Waarom heeft Verstappen zo'n moeite met de F1 2019-game? Formule 1
Formule 1

Waarom heeft Verstappen zo'n moeite met de F1 2019-game?

Waarom heeft Verstappen zo'n moeite met de F1 2019-game?

Simracen is hot. Nu alle raceklassen stilliggen vanwege het coronavirus richten allerlei organisaties zich op de virtuele variant van het autoracen. Zo hield de Formule 1 de zogeheten Virtual GP in de game F1 2019. We hebben Verstappen horen weigeren vanwege de software van de game, maar waarom heeft de Red Bull-coureur er zo'n probleem mee? En waarom zijn andere spellen wel geschikt?

Vrijwel elk racespel kent een competitieve component, maar toch zijn er slechts een handjevol games waarbij groots wordt ingezet op eSports, zoals het online gamen op competitief niveau ook wel wordt genoemd. Niet alles past echter bij de wensen van de simracers. Waarom is het ene spel wel geschikt voor simracen op hoog niveau en de ander niet?

F1 2019 is kinderspel

Eigenlijk is F1 2019, de officiële Formule 1-game die elk jaar uitkomt, niet echt het simracen waard. Echt arcade is het niet, maar de term simulatie past ook niet bij het spel. Toch wordt er door de Formule 1 zelf groots ingezet op het competitieve aspect van de game. Zo loopt er een aantal jaar al een officiële Formule 1 eSports-competitie die gehouden wordt door Liberty Media en, nu er geen echte wedstrijden gehouden worden, organiseert de F1 virtuele races.

Zoals gezegd is F1 2019 niet écht een geschikt simrace-spel. Het spel kan zeker pittig zijn, maar het rijgedrag van de auto's komt in geen velden of wegen in de buurt van hoe een Formule 1-bolide zich gedraagt. Dit is ook waarom Verstappen niet mee doet aan de Virtuele GP's van de Formule 1 zelf. De game is dan ook vrij eenvoudig te spelen met een gewone Xbox - of PlayStation-controller, terwijl dit eigenlijk een no go is in het simracen.

Hoe moeilijk F1 2019 is kan je als speler zelf bepalen. Je kunt hulpmiddelen als traction control, de virtuele racelijn en ABS (Anti-lock Braking System) aanzetten, maar dan is de lol er wel gauw van af. De meeste spelers die een beetje serieus willen racen zetten alle hulpmiddelen uit en rijden met een racestuurtje. Dat laatste is sowieso aan te raden, aangezien je dan meer controle hebt over je bolide dan wanneer je met een controller speelt.

F1 2019 is dan ook vooral geschikt als instapspel voor wanneer je op termijn je serieus wil wagen aan het simracen. Zonder hulpmiddelen is het besturen van je bolide zeker niet makkelijk, maar wil je een echte simulatie, dan kan je beter een andere racegame proberen. F1 2019 is wel de enige racegame waar alle officiële auto's, coureurs en circuits uit de Formule 1 inzitten. Het spel is beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

rFactor 2 biedt meer uitdaging

Ook in rFactor 2 wordt er veel online geraced. In vergelijking met F1 2019 is het in 2013 verschenen spel extreem realistisch. rFactor 2 wordt dan ook geprezen om haar geavanceerde en accurate weergave van hoe (race)auto's zich gedragen. Sommige Formule 1-teams maken dan ook gebruik van de software van de game in hun eigen simulators.

rFactor 2 bootst op zeer realistische weergave het rijgedrag van allerlei auto's na. Waag het niet om om direct vol op het gas te gaan in een Formulewagen, want binnen de kortste keren wijs je met de neus van je wagen de verkeerde kant op. De afstellingsmogelijkheden van je auto's zijn extreem uitgebreid in de game en die zijn dan ook van grote invloed op de prestaties op het asfalt. Klopt er één ding niet aan je set-up, dan verlies je tienden of zelfs seconden op je concurrenten.

Het is dan ook aan te raden om rFactor 2 in een serieuze simrace-setting te spelen. Niet met een controller, maar met een racestuur en bijbehorende pedalen. Alleen dan komt het spel echt tot haar recht.

In rFactor 2 kun je racen in veel raceklassen. Denk daarbij aan formuleracen, GT-klasses en toerwagenracing. Officiële Formule 1-licenties hebben de makers van het spel niet, maar middels door spelers gecreëerde mods kun je deze wel toevoegen aan de game. Bekende simracers als Jimmy Broadbent spelen met enige regelmaat rFactor 2, dat enkel beschikbaar is op de PC.

iRacing lijkt Verstappens favoriet

Veel simracende autocoureurs, zoals Lando Norris en Max Verstappen, rijden hun rondjes op iRacing. In tegenstelling tot het eveneens zeer realistische rFactor 2 is iRacing geen traditionele game. Het is namelijk een abonnementsservice waarbij je kan kiezen uit een lidmaatschap gedurende één maand, drie maanden, één jaar of twee jaar. Meegeleverd zit de game, die je kan downloaden op je PC.

Races op iRacing lopen via de servers van het bedrijf achter het spel. De opzet is heel realistisch en erg serieus. Zo reageren de bolides, die uiteenlopen van formule-auto's tot aan toerwagens net zo realistisch op je handelen als in het echt. Daarnaast zijn de circuits die in het spel zitten, zoals Circuit Zandvoort, door de makers met een laser gescand. Zodoende komt elke hobbel op een circuit overeen met hoe het echt zit.

Door de serieuze opzet van het spel, gelden er in iRacing ook daadwerkelijk regels waar je je als gamer aan moet houden. Dit alles om het racen zo eerlijk mogelijk te houden voor iedereen. Overtreed je de regels, dan kun je van de organisatie achter een bepaald online evenement een schorsing krijgen. Zo werd oud Formule 1-coureur Scott Speed enige tijd uitgesloten van deelname nadat hij opzettelijk tegen een tegenstander aanreed.

Wat betreft de verschillende gradaties in het simracen, behoort iRacing tot de absolute top. Door het ongekende realisme in zowel het rijgedrag van de auto's als in de kenmerken van de tientallen te berijden circuits, is iRacing dé simrace-game van het moment. Wil je je wagen aan de game, dan heb je ook een serieus race-setup nodig met stuur en pedalen.

Andere simrace-spellen

Natuurlijk zijn F1 2019, rFactor 2 en iRacing niet de enige competitieve race games. Er zijn tal van games die ook aan eSports doen, maar niet zo'n grote mate als de drie hierboven genoemde spellen. Denk daarbij aan realistische games als Project CARS 2 en Assetto Corsa. Beide games zijn erg pittig en vergen dan ook echt de geschikte vaardigheden van de spelers. De twee spellen zijn echter niet zo onvergeeflijk als rFactor 2 en iRacing en beschikken daarnaast niet over een bijzonder grote schare spelers die competitieve toernooien houden. PlayStation 4-game Gran Turismo Sport valt ook binnen dat segment simracers. De game is speciaal opgezet om te dienen als eSports-titel, maar is bij lange na niet zo moeilijk als rFactor 2 en iRacing.

Waarom speelt Verstappen geen F1 2019?

Het is duidelijk waarom Verstappen iRacing en rFactor 2 prefereert boven F1 2019. Beide games benaderen het echte autoracen veel meer dan de jaarlijkse Formule 1-game dat doet. De afstelmogelijkheden zijn beperkt, terwijl het rijgedrag van de auto lang niet altijd even realistisch is. Voor een echte racefreak als Verstappen zijn iRacing en rFactor 2 simpelweg de meest geschikte spellen om mee te racen.

Door: Gino Haverkamp

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws