Simon Roberts verlaat zijn baan als teambaas bij Williams en deze rol wordt overgenomen door CEO Jost Capito. Volgens het team past dit bij interne herstructurering en wordt hier een nieuwe fase mee ingegaan. Het is niet heel gek, want Roberts fungeerde als interim teambaas. Er werd dus al vermoed dat de baan binnen relatief geringe tijd aan een ander overgedragen zou worden. Alleen wat is er nu aan de hand bij Williams en hoe ziet de toekomst eruit voor het iconische team?
Het is belangrijk om te benadrukken dat vanaf de aanstelling van Roberts al duidelijk was dat hij de rol als teambaas slechts tijdelijk zou vervullen. Destijds stonden Sir Frank Williams en Claire Williams nog aan het roer en het was hun keuze om de heropbouw van het team onder leiding van de ervaren man te laten verlopen. Roberts was daarvoor, van 2003 tot 2009 en van 2010 tot 2020, actief als algemeen directeur (2003) en operationeel directeur bij McLaren. Daar was hij verantwoordelijk voor de coördinatie van het fabricage- en assemblageproces en voor de operationele kant van de baan- en fabrieksactiviteiten. Vanaf 2017 vervulde Roberts een prominente rol tijdens de bestuurlijke herschikking van McLaren.
Begin met familie Williams
Terugkomend op het feit dat Roberts bij Williams is aangesteld toen Sir Frank Williams en Claire Williams nog aan het roer stonden, daar is nu het één en ander aan veranderd. Huidig CEO (en nu ook teambaas) Capito kwam met de overname van het team door Dorilton Capital aan het roer te staan en hij besloot voor onbepaalde tijd door te gaan met de bewindslieden die er al gestationeerd waren. Alleen logischerwijs wilde Capito zijn eigen plan in werk stellen en in maart 2021 kwam vertrouweling Francois-Xavier Demaison (FX) binnen als één van zijn eerste grote aanwinsten. Demaison werd aangesteld als Chief Technology Officer.
Nu Capito ongeveer vier maanden bij Williams aan het werk is geweest, heeft hij 'besloten om de interne reorganisatie van het team te voltooien om de rapportagestructuur te vereenvoudigen', schrijft Formula 1. Het betekent simpelweg dat Roberts' rol als teambaas (intern Racing Director genoemd) niet meer bestaat. Zijn taken worden verdeeld over Capito en Demaison, waarvan laatstgenoemde de leiderschapstaken toegewezen gekregen heeft. Het betekent dat 'FX' de leiding krijgt over de technische aspecten van de fabriek en de activiteiten op het circuit.
Efficiëntie reden van vertrek Roberts
De herstructurering staat volgens het AD volledig in het teken van 'efficiëntie'. De combinatie van meerdere leidinggevende rollen zou niet goed met elkaar samengaan. Daarbij komt dat de rol die Roberts op zijn bord geschoven kreeg teveel verschillende bezigheden omvatte. Zo was hij verantwoordelijk voor zowel de technische-, operationele- en planningsfuncties binnen Williams. In een tijd waar belangrijke interne veranderingen worden uitgevoerd, is dat een flinke kluif voor één persoon.
Nu het team een nieuwe fase in wil gaan, is de afwijkende leidingstructuur niet meer effectief. Praktisch gezien is Roberts dus ontslagen in samenspraak met Capito. 'Het was leuk om dit team te mogen leiden als opvolger van de familie Williams', zei Roberts in een persbericht van Williams. 'De overgangsfase is nu voorbij en ik wil nieuwe doelen nastreven.'
Roberts' werk is gedaan. Hij werd mede gehaald vanwege zijn ervaring met interne herstructureringen bij McLaren. Uit bronnen is nu duidelijk geworden dat er een einde is gekomen aan de initiële herstructurering en het team gaat een meer traditionele werkstructuur hanteren. Roberts' expertise is dus niet meer nodig bij Williams en de focus wordt nu gelegd op het verbeteren van de efficiëntie en het creëren van een stabiel team.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties