt. Dat verandert alles.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

franco colapinto alexander albon williams gp azerbeidzjan zondag 2024
Guerra ziet dat Colapinto nu al op het niveau van de andere coureurs mee kan doen.

Wie heeft een zitje voor Colapinto in 2025?

Nu Colapinto het zo goed heeft gedaan in de afgelopen drie races, staan velen te popelen om te zien wat hij in de laatste zes Grands Prix van het seizoen nog kan. Als hij uit blijft blinken, is de kans redelijk groot dat hij in aanmerking komt voor een zitje. Echter heeft alleen Sauber in 2025 nog plek, en wellicht Visa Cash App RB. Onlangs is bevestigd dat Daniel Ricciardo vanaf Austin vervangen zal worden door Liam Lawson, maar Red Bull heeft niet aangegeven of zijn contract na het 2024-seizoen verlengd wordt.

Helmut Marko hield zich op de vlakte toen hij het met Formel1.de had over Colapinto. De Oostenrijker zei dat, als Red Bull geïnteresseerd was om hem als Red Bull-junior op te nemen, dat ze hem wel bij Williams weg konden krijgen. De Argentijn is immers nog steeds een Williams-junior. Sauber lijkt een twijfelgeval, Audi heeft in ieder geval Nico Hülkenberg al vastgelegd, en schijnt te praten met Valtteri Bottas over een verlenging, maar ook Formule 2-coureur Gabriel Bortoleto staat in the picture.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws